Mooie rondwandeling vanuit het toeristisch dorpje Arcen, gelegen aan de Maas in Noord-Limburg. Na de start steekt u, na de kasteeltuinen te zijn gepasseerd, de oude Rijksweg over en duikt in het Nationaal Park De Maasduinen met zijn mooie natuurschoon. Uiteindelijk komt u ook weer op dezelfde oversteekplaats terug om in de kern van Arcen even bij te komen op een terras. Na de pauze wandelt u vlak langs de Maas en wijkt hiervan af naar de brouwerij Hertog Jan om vervolgens via een mooi bruggetje weer in het Nationaal Park de Maasduinen terug te keren, weliswaar aan de rand, maar toch. Via de bebowude kom, waarbij u wederom vele horecagelegenheden passeert, komt u weer bij het startpunt uit.
Startpunt: parkeerplaats aan De Schans 18 te Arcen.
Pauzegelegenheid o.a.:
't Zoete Genot
Raadhuisplein 8
5944AH, Arcen, Limburg, NLD
Tel. 077 400 1970
http://www.zoetegenot.nl/
info@zoetegnot
Arcen (in het Arcens Árse) vormt een van de kernen van de gemeente Venlo in Nederlands Limburg, zo'n 12 kilometer ten noorden van de stad Venlo. Arcen ligt aan de meest oostelijke Maasbocht.
Langs de Maas wordt gebaggerd voor de winning van zilverzand. Hierdoor zijn enkele meren ontstaan. Naast een thermaalbad, een bungalowpark en de zogeheten "Kasteeltuinen" van Kasteel Arcen trekt het dorp ook toeristen door de plaatselijke bierbrouwerij, waar Hertog Jan gebrouwen wordt en graanbranderij "de IJsvogel" waar van de overgebleven mout jenevers en likeuren gebrand worden. Monumentale gebouwen zijn verder de kerk, ontworpen door H.W. Valk, en het gemeentehuis naar ontwerp van A.J. Kropholler. Geen bouwwerk van steen maar grote aarde wallen zijn te zien bij de grensovergang "Lingsfort".
In de vroege middeleeuwen behoorde Arcen toe aan het Territorium Straelen en het werd in 1064 door gravin Irmentrudis geschonken aan de Abdij van Siegburg. In 1330 scheidde Arcen zich af van Straelen en werd een afzonderlijke heerlijkheid. Het werd toebedeeld aan de gebroeders van Büren. Door huwelijk en vererving viel Arcen tot 1543 onder het graafschap Gelre.
Arcen bezat in 1330 al stapelrecht op de Maas. Er werd hier veel handel gedreven en het dorp was een belangrijke schakel naar het achterland, zeer tot ongenoegen van de nabij gelegen stad Venlo. Daarom was Arcen al vroeg een vestingstadje. Toch slaagden de Venlonaren er met een list in Arcen in 1586 plat te branden. Ook het klooster van Sint Barbara werd toen platgebrand. De resten daarvan zijn nog nabij het veer naar Lottum in de bossen te zien.
Arcen behoorde bij het Overkwartier van Gelre of Spaans Opper-Gelre. Tijdens de Spaanse Successieoorlog werd het door Pruisische troepen bezet, en zo bleef het als deel van Pruisisch Opper-Gelre ongeveer een eeuw lang Duits (tot 1814).
Wapen van Arcen.
De schepenen van Arcen treden voor het eerst op als getuigen in een akte van 22 februari 1420. De oudste akte met zegel van hen is uit 28 oktober 1420. De schepenbank vormde één geheel met Lomm en Schandelo. Het wapen vertoont een gedekt poortgebouw met zijtorens, alles voorzien van borstwering. Daarnaast staat aan weerszijden een kleinere toren aangegeven. Onder het poortgebouw bevindt zich het wapenschild van de heer van Arcen uit het geslacht Van Buren. In latere tijd (begin 1700) werd het wapenschild onder de poorttoren dat van het geslacht Van Gelder. In het wapen komt dus door de ommuring met torens en poorttoren, de stedelijke pretentie van Arcen tot uitdrukking.
Túra fotóalbuma
Túratérkép és magasságprofil
Megjegyzések
GPS trackek
Trackpoints-
GPX / Garmin Map Source (gpx) download
-
TCX / Garmin Training Center® (tcx) download
-
CRS / Garmin Training Center® (crs) download
-
Google Earth (kml) download
-
G7ToWin (g7t) download
-
TTQV (trk) download
-
Overlay (ovl) download
-
Fugawi (txt) download
-
Kompass (DAV) Track (tk) download
-
Túralap (pdf) download
-
Original file of the author (gpx) download