Mooie rondwandeling vanuit Panningen naar Egchel. Onderweg passeert u het nieuwe bedrijf van De Belaeving Wijnerij en kunt u later pauzeren bij De Belaeving Horeca in de Heldense Bossen.
U start op de parkeerplaats bij de KBO, Panniingen, Ringovenstraat 12
5981, Panningen, Limburg, NLD
http://kbopanningen.nl/
http://kbopanningen.nl/activiteiten/wandelen
http://deringoven.nl/
info@deringoven.nl
Pauzegelegenheid De Belaeving horeca, Neerseweg 90 , 5988 DA Helden,
www.debelaeving.nl
info@debelaeving.nl
Panningen, in de volksmond Kepèl genoemd (naar de in 1643 gebouwde kapel), is met 7617 inwoners (per 1 januari 2007) het grootste dorp in de gemeente Peel en Maas. Het ligt centraal tussen de steden Roermond, Weert en Venlo in de Nederlandse provincie Limburg. Per 1 januari 2010 maakt Panningen, als kern uit de oud-gemeente Helden, deel uit van de gemeente Peel en Maas.
De oude kapel die het dorp z'n volksnaam gaf, bestaat inmiddels niet meer. Door het toenemende aantal pelgrims werd de kapel uitgebreid met zijbeuken. De zo ontstanekerk, O.L. Vrouwe van Zeven Smarten genaamd, is inmiddels afgebroken en werd in 1929 vervangen door de huidige kerk naar ontwerp van architect H.W. Valk. De kerktoren werd in 1944 opgeblazen maar na de oorlog door dezelfde architect hersteld. Op het Pastoor Huijbenplein staat tegenwoordig een monument dat de oude kapel symboliseert. Vlak bij de huidige kerk zijn tijdens opgravingen in de 90'er jaren nog resten van de oude kerk gevonden.
De winkels in dit dorp vervullen een grote regiofunctie omdat de omliggende steden elk op een afstand van zo'n 20 km liggen. Kenmerkend voor Panningen is het door deze regiofunctie relatief grote winkelcentrum dat tussen 2000 en 2007 vernieuwd is. Het Raadhuisplein bijvoorbeeld, dat in de jaren '60 werd aangelegd met het raadhuis en moderne woningen boven winkels, is opnieuw op de schop genomen. Het raadhuis werd gesloopt, op de bijbehorende kenmerkende toren na, en vervangen door De Pit, een winkelpassage met woningen erboven. Het gemeentehuis verhuisde naar de plek waar ooit de Mariaschool stond. Het gemeenschapshuis (of CC In Kepèl), zoals het cultureel centrum aan het plein in de volksmond heette, maakt plaats voor een multifunctioneel centrum, DOK6 genaamd, met theater- en bioscoopzalen en een trendy café. De programmering hiervoor zal mede waargenomen worden door de Heldense cultuurstichting C6. Naast DOK6 staat nog een winkelpassage met woningen erboven;De Parel. Bouw van zowel De Parel als DOK6 is afgerond in 2007.
Egchel is een (kerk)dorp in de gemeente Peel en Maas, in de provincie Limburg en ligt vlak tegen Panningen aan. In 2008 overschreed Egchel de grens van duizend inwoners.
In Egchel zijn diverse oudheidkundige voorwerpen gevonden uit de vijfde en de achtste eeuw. Het gebied zou in vroeger tijden een jachtgebied geweest zijn. De landweer (verdedigingswal) is een van de oudste nog zichtbare sporen uit vroegere tijden. Hiervan zijn nog restanten te zien op Keuperhei, Egchelheide en Heide. De naam Egchel heeft waarschijnlijk een ontwikkeling doorgemaakt van Achtel, Agell, Naichel, Achel, Aechell, Aggel en Eggel naar het huidige Egchel.
Vanaf de jaren twintig werd geprobeerd een eigen parochie op te zetten en sinds 1948 heeft Egchel een eigen kerk. Egchel staat bekend om zijn grote tuinbouwbedrijven, waaronder een komkommerbedrijf en een groot paprikabedrijf. In 2008 bestaat het dorp 60 jaar.
Per 1 januari 2010 maakt Egchel, als kern uit de oud-gemeente Helden, deel uit van de gemeente Peel en Maas.
Zoals hierboven staat vermeld werd de kerk van Egchel in 1948 gebouwd. De architect van deze kerk was Joseph Franssen. Het is een klein zaalkerkje zonder een toren, maar wel met dakruiter. Egchel kent sinds 2004 een eigen popfestival, EGOpop genaamd. Dit wordt georganiseerd door mensen uit alle leeftijdscategorieën, waarvan de meeste uit Egchel zelf komen. Dit is echt uniek voor zo'n klein dorpje. Maar niet alleen de stichting EGOpop bloeit, eigenlijk doet het hele dorp dat. Er zijn zo'n 18 verenigingen waarvan voetbalclub SV Egchel en Jongerenvereniging Jong Nederland Egchel beide zelfs meer dan 200 leden en/of vrijwilligers hebben. Jong Nederland heeft haar jaarlijkse hoogtepunt in de twee zomerkampen en de voetbalclub organiseert jaarlijks op Pinksterzondag een voetbaltoernooi waar 60 teams uit het hele land aan deelnemen, en soms zelfs uit het buitenland. In 2008 bestaat deze vereniging 50 jaar en ter gelegenheid hiervan heeft historicus Henk Thiesen het boek "Oranje zonder Franje" geschreven, wat is verschenen met een oplage van 800 stuks. Eerder is van de hand van Henk Thiesen ook al het boek "Van Achell tot Egchel" verschenen, dat de gehele geschiedenis van Egchel beschrijft
Peel en Maas is een Nederlandse gemeente in de provincie Limburg. Ze is op 1 januari 2010 ontstaan uit een fusie van de vroegere gemeenten Helden, Kessel, Meijel en Maasbree. Peel en Maas telde op 1 januari 2010 43.020 inwoners (bron: CBS) op een oppervlakte van 161 km².
Gemeentelijke herindeling 2008
De Gedeputeerde Staten wilden graag dat de gemeentes in Noord-Limburg voor 1 april 2008 een besluit namen hoe zij met elkaar willen samenwerken. Mocht dit niet lukken, dan zou de provincie een besluit namens de gemeenten nemen. De gemeentes Helden, Kessel, Maasbree en Meijel zouden eventueel een nieuwe fusiegemeente kunnen vormen.
De gemeenteraad van Helden was unaniem voor fusie. In Maasbree was iedereen voor de fusie, behalve eenmansfractie Lokaal Actief. In Kessel was slechts één raadslid van Reëel Alternatief tegen de fusie. Alle drie de gemeentes hebben aangegeven dat zij hoe dan ook een fusiegemeente zouden vormen, ook al wilde Meijel niet meedoen. In Meijel daarentegen waren alleen de oppositiefracties MVP en VVD vóór herindeling, de coalitiefractie CDA was tegen. De FWM-PvdA, de grootste coalitiepartij, nam de beslissing op 10 september 2007 en was tegen de herindeling. Hierbij koos Meijel voor zelfstandigheid en wilde alleen op lange termijn eventueel een fusie met de nieuwe gemeente Peel en Maas aan.
Op 2 oktober 2007 lieten de burgemeesters van de vier gemeentes weten dat slechts drie gemeentes verder gingen in een fusiegemeente. Deze moest voor 1 januari 2010, bij de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezing, een feit zijn.
Op 10 maart besloot de Meijelse gemeenteraad echter met een kleine meerderheid (6-5) om voor een fusie met buurgemeenten Helden, Kessel en Maasbree te kiezen. Tijdens de extra raadsvergadering over de herindeling van Meijel stemde het grootste gedeelte van de fractie FWM-PvdA tegen fusie. Hierop besloten 4 leden van deze fractie per direct of op korte termijn hun raadslidmaatschap op te zeggen.
Er werd in 2008 een werkgroep gevormd om de fusie voor te bereiden en personeel van alle gemeentes te informeren. Deze werkgroep kreeg de naam Peel en Maas. Uiteindelijk werd dit in januari 2010 ook de gemeentenaam.
Dorpen en kernen
De gemeente Peel en Maas is het resultaat van een fusie tussen vier (voormalige) gemeentes met ieder haar eigen wijken en kernen. De onderstaande tabel geeft een overzicht van deze dorpen en kernen.
Helden
Beringe
Egchel
Grashoek
Helden
Koningslust
Panningen
Kessel
Kessel
Kessel-Eik
Maasbree
Baarlo
Maasbree
Meijel
Meijel
Naam
De gemeente Peel en Maas is aan zijn naam gekomen door de inwoners. De naam werd in drie fases gekozen:
1. Algemene naamverkiezing
Iedereen kon via een door een plaatselijk communicatiebureau opgezette campagne via internet een willekeurige naam inleveren hoe vaak hij wilde. Vanuit de ingeleverde namen is door een werkgroep - bestaande uit mensen vanuit iedere oude gemeente, aangevuld met een onafhankelijke voorzitter - een top 3 gemaakt (1 - gemeente Helden, 2 - gemeente Land van Kessel en 3 - gemeente Peel en Maas).
2. Top 3 stemming
Aan de hand van de gemaakte keuze in fase 1 werd een tweede stemronde voorbereid. Alle inwoners van de deelnemende gemeentes die 14(!) jaar of ouder waren (hier is héél bewust voor gekozen omdat de jeugd hierdoor meer betrokken raakte bij de naamkeuze) kregen een brief met een stembiljet met daarin een unieke code, om weer via internet te stemmen. Voor mensen die niet digitaal wilden stemmen kon het stembiljet ook worden ingeleverd of worden teruggestuurd naar de gemeente. Dit werd beide massaal gedaan. De papieren stembiljetten werden weer door vertegenwoordigers van alle gemeenten onder leiding van het hoofd bevolkingszaken geteld. Via internet kreeg de naam gemeente Helden een lichte voorkeur. Met de handmatig getelde stemmen erbij kreeg uiteindelijk de naam gemeente Peel en Maas de meeste stemmen. Het was een echte nek aan nek race met een minimaal verschil.
3. Vergaderen
Met deze drie overgebleven namen werd een gezamenlijke openbare vergadering gehouden met alle burgemeesters, wethouders en gemeenteraadsleden van de fusiegemeentes. De door de bevolking gekozen naam Peel en Maas werd hier bekrachtigd en was nieuwe naam gemeente Peel en Maas een feit.
Panningen, in de volksmond Kepèl genoemd (naar de in 1643 gebouwde kapel), is met 7617 inwoners (per 1 januari 2007) het grootste dorp in de gemeente Peel en Maas. Het ligt centraal tussen de steden Roermond, Weert en Venlo in de Nederlandse provincie Limburg. Per 1 januari 2010 maakt Panningen, als kern uit de oud-gemeente Helden, deel uit van de gemeente Peel en Maas.
De oude kapel die het dorp z'n volksnaam gaf, bestaat inmiddels niet meer. Door het toenemende aantal pelgrims werd de kapel uitgebreid met zijbeuken. De zo ontstane kerk, O.L. Vrouwe van Zeven Smarten genaamd, is inmiddels afgebroken en werd in 1929 vervangen door de huidige kerk naar ontwerp van architect H.W. Valk. De kerktoren werd in 1944 opgeblazen maar na de oorlog door dezelfde architect hersteld. Op het Pastoor Huijbenplein staat tegenwoordig een monument dat de oude kapel symboliseert. Vlak bij de huidige kerk zijn tijdens opgravingen in de 90'er jaren nog resten van de oude kerk gevonden.
De winkels in dit dorp vervullen een grote regiofunctie omdat de omliggende steden elk op een afstand van zo'n 20 km liggen. Kenmerkend voor Panningen is het door deze regiofunctie relatief grote winkelcentrum dat tussen 2000 en 2007 vernieuwd is. Het Raadhuisplein bijvoorbeeld, dat in de jaren '60 werd aangelegd met het raadhuis en moderne woningen boven winkels, is opnieuw op de schop genomen. Het raadhuis werd gesloopt, op de bijbehorende kenmerkende toren na, en vervangen door De Pit, een winkelpassage met woningen erboven. Het gemeentehuis verhuisde naar de plek waar ooit de Mariaschool stond. Het gemeenschapshuis (of CC In Kepèl), zoals het cultureel centrum aan het plein in de volksmond heette, maakt plaats voor een multifunctioneel centrum, DOK6 genaamd, met theater- en bioscoopzalen en een trendy café. De programmering hiervoor zal mede waargenomen worden door de Heldense cultuurstichting C6. Naast DOK6 staat nog een winkelpassage met woningen erboven; De Parel. Bouw van zowel De Parel als DOK6 is afgerond in 2007.
Dialect
In Panningen spreekt men het Heldens, een Limburgs dialect wat tot de subgroep Oost-Limburgs wordt gerekend.
De Belaeving Wijnerij
Onze liefde voor goede wijnen is in de loop van de jaren steeds sterker geworden.
Wat ons opviel, is dat er nauwelijks Noord-Europese wijnen worden gemaakt van onze favoriete
druivenrassen: de Tempranillo en de Chardonnay. Die zouden niet gedijen in ons klimaat.
Wij zijn de uitdaging aangegaan om het tegendeel te bewijzen in het kassencomplex van een
voormalige rozenkwekerij: Wijnerij De Belaeving.
De Belaeving drinken & eten
De Belaeving drinken & eten is niet zomaar een eetcafé of brasserie.
Gevestigd op een geweldige locatie in het bos, met vanaf ons terras een
prachtig uitzicht over de wijnranken. Met de vele fiets en wandelroutes in de nabije omgeving is
De Belaeving drinken & eten de ideale uitvalsbasis om Peel en Maas te ontdekken.
En natuurlijk kun je bij ons heerlijk genieten van een drankje en een hapje.
Tour Galerie
Tour Karte und Höhenprofil
Kommentare
GPS-Tracks
Trackpunkte-
GPX / Garmin Map Source (gpx) download
-
TCX / Garmin Training Center® (tcx) download
-
CRS / Garmin Training Center® (crs) download
-
Google Earth (kml) download
-
G7ToWin (g7t) download
-
TTQV (trk) download
-
Overlay (ovl) download
-
Fugawi (txt) download
-
Kompass (DAV) Track (tk) download
-
Tourenblatt (pdf) download
-
Originaldatei des Autors (gpx) download