U start op de parkeerplaats van Tuincentrum Peeters, Lingsforterweg 84 te Arcen. Let op: na 18.00 uur is deze parkeerplaats afgesloten.
Pauzemogelijkheid bij: De Hertog Jan Proeverij
Kruisweg 43
5944, Arcen, Limburg, NLD
0774739160
http://www.hertogjanproeverij.nl/
info@hertogjanproeverij.nl
Deze wandeltocht voert u door zowel het buitengebied als de kern van Arcen, langs de grens met Duitsland, door het recreatiepark Klein Vink en langs de Maas. Kortom een wandeltocht met vele belevingen.
Lingsfort is een buurtschap ten oosten van Arcen en is sinds opheffing van de gemeente Arcen en Velden per 1 januari 2010, gelegen in de gemeente Venlo aan de Duitse grens.
De naam is ontleend aan het fort dat hier gebouwd is, uitgerust met dubbele aarden wallen, die nog zichtbaar zijn. Een leng of ling werd gebruikt om de zware schutsluizen te kunnen bedienen. De naam Lingsfort is dus in haar volledigheid een fort dat gebouwd was rondom een (belangrijke) schutsluis.
Het ontstaan van de naam is verbonden aan het graven van de Fossa Eugeniana, een kanaal dat de Rijn in Duitsland met de Maas moest verbinden. In 1625 begonnen de Spanjaarden met het graven van het kanaal om de Rijnhandel van de noordelijke Nederlanden af te snijden. Om het hoogteverschil in het landschap te overbruggen wilde men een sluis bouwen. Ter verdediging van dit bouwproject werden twee forten gebouwd: het Lingsfort en fort Hazepoot. Het kanaal is door aanvallen van de Hollanders en geldgebrek nooit afgebouwd.
De buurtschap bestond oorspronkelijk uit een aantal boerenhoeven die allemaal met elkaar gemeen hadden dat ze logies en drank verstrekten. In het onduidelijke grensgebied met Duitsland gingen reizigers nogal eens op onregelmatige tijden de grens over, al of niet met boter onder hun jas of een paard te veel voor de wagen.
Het fort raakte in verval en de enige zichtbare restanten zijn de dubbele aarden wallen. Verder zijn er geen archeologische vondsten meer gedaan in de directe omgeving van het voormalige Maas-Rijnkanaal.
Arcen (in het Arcens Árse) vormt een van de kernen van de gemeente Venlo in Nederlands Limburg, zo'n 12 kilometer ten noorden van de stad Venlo. Arcen ligt aan de meest oostelijke Maasbocht.
Langs de Maas wordt gebaggerd voor de winning van zilverzand. Hierdoor zijn enkele meren ontstaan. Naast een thermaalbad, een bungalowpark en de zogeheten "Kasteeltuinen" van Kasteel Arcen trekt het dorp ook toeristen door de plaatselijke bierbrouwerij, waar Hertog Jan gebrouwen wordt en graanbranderij "de IJsvogel" waar van de overgebleven mout jenevers en likeuren gebrand worden. Monumentale gebouwen zijn verder de kerk, ontworpen door H.W. Valk, en het gemeentehuis naar ontwerp van A.J. Kropholler. Geen bouwwerk van steen maar grote aarde wallen zijn te zien bij de grensovergang "Lingsfort".
In de vroege middeleeuwen behoorde Arcen toe aan het Territorium Straelen en het werd in 1064 door gravin Irmentrudis geschonken aan de Abdij van Siegburg. In 1330 scheidde Arcen zich af van Straelen en werd een afzonderlijke heerlijkheid. Het werd toebedeeld aan de gebroeders van Büren. Door huwelijk en vererving viel Arcen tot 1543 onder het graafschap Gelre.
Arcen bezat in 1330 al stapelrecht op de Maas. Er werd hier veel handel gedreven en het dorp was een belangrijke schakel naar het achterland, zeer tot ongenoegen van de nabij gelegen stad Venlo. Daarom was Arcen al vroeg een vestingstadje. Toch slaagden de Venlonaren er met een list in Arcen in 1586 plat te branden. Ook het klooster van Sint Barbara werd toen platgebrand. De resten daarvan zijn nog nabij het veer naar Lottum in de bossen te zien.
