Erg mooie rondwandeling vanuit Oostrum, welke voor een groot gedeelte ook het tracé van het Pieterpad volgt. Onderweg ziet u o.a. de jeneverbes oftewel Juniperus communis, wandelt u door het Geysterens landgoed, komt u voorbij de Sint Willibrorduskapel, langs de kasteelruine van Geysteren, wandelt u deels langs de Oostrumse beek om deze ook enkele keren over te steken en kunt u ook genieten van de bijna 350 jaar oude rosmolen op de Ooostrumse beek.
U start op de parkeerplaats aan de verlenging van de Zuiderbergweg 9 (na T-splitsing met Rosmolenweg) in Oostrum.
Pauzegelegenheid: 't Trefpunt
Dorpstraat 16
5862 AE Geijsteren
T 0478 531 286
info@eetendrinkcafe.nl
http://www.eetendrinkcafe.nl/
Oostrum (Limburgs: Aostrem of Aostrum) is het grootste kerkdorp van de gemeente Venray. Het dorp wordt gezien als een groeikern.
Oostrum heeft een geschreven historie die terug te voeren is tot 1200, toen de naam Oostrum voor het eerst in de geschreven documenten voor kwam. Oostrum behoorde, samen met Geijsteren en Spraland tot de Heerlijkheid Geijsteren. In 1798 werd Oostrum bij de gemeente Venray gevoegd.
Omstreeks 1350 begon de devotie voor Onze-Lieve-Vrouw Behoudenis der Kranken. In 1450 werd het Augustinessenklooster Bethlehem gesticht. In 1802 werd dit opgeheven en in 1806 werd het gesloopt.
In 1882 kreeg Oostrum een spoorwegstation.De oudste akte van de schepenbank dateert van 16 april 1410. Er is van deze schepenbank een zegelstempel bewaard gebleven (onbekend uit welk jaar) dat de Heilige Maagd Maria vertoont met op haar rechterarm het kind Jezus en in haar linkerhand een scepter met in de rand "Segel der Schepens Oosterom"
St. Willibrordus kapel
De gotische kapel stamt uit de 16e eeuw en ligt op de provinciegrens tussen Limburg en Noord-Brabant. In 1641 werd de kapel in opdracht van Adam Schellart van Obbendorp en Aleida van Wittenhorst hersteld (gevelsteen). Opnieuw hersteld in 1770. De open bidhal werd in 1896 toegevoegd. In 1968 werd de kapel gerestaureerd. Bij de kapel bevindt zich de St-Willibrordsput, die bekend staat als de heilige bron. Volgens de legende heeft Sint Willibrordus op deze oorspronkelijke offer- en vergaderplaats gepredikt en gedoopt.
In de kapel bevindt zich een Willibrordusbeeld uit het midden van de 17e eeuw en een retabel uit de 18e eeuw.
Kasteelruïne Geijsteren
Op weg van Geijsteren naar Maashees, even voorbij de brug over de Geijsterse Beek, ligt aan de rechterzijde de oprijlaan naar het voormalige kasteel.
Dit kasteel dateert uit de 13e eeuw en is na een grote brand in 1918 grotendeels herbouwd. Echter werd het kasteel in 1944 door de Engelsen gebombardeerd om te voorkomen dat de pas verdreven Duitsers het opnieuw als uitkijkpost zouden innemen. Het kasteel werd daarbij volledig verwoest. De ruïne is recentelijk gerestaureerd om de contouren van het kasteel weer zichtbaar te maken. Bij binnenkomst van het poortgebouw kunt u zien hoe het kasteel er vroeger uit heeft gezien, dankzij de foto's die hier hangen van vóór het bombardement.
Aan de zijkant van de ruïne kunt u door een poortje via het weiland ook tot aan de Maas lopen. Dit is de plek waar de Geijsterse beek uitmondt in de Maas en hier heeft u dan ook een prachtig uitzicht. U bent welkom om een bezoek te brengen. De poort is dagelijks open tot 17.00 uur.
De Rosmolen is een watermolen op de Oostrumse Beek te Oostrum, gelegen in het Landgoed Geijsteren. Ze is eigendom van de familie De Weichs de Wenne, die ook het landgoed bezit. De molen was de onderste molen op de Oostrumse Beek, de bovenste molen was de Oostrumse watermolen.
De Rosmolen is, al doet de naam anders vermoeden, geen rosmolen en is dat ook nooit geweest. Wel heeft het vierkantige molengebouw met tentdak het uiterlijk van een rosmolen. Naast de molen staat een fraaie boerderij. Het gebied waar de huidige Rosmolen staat werd "Aan de Rosmolen" genoemd, aangezien zich in de nabijheid een boerderij bevond die een rosmolen bezat, welke in 1863 door brand werd verwoest. Deze naam is op de watermolen overgegaan.
Het is mogelijk dat reeds in de 13e eeuw een watermolen op deze plaats was, maar pas in 1628 werd een schriftelijke vermelding van deze molen gemaakt.
