Rondwandeling langs de Maasplaasen in Leeuwen en Asselt. U start op de parkeerplaats van Restaurant Mijnheerkens
Mijnheerkens 1
6041, Roermond, Limburg, NLD nabij de Willem-Alexanderhaven in de buurtschap Leeuwen van Roermond. U wandelt langs natuurgebied Stadsweide en De Weerd via de Sneppen naar Asselt alwaar pauzegelegenheid. Hierna wandelt u via de vuilbemden weer terug naar de startplaats.
Pauzegelegenheid: Café-restaurant "De Boei", Asseltsestraat 63
6071, Swalmen, Limburg, NLD
W: www.grandcafedeboei.nl
E: info@grandcafedeboei.nl
Leeuwen (Limburgs: Le(e)ve is een kerkdorp in de gemeente Roermond met 1090 (2007) inwoners.
In Leeuwen loopt overkluisd de Maasnielderbeek.
In 1922-1923 werd de Sint Jozefkerk van Leeuwen gebouwd. Het ontwerp werd gemaakt door schrijnwerker L. Mooren uit Leeuwen.
Tijdens de oorlog raakte de kerk vrijwel geheel vernield.
Na de oorlog werd er een betere plaats gezocht om de nieuwe kerk te bouwen. In 1946 werd er een noodkerk gebouwd. In de jaren '50 waren er plannen om de noodkerk uit te bouwen tot een grotere parochiekerk. Van deze plannen kwam niets terecht. Nu (anno 2008) gaat de kerk sluiten.
In Leeuwen zijn 2 basisscholen. De oudste is de vroegere St .Jozefschool aan de Schouwberg, nu vrije school "Christophorus". De St. Jozefschool verhuisde naar een nieuw pand aan de Jan Amentstraat in Leeuwen. De naam veranderde in "Basisschool Leeve".
Naast de oude basisschool staat het huis van het vroegere hoofd van de school, meester Heijen.
Het natuurgebied Stadsweide ligt tussen het industrieterrein de Willem-Alexanderhaven, de wijk Leeuwen en de Maas. In het gebied streeft Staatsbosbeheer naar herstel van natuurlijke processen.
De Maas stroomde vroeger op de huidige plaats van de Stadsweide, maar heeft zich in de loop van de tijd verlegd. De oude stroomgeul van de Maas wordt hersteld en zal dan een nevengeul van de huidige Maas worden.
Een nevengeul stroomt, in tegenstelling tot een hoogwatergeul, wel altijd mee met de Maas en zal dus ook altijd vol water staan. Door deze ontwikkeling herstellen natuurlijke processen zich gedeeltelijk. Te denken valt hierbij aan overstromingen, zandafzetting en erosie. Hierdoor wordt het uiteindelijk een zeer waardevol gebied met struweel en bos, afgewisseld met open vegetaties. Het hele gebied is toegankelijk.
In een deel van het gebied staat een indrukwekkende, monumentale populierenbeplanting. Er worden geen nieuwe populieren geplant zodra een oude reus omvalt. Het gebied herbergt twee plassen de Stille en de Sneppen en enkele waterloopjes. Zodra de nevengeul is aangelegd, is het gebied te kenmerken als een waterrijk en dynamisch rivierenlandschap. Stroomdalgraslanden, ruigtezones en ooibosvegetatie vormen dan de nieuwe natuur waar zowel mens als dier zich thuis voelen. Kortom; het wordt al met al een prachtig natuurgebied aan de rand van de stad. Niet uniek in Nederland, wel uniek voor Roermond.
De Weerd is een buurtschap en recreatiegebied in de Nederlandse gemeente Roermond.
Het gebied is gelegen tussen de Maas en de oude Maasarm bij de Noorderplas, onderdeel van de Maasplassen. De Weerd (waard) is ook de naam van het gelijknamige natuur- en recreatiegebied waar vooral aan watersport gedaan wordt op de gelijknamige plas. Ook het Solar Weekend Festival wordt jaarlijks bij De Weerd gehouden.
In januari 2011 kwam de buurtschap in het nieuws toen die door hoge waterstand van de Maas alleen nog per boot bereikbaar was en er water in enkele huizen gestroomd was.
Asselt (Limburgs: Assel) , tot 2007 onderdeel van de toenmalige gemeente Swalmen, is een kerkdorp binnen de Nederlandse gemeente Roermond, provincie Limburg (Nederland). Het plaatsje ligt aan de Maas en ook aan de Maasplassen. Er wonen circa 180 mensen. Het is vooral bekend om zijn hooggelegen oude kerkje. Exterieur en interieur daarvan zijn bezienswaardig, maar vooral de ligging op een heuvel, en bovendien aan een rivier, is in Nederland zeer uitzonderlijk.
De naam Asselt (Frankische naam: Aslao, Aschlo, Ascloha, of Ascaloha) betekent "essenbos" en is afgeleid van het Germaanse aski "es" en lauha "bosje op hoge zandgrond" .
Asselt was in de Karolingische tijd (8e tot 11e eeuw) een Frankisch kroondomein en koningshof (villa, vroenhof, curtis) en fungeerde alszodanig ook als palts, een plaats waar de voorraden van vorsten werden verzameld en waar recht gesproken werd. De Vikingen vestigden hier in 881 een legerkamp, van waaruit ze talloze rooftochten in de wijde omtrek ondernamen (o.a. de plundering van Maastricht in 881). In 882 vond hier de belegering van Asselt plaats.
Vanaf omstreeks 1100 was Asselt een heerlijkheid met een tol op de Maas, waarvan de heren zich rond 1200 'Van Asselt' noemden. De eerste meer bekende heer was Rutger van Asselt (1275), leenman zowel van het Graafschap Gelre als van het Graafschap Loon. Later was de heerlijkheid in handen van de families Van Vlodrop en (via huwelijk) Schellaert van Obbendorf.
In 1665 werd de heerlijkheid Asselt, met als administratief middelpunt de Asselterhof, door de weduwe Ursula Schellaert van Obbendorf verkocht aan Christoffel Schenck van Nydeggen, eigenaar van kasteel Hillenraad en de heerlijkheid Swalmen, waarmee de heerlijkheden Swalmen en Asselt in ėėn hand kwamen en bleven tot aan de opheffing door de Fransen.
De rooms-katholieke kerk van Sint-Dionysius van Parijs werd in de 11e eeuw gebouwd op een landtong aan de Maas, waar eerder een fort had gestaan. Deze kerk werd gedeeltelijk gebouwd met stenen afkomstig van Romeinse gebouwen. Van de oorspronkelijke romaanse kerk resteren nog het schip en het koor. De oorspronkelijke westtoren stortte in de 16e eeuw eeuw in en werd hierna vervangen door een nieuwe bakstenen toren, die nu aan de oostzijde werd gebouwd. In 1916-1918 werd de kerk gerestaureerd en vergroot door P.J.H. Cuypers. In de kerk staat een doopvont in romaanse stijl.
Museum Asselt
Tegenover het kerkje bevindt zich een folkloristisch (thans: cultuurhistorisch) en oudheidkundig museum. De grondslag van het museum werd gelegd in 1927 door pastoor Pinckers en koster Piet Loven, die toen begonnen met het verzamelen van vele voorwerpen. Niet alleen in Asselt, maar in heel Midden-Limburg ging de koster de voorwerpen ophalen. De collectie werd tentoongesteld in het bakhuis van de boerderij tegenover de kerk. De oude bakoven daar is nog aanwezig en is geconserveerd. Later vonden uitbreidingen van de museumruimte plaats. Naast gebruiksvoorwerpen van regionaal-volkskundige aard (in het voormalige bakhuis en in de kelder) bezit het museum een deelcollectie oudheidkundige voorwerpen:
op de bovenverdieping: bijlen en speerpunten uit het stenen tijdperk, mammoet-tanden, schelpdieren uit de krijttijd, stofstempels en beelden.
in het voormalige koetshuis: Romeins aardewerk, een wapenverzameling, voorraadkannen en kruiken.
Vuilbemden. Dit natuurgebiedje ligt ten noorden van Roermond tussen Leeuwen en Asselt in een oude Maasmeander. Door het moerassige karakter is het gebied wat minder goed toegankelijk. Het gebied wordt geregeld bij hoogwater door de Maas overstroomd. Wandelen rondom is wel mogelijk. En de nabij gelegen Asseltse plassen bieden volop recreatiemogelijkheden.
De Vuilbemden bestaat voornamelijk uit een moerasbos en het wordt omsloten door beheers- en reservaatsgebieden. In de steilranden liggen diverse dassenburchten. De steilrand is op sommige plaatsen wel zes meter hoog en vormt de overgang naar het Maasterras. Uit de wand kwelt grondwater, met als gevolg een bijzonder gevarieerde natuur. Behalve diverse planten, kunt u er ook broedvogels, kikkers, padden en salamanders tegenkomen. Tenminste, als u niet bang bent voor natte voeten.
Tour Galerie
Tour Karte und Höhenprofil
Kommentare
GPS-Tracks
Trackpunkte-
GPX / Garmin Map Source (gpx) download
-
TCX / Garmin Training Center® (tcx) download
-
CRS / Garmin Training Center® (crs) download
-
Google Earth (kml) download
-
G7ToWin (g7t) download
-
TTQV (trk) download
-
Overlay (ovl) download
-
Fugawi (txt) download
-
Kompass (DAV) Track (tk) download
-
Tourenblatt (pdf) download
-
Originaldatei des Autors (gpx) download