Arcen behoorde bij het Overkwartier van Gelre of Spaans Opper-Gelre. Tijdens de Spaanse Successieoorlog werd het door Pruisische troepen bezet, en zo bleef het als deel van Pruisisch Opper-Gelre ongeveer een eeuw lang Duits (tot 1814).
Wapen van Arcen.
De schepenen van Arcen treden voor het eerst op als getuigen in een akte van 22 februari 1420. De oudste akte met zegel van hen is uit 28 oktober 1420. De schepenbank vormde één geheel met Lomm en Schandelo. Het wapen vertoont een gedekt poortgebouw met zijtorens, alles voorzien van borstwering. Daarnaast staat aan weerszijden een kleinere toren aangegeven. Onder het poortgebouw bevindt zich het wapenschild van de heer van Arcen uit het geslacht Van Buren. In latere tijd (begin 1700) werd het wapenschild onder de poorttoren dat van het geslacht Van Gelder. In het wapen komt dus door de ommuring met torens en poorttoren, de stedelijke pretentie van Arcen tot uitdrukking.
Op het terrein van de Hertog Jan Brouwerij werd 6 oktober 1981 De Hertog Jan Proeverij geopend. Toentertijd heette het café nog “de Proeverij”. De naam Hertog Jan werd pas in een later stadium aan het café verbonden. In eerste instantie werd de Proeverij gebruikt als ontvangstgelegenheid voor bezoekers van de brouwerij. Naast die functie kreeg de Proeverij steeds meer de uitstraling van een echt café. Bierliefhebbers bleven langer en kwamen vaker terug om meerdere bieren van de Hertog Jan Brouwerij te proeven. Deze groeiende belangstelling voor de Proeverij was voor Henk en Antoinette Clevis de reden om de Proeverij permanent uit te gaan baten. En zoals wij nu weten, met succes! Inmiddels hebben vele tienduizenden bezoekers de Proeverij bezocht.
Naarmate de bezoekersaantallen in de Proeverij bleven stijgen, werd de ruimte waarin het café destijds gevestigd was simpelweg te klein. Ook omdat de brouwerij bezig was met een uitbreiding kwam de tot dan toe gebruikte ruimte te vervallen. Henk en Antoinette lieten zich echter niet uit het veld slaan en het toeval was dat direct tegenover de brouwerij een grote kantoorvilla leeg stond. Het potentieel van dit pand als café was voor het uitbatersduo Clevis meteen duidelijk en zodoende werd er geprobeerd de zaak aan de overkant van de weg voort te zetten. De gemeente was in eerste instantie niet zo enthousiast als Henk en Antoinette maar na twee jaar touwtrekken waren alle benodigde vergunningen rond en had de Proeverij een nieuw, maar vooral groter onderkomen gevonden. Nog één half jaar zweten en ploeteren later was het dan zover. De openingshandeling werd verricht door toenmalig ABT-collega Lei Meissen van ’t Pintje uit Mechelen.
Sinds jaar en dag is de Hertog Jan Proeverij lid van het ABT. Deze afkorting staat voor Alliantie van Biertapperijen. Het ABT is een organisatie ter bevordering van de speciaalbiercultuur in Nederland. De Hertog Jan Proeverij is zelfs het “Eérste bijzondere ABT-lid” geworden. Door de speciale band die de Hertog Jan Brouwerij en de Proeverij hebben met de promotie en beleving van speciaalbier hoefde de Proeverij niet te voldoen aan de strenge toelatingseisen van het ABT met betrekking tot het aantal te verkrijgen bieren in het café. Desondanks is het assortiment uitgegroeid tot elf bieren van het vat en rond de 40 bieren op fles.