Het huidige gebouw stamt uit 1667. De molen was een zogenaamde wintermolen, wat zeggen wil dat ze slechts in de wintermaanden, van oktober tot april, voldoende water ontving om te kunnen malen. Ze werd voornamelijk gebruikt voor het malen van rogge.
In 1928 werd de molen stilgelegd nadat de gemeente Venray het waterrecht van baron De Weichs de Wenne had afgekocht. De sluizen werden afgebroken en de onderste schoepen werden afgezaagd, opdat de molen nimmer meer zou draaien. Doel was om de afwatering van de beek te verbeteren.
In november 1944 werd het brugje over de beek door de bezetter opgeblazen. Ook het molenhuis werd daarbij beschadigd. Na de bevrijding werden het brugje en het molenhuis hersteld. Een vernieuwd rad werd in 1975 aangebracht. In het jaar 2000 was de molen weer maalvaardig en ze wordt sindsdien regelmatig gebruikt.
Geijsteren (ook: Geysteren, Limburgs: Geistere) is een dorpskern van gemeente Venray, gelegen langs de Maas in het noorden van Limburg, grenzend aan de provincie Noord-Brabant. Tot 1969 was het deel van de voormalige gemeente Wanssum, daarna van de voormalige gemeente Meerlo-Wanssum. Sinds 2010 hoort het bij de gemeente Venray.
Geijsteren telde op 1 januari 2006 445 inwoners en 179 huizen.
Geijsteren behoorde eerst aan de Heren Van Cuijk, die uiteindelijk hun hele gebied aan de graven van Gelre verkochten. In 1236 wordt een Arnoldus van Gesserne als heer van Geijsteren genoemd, vermoedelijk trad hij als eerst aangestelde heer namens de graaf van Gelre op, zijn familieleden volgden hem overigens wel op. Het dorp zelf wordt voor het eerst in 1251 in een oorkonde genoemd. Met de rest van het huidige Noord-Limburg hoorde het immers bij het Overkwartier van Gelre (ook genoemd Opper-Gelre). Het was een eigen heerlijkheid die behoorde vanaf circa 1350 tot in de 16e eeuw aan de familie Van Broeckhuysen, daarna aan de families Van Harff, Van Eyll en Schellaert van Obbendorf, ten slotte kwamen de gronden (na het afschaffen van de heerlijke rechten) in 1804 aan de baronale familie De Weichs de Wenne, die het landgoed en de ruïne nog bezitten. Het heeft overigens twee heren gehad van 1451 tot 1592 door erfeniskwesties. Omdat het een eigen heerlijkheid was, bezat het een schepenbank. Tijdens de Spaanse Successieoorlog werd het gebied in 1703 door Pruisische troepen bezet, en zo bleef het als deel van Pruisisch Opper-Gelre ongeveer een eeuw lang Duits. In 1794 veroverden de Fransen het. In 1798 werden de heerlijke rechten en schepenbanken door de Fransen afgeschaft en vervangen door andere bestuursvormen. Bij de totstandkoming van het Koninkrijk der Nederlanden (2 december 1813) werd Geijsteren hiervan onderdeel. Bij de Belgische onafhankelijkheidsstrijd (1830) koos dit gebied echter voor aansluiting met België en kwam het via het vredesverdrag van Londen in 1839 bij de Duitse Bond, waar in 1866 uit werd gestapt. Sinds die tijd is Geijsteren definitief in Nederland gelegen.
Voormalig Gemeentewapen
De schepenbank had in ieder geval vanaf 1651 een wapen met de Heilige Willibrordus, die in zijn rechterhand een kerk met twee torens draagt en in zijn linkerhand een staf houdt. Het randschrift is Sigillum Scabinorum in Geisteren.
Bezienswaardigheden
De ruïne van het in 1944 verwoeste Kasteel Geijsteren -daterend uit begin 1200- werd in de jaren omstreeks 2010 geconserveerd om deze voor verder verval te behoeden. De ruïne werd in 2012 heropend.
De Willibrorduskapel is een bedevaartsoord en stamt uit de 16e eeuw. De locatie was echter al lang voor de bouw van deze kapel een bedevaartsoord.
Langs de Oostrumse Beek staat de hoeve Rosmolen met waterrad.
De Sint-Willibrorduskerk, uit 1949.
In het centrum zijn de boerderijen Grote Spiekert, Kleine Spiekert en Lindenhof rijksmonumenten.
De Holtmeulen, op de Oostrumse Beek
De Rosmolen, op de Oostrumse Beek, bevindt zich te Oostrum
Further information at
https://www.liefdevoorlimburg.nlTour gallery
Tour map and elevation profile
Comments
GPS tracks
Trackpoints-
GPX / Garmin Map Source (gpx) download
-
TCX / Garmin Training Center® (tcx) download
-
CRS / Garmin Training Center® (crs) download
-
Google Earth (kml) download
-
G7ToWin (g7t) download
-
TTQV (trk) download
-
Overlay (ovl) download
-
Fugawi (txt) download
-
Kompass (DAV) Track (tk) download
-
Track data sheet (pdf) download
-
Original file of the author (gpx) download