Mooie rondwandeling in Broekhuizen langs het Schuitwater en langs oude maasarmen.
U start op de parkeerplaats aan de Horsterweg in Broekhuizen.
Pauzegelegenheid bij Theetuin de Roode Vennen
Horsterweg 20
5872 CD Broekhuizen
Tel: +31 (0) 77 463 2407
E-mail: info@deroodevennen.nl
Website: www.deroodevennen.nl
Let op de openingstijden!!
Aan de rand van natuurgebied het Schuitwater treft u, verscholen tussen het groen, theetuin De Roode Vennen. In de serre, op het verhoogde en overdekte terras bevindt zich een thee- en koffieschenkerij. Bijzonder zijn de theekaart met diverse soorten heerlijke theeën en het huisgemaakte gebak. Hierbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van producten van het seizoen en uit de regio of zelfs uit eigen tuin. Voel u uitgenodigd om op het terras of in de tuin rustig te genieten van een moment waarbij geur, smaak en omgeving samenkomen tot een zintuiglijke belevenis.
Broekhuizen (Noord-Limburgs: Brokeze) is een dorp in Nederlands Limburg dat circa 14 kilometer ten noorden van Venlo op de westoever van de rivier de Maas ligt. Het circa 1100 inwoners tellende dorp met 236 gebouwen is per 1 januari 2001 opgegaan in de gemeente Horst aan de Maas. Voor die tijd vormde het een zelfstandige en gelijknamige gemeente van 1900 inwoners tezamen met het dorp Broekhuizenvorst en de gehuchten Stokt en Ooijen, met het gemeentehuis in Broekhuizenvorst.
Voormalig gemeentewapen
Sinds 1622 heeft de schepenbank het wapen van de adellijke familie van Broeckhuysen overgenomen, bestaande uit een groen schild met zilveren schildhoofd en in het schildhoofd hermelijnstaartjes 5:4 gerangschikt. De figuur van St. Nicolaas (patroonheilige van de schippers en naamgever van de lokale kerk) werd er als schildhouder aan toegevoegd. Daarvoor had ze geen wapen, maar liet ze de schout, de plaatselijke heer of de pastoor de aktes bezegelen.
Geschiedenis.
De schepenbank Broekhuizen zelf bestond in ieder geval vanaf 2 maart 1461 en de heer van het dorp (Willem van Broeckhuysen) wordt in 1402 genoemd wanneer hij zijn eigen heerlijkheid voor het eerst in leen opdraagt aan de Hertog van Gelre. De naam komt echter al in 1228 als familienaam voor (ridder Seger van Broeckhuysen) en het duidt erop dat het dorp toen al bestond onder die naam. Het dorp lag in Opper-Gelre en maakte deel uit van het ambt Kessel, dat de Hertog van Gelre -en later de Spaanse Koning als zijn opvolger vanaf 1543- toebehoorde. Toen het Spaanse koningshuis uitstierf, volgde de Spaanse Successieoorlog die er toe leidde dat ook Broekhuizen door de Pruisen werd bezet en formeel in 1713 Pruisisch werd. Daarnaast kocht de Pruisische Koning de heerlijkheid (en het kasteel) in 1744 ook nog. Dit bleef zo totdat de Fransen in 1794 Pruisisch Gelder definitief veroverden. In 1798 werden de heerlijke rechten en schepenbanken door de Fransen afgeschaft en vervangen door andere bestuursvormen. Bij de totstandkoming van het Koninkrijk der Nederlanden (2 december 1813) werd Broekhuizen hiervan onderdeel. Bij de Belgische onafhankelijkheidsstrijd (1830) koos dit gebied echter voor aansluiting met België en kwam het via het vredesverdrag van Londen in 1839 bij de Duitse Bond, waar het in 1866 uitstapte. Sinds die tijd is Broekhuizen definitief in Nederland gelegen.
De archieven van de Doop- Trouw- (vanaf 1636) en Overlijdensregisters (vanaf 1651) alsmede die van de schepenbank bevinden zich in het Rijksarchief Maastricht.
Bezienswaardig
De veerverbinding met Arcen (met daarbij aan die zijde de Hertog Jan brouwerij) en aanliggende oudere bebouwing.
De Sint-Nicolaaskerk (als eigen parochie gesticht op 28 juli 1484).
De bossen met broeklanden ten westen van het dorp (Broekhuizen betekent de huizen aan het broek).
Het dorp omvat voorts de ruïne van Kasteel Broekhuizen (stamslot van de adellijke familie Van Broeckhuysen), dat verwoest werd in 1944 tijdens zware gevechten tussen de Duitsers en de Geallieerden rond dit dorp. De ruïne gelegen circa 200 meter van de weg aan de Stokterweg, is echter niet meer te bezichtigen.
Další informace v části
http://www.liefdevoorlimburg.nl/eten-en-drinken/kleine-kaart/theetuin-de-roode-vennenGalerie tras
Trasa mapa a výškový profil
Komentáře
Trasy GPS
Trackpoints-
GPX / Garmin Map Source (gpx) download
-
TCX / Garmin Training Center® (tcx) download
-
CRS / Garmin Training Center® (crs) download
-
Google Earth (kml) download
-
G7ToWin (g7t) download
-
TTQV (trk) download
-
Overlay (ovl) download
-
Fugawi (txt) download
-
Kompass (DAV) Track (tk) download
-
Formulář trasy (pdf) download
-
Původní soubor autora (gpx) download