Rondwandeling vanuit Grathem via de waterwinplassen van de Waterleidingmaatschappij Limburg naar de Beegderheide (boomfiguren), pauze in Horn en via Exaten weer terug naar Grathem.
Startpunt: Café Geraats,Markt 5. 6096 AL Grathem.
Pauzemogelijkheid bij: Restaurant "Aetkamer Vanne Hei", Napoleonsweg 6, 6085 NT Horn.
Een archiefstuk van de Abdij van Thorn uit 1234 vermeldt voor het eerst de naam Graetheim. Maar er zijn aanwijzingen dat reeds in het jaar 984 een dorpskern was met deze naam.
"Graet" is afgeleid van de naam van een persoon (Gerardus) of van het Frankisch woord "Graet" waar de Franken een heuvelrug mee aanduiden. De tweede helft "hem" of "heim" betekent "huis" of "erf".
Grathem behoorde eeuwen lang tot het "Land van Thorn", dat naast Grathem bestond uit Thorn, Ittervoort, Beersel (B), Haler, Baexem, Oler, Ell en Stramproy. Het Land van Thorn was een klein Vorstendom met een Abdis aan het hoofd en een eigen rechtsgebied met tol en marktrecht. De Abdis had geen eigen leger en was voor bescherming aangewezen op de Keizer. Elk dorpskwartier had jaarlijks een vrijwillige bijdrage te leveren aan de Abdis, die middels een vergadering werd vastgesteld. Er moesten belastingen worden betaald in natura en vanaf 1613 kwamen er nog accijnsen op bier, wijn en brandewijn bij. Het Land van Thorn werd in 1795 door de Fransen opgeheven. De totale bevolking was nog geen 4000 personen, waarvan 395 in het dorpskwartier Grathem.
In 1818 werd Kelpen en Oler bij de gemeente Grathem ingedeeld. In 1991 is Grathem met de gemeenten Baexem en Heythuysen gefuseerd tot de gemeente Heythuysen. Deze gemeente telde circa 12.000 inwoners, waarvan ongeveer 1.800 in Grathem. Per 1 januari 2007 is, in het kader van de herindeling van Midden-Limburg, de Gemeente Heythuysen weer gefuseerd met de omringende gemeentes Hunsel, Haelen, Roggel & Neer tot de nieuwe gemeente Leudal.
De Beegderheide is een bos- en heidegebied van ongeveer 300 ha. Kenmerkend zijn de tientallen grotere en kleinere vennen met als blikvanger het Beegderven langs de Defensieweg. De Beegderheide is een mooi natuurgebied om doorheen te wandelen of te fietsen. Vanaf de parkeerplaats aan het Beegderveld tot aan de parkeerplaats bij de sportvelden in Beegden loopt een verhard fiets-wandelpad dat ook geschikt is voor rolstoelgebruikers.
In 1997 is de toenmalige gemeente Heel gestart met de uitvoering van een herstelplan voor de Beegderheide. Bomen werden gekapt en geringd waardoor meer licht doordrong en vennen werden geschoond. Door het plaggen van vergraste gebieden kreeg niet alleen de oorspronkelijke heide, maar ook andere plantensoorten weer nieuwe mogelijkheden om te ontkiemen. Diverse zeldzame plantensoorten zoals de klokjesgentiaan, de ronde zonnedauw en het duivels naaigaren zijn weer op de Beegderheide te vinden. Ook de phegeavlinder, die nog maar op enkele plaatsen in Limburg en Brabant voorkomt, is iedere zomer te gast op de Beegderheide. Met zijn opvallende witte stippen en gele band om zijn achterlijf is hij goed te herkennen. De schapen op de Beegderheide houden niet alleen het gras kort, maar bieden ook een nostalgische aanblik.
Exaten is zowel de naam van een landgoed van 141 hectare, gelegen ten zuidoosten van Baexem als de naam van een kasteel op het landgoed. Het landgoed is in beheer van stichting Het Limburgs Landschap.
Boven de ingang van het kasteel Exaten staat in een steen met het alliantiewapen Pollart X van Loon het jaartal 1593 vermeld. Onder de naam "Ixaten" wordt het kasteel al genoemd in 1329. Het kasteel verkeerde in en na de Franse tijd in vervallen staat. Nadat het landgoed bewoond werd door jezuïeten (1872) en franciscanen (1927), werd er een opleidingsschool van de rijkspolitie in gevestigd (1967) waar onder andere opleidingen voor de Mobiele Eenheid werden gegeven. Het kasteel is in 1997 verkocht aan Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en is nu in gebruik als asielzoekerscentrum.
Tour Galerie
Tour Karte und Höhenprofil
Kommentare
GPS-Tracks
Trackpunkte-
GPX / Garmin Map Source (gpx) download
-
TCX / Garmin Training Center® (tcx) download
-
CRS / Garmin Training Center® (crs) download
-
Google Earth (kml) download
-
G7ToWin (g7t) download
-
TTQV (trk) download
-
Overlay (ovl) download
-
Fugawi (txt) download
-
Kompass (DAV) Track (tk) download
-
Tourenblatt (pdf) download
-
Originaldatei des Autors (gpx) download