Rondwandeling in het mooie natuurgebied De Maasduinen en Landgoed De Hamert.
In het noordoosten van Limburg vindt u tussen de Maas en de Duitse grens, Nationaal Park De Maasduinen. Dit 4500 hectare grote natuurgebied kent prachtige landschappen met veel bijzondere planten en dieren. De diverse paden en routes laten u kennismaken met de duinen van de Maas, welke ook paraboolduinen worden genoemd doordat ze een hoefijzervorm hebben. De beheerders werken hard om de natuur in topconditie te houden: Stichting het Limburgs Landschap, Gemeente Bergen, Staatsbosbeheer en particulieren.
Landgoed De Hamert is onderdeel van Nationaal Park Maasduinen, bestaande uit de typische paraboolduinen, Maasweiden, droge loof- en naaldbossen, heidevelden, vennen, hoogveen, akkers en het snelstromende en meanderende Geldernsch-Nierskanaal met zijn beekbegeleidende vochtige bos. Gelegen ten noorden van Arcen tussen Maas en grens.
Wandelroutes, vertrek vanaf bezoekerscentrum Jachthut Op den Hamer, Twistedenerweg 2, 5856 CK Wellerlooi, tel 077-4731618, diverse bewegwijzerde wandelroutes. Ook is er een korte invalidenroute.
Het Vorstengraf op landgoed De Hamert in de gemeente Bergen is een van de grootste grafheuvels van Nederland, de grafheuvel wordt ook wel Scherpenheuvel genoemd. De (gerestaureerde) grafheuvel heeft een diameter van 24 meter en is 3 meter hoog. De heuvel wordt omgeven door een krans van palen.
In 1985 werden de bomen, die deze heuvel inmiddels bedekten, gekapt. In 1992 werd de heuvel door de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek door middel van enkele sleuven onderzocht. Het onderzoek wees uit dat het niet om een galgenheuvel, maar om een grafheuvel ging. Bij het onderzoek is de kern echter niet verstoord. Het Vorstengraf ligt op het hoogste punt in de wijde omgeving. De ligging en grootte van de grafheuvel doen vermoeden dat het de rustplaats is van een belangrijk persoon uit de Midden-Bronstijd. Na een onderzoek van de bodemstructuur wordt het zeer waarschijnlijk geacht dat de Vorstengrafheuvel op een oudere grafheuvel is aangelegd.
In de Tweede Wereldoorlog werd een mitrailleursnest in de heuvel ingegraven en er werden loopgraven in het gebied aangelegd. Nabij het Vorstengraf staat een monument voor verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog. Zeven verzetsstrijders werden op 1 mei 1943 gefusilleerd en hun lijken werden in 1946 in een massagraf teruggevonden.
Grafveld
Op het landgoed lagen een honderdtal kleinere grafheuvels, rond 1910 werden opgravingen verricht in het Hamertgrafveld (ca. 40.000 m2) onder leiding van Jan Hendrik Holwerda. Deze grafheuvels waren van Gallische oorsprong, maar er zijn ook Germaanse invloeden aanwezig. Er zijn urnen aangetroffen uit de klokbekercultuur en de Kalenderbergcultuur. Waarschijnlijk was het grafveld nog in gebruik toen de Romeinse legioenen in het gebied arriveerden. De vondsten zijn overgebracht naar het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.
De gronden aan de oostkant van De Hamert zijn in de jaren 30 echter ontgonnen. Hierdoor is het Vorstengraf (voor zover bekend) de laatst overgebleven grafheuvel op het landgoed.
Galleria itinerari
Mappa itinerario e altimetria
Commenti
Tracce GPS
Punti di traccia-
GPX / Garmin Map Source (gpx) download
-
TCX / Garmin Training Center® (tcx) download
-
CRS / Garmin Training Center® (crs) download
-
Google Earth (kml) download
-
G7ToWin (g7t) download
-
TTQV (trk) download
-
Overlay (ovl) download
-
Fugawi (txt) download
-
Kompass (DAV) Track (tk) download
-
Scheda tecnica (pdf) download
-
File originale dell'autore (gpx) download