Rondwandeling vanuit Reuver, langs de Maas via buurtschap Rijkel in Beesel alwaar pauzemogelijkheid, via de achterzijde van Landal greenpark in Reuver terug naar de startplaats.
Start bij P-Plaats Zwembad, De Bercken, Bosdaellaan 2, 5953 BW Reuver
Pauzemogelijkheid bij:
Bakkes-Hofke,
lunchroom, familiezaal,
Rijkel 26a,
Beesel
tel. 077-4748612
www.bakkes-hofke.nl
Beesel is een plaats en gemeente in Limburg (Nederland). Officieus ligt de gemeente in Midden-Limburg, maar bestuurlijk gezien in Noord-Limburg. De gemeente Beesel ligt tussen Swalmen (gemeente Roermond), Belfeld (gemeente Venlo), Kessel (gemeente Peel en Maas), en Brüggen (Duitsland). De gemeente telt 13.593 inwoners (1 januari 2014, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 29,20 km² (waarvan 2,50 km² water).
De gemeente bestaat uit drie officiële kernen:
Beesel (2517 inwoners)
Reuver (6377 inwoners)
Offenbeek (4950 inwoners)
Inwoners op 31 december 2010.
Het gemeentehuis bevindt zich te Reuver.
De kern Offenbeek is het gedeelte dat ligt aan de oost-kant van de spoorlijn Venlo - Roermond. Dwars door Offenbeek loopt de Keulseweg, welke doorloopt tot aan de grens met Duitsland. De laatste jaren is er veel nieuwbouw gepleegd in Offenbeek, o.a. de wijk: De Offenbeker Bemden.
Beesel bestaat daarnaast uit diverse buurtschappen, onder andere Rijkel, Bussereind, Witteberg, Meuleberg Markt en Mortel. Beesel wordt voor het eerst vermeld in 1275 en vormde samen met Belfeld eeuwenlang één schepenbank. Lange tijd hoorden beide plaatsen bij het Overkwartier of Spaans Opper-Gelre. In 1713 kwam het samen met enkele ander gemeenten als Staats-Opper-Gelre aan de Verenigde Provinciën. Een van de oudst bewaarde gebouwen is kasteel Nieuwenbroek.
De galg van Beesel stond vroeger ter plaatse van Grietjens Gericht.
Bij het dorp staat de beltmolen De Grauwe Beer, die nog regelmatig in bedrijf is. Daarnaast is in Beesel de Witte Steen te vinden.
In de gemeente zijn er een aantal rijksmonumenten en een oorlogsmonument.
Draaksteken
Beesel is vooral bekend door het Draaksteken, een openlucht schouwspel over de legende van Sint Joris en de Draak. Eens in de zeven jaar staat heel Beesel in het teken van deze oeroude strijd tussen goed en kwaad. In 2012 is het Draaksteken officieel als traditie toegevoegd aan de Nationale Inventaris van het Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Een bijzondere erkenning voor dit openluchtspektakel, dat hiermee tevens als eerste Limburgse traditie is opgenomen op de erfgoedlijst.
Keramische industrie.
Beesel is (inter)nationaal bekend vanwege zijn keramiek. In 1923 startte St. Joris keramische industrie, een onderneming die nog steeds bestaat en nu met name voor de bouw werkt (glazuurstenen). In de jaren '30 tot '60 van de twintigste eeuw had St. Joris kunstateliers waar naast werk voor kerken en de