In 1999 trad de tweede generatie Clevis toe tot het bedrijf. Zoon Bram kwam zijn ouders versterken met als gevolg dat de Hertog Jan Proeverij is uitgegroeid tot een echt familiebedrijf. Inmiddels is Bram’s vrouw Judith ook werkzaam bij de Hertog Jan Proeverij. Zij is als administratief medewerkster verantwoordelijk voor de boekingen en verzorgt zij de arrangementen binnen de Hertog Jan Proeverij.
Niet alleen op het gebied van bier heeft de Hertog Jan Proeverij zich in de loop der jaren ontwikkeld. Ook het eten heeft de nodige aandacht gekregen binnen het bedrijf. In een geheel vernieuwde keuken bereiden zij voor u bij bier passende hapjes, gebak, broodjes en warme maaltijden. Voor groepen serveren wij eveneens lunches, buffetten en koffietafels.
De Hertog Jan Proeverij functioneert nog altijd als eindstation voor de rondleidingen door de Hertog Jan Brouwerij. Wanneer u na afloop van de rondleiding door de uit 1915 stammende brouwerij terugkeert naar de Hertog Jan Proeverij staat u een heerlijk, koud ‘pilsje’ te wachten. Dit Hertog Jan Pilsener krijgt u wanneer u het bij de brouwerij gekregen muntje aan de bar inlevert. Maar ook na deze consumptie is de Hertog Jan Proeverij dé plaats voor een lekker hapje en drankje. Voor meer informatie over de brouwerij of voor reserveringen kunt u terecht op www.hertogjan.nl. Ook kunt u bellen naar 077-473 6080. Wilt u na afloop van de rondleiding met uw groep in het café nagenieten van een proeverij, lunch of buffet? Mail dan op info@hertogjanproeverij.nl.
Natuurlijk denkt de Hertog Jan Proeverij ook aan haar minderjarige bezoekers. Naast het fraaie terras is een geheel vernieuwde speeltuin. Daarnaast biedt de Proeverij onderdak aan twee zwijntjes, een gans en verschillende konijnen. Het terras biedt voldoende uitzicht over de speeltuin zodat u rustig van uw biertje kunt genieten terwijl de kinderen zich kostelijk vermaken.
Het café is uitgebreid gedecoreerd met ruim 2000 bierpullen uit alle windstreken. Deze hangen boven uw hoofd aan het plafond en vormen een unieke versiering. De muren in de Hertog Jan Proeverij zijn behangen met honderden, oude emaille borden uit de privéverzameling van Henk Clevis. Samen met de opgeschuurde tafels en bijpassende stoelen ademt het café een nostalgische sfeer uit.
De Hertog Jan Proeverij behoort tot één van Limburgs gezelligste cafés en is jarenlang een vaste waarde geweest in de Misset Horeca Café top 100.
Op het eeuwenoude, 32 ha grote landgoed met zijn monumentale Kasteel Arcen als middelpunt kunt u urenlang door de talrijke tuinen wandelen en van de verrassende kleuren en heerlijke geuren genieten. Wandel door het Rosarium, met 8.000 rozen. Beleef het Lommerrijk met zijn de talloze beekjes, watervallen en vijvers. Voel in de Casa Verde tussen palmen, olijfbomen en kleurige bloemen, het subtropisch klimaat of wandel door de Vallei met o.a. de Oosterse watertuin en de Rotsvallei. In de Bergtuin kunt u midgetgolfen tussen de watervallen en rotsformaties.
Kasteeltuinen Arcen is onderdeel van Stichting het Limburgs Landschap.
Further information at
https://nl.wikipedia.org/wiki/Fossa_EugenianaTour gallery
Tour map and elevation profile
Comments
GPS tracks
Trackpoints-
GPX / Garmin Map Source (gpx) download
-
TCX / Garmin Training Center® (tcx) download
-
CRS / Garmin Training Center® (crs) download
-
Google Earth (kml) download
-
G7ToWin (g7t) download
-
TTQV (trk) download
-
Overlay (ovl) download
-
Fugawi (txt) download
-
Kompass (DAV) Track (tk) download
-
Track data sheet (pdf) download
-
Original file of the author (gpx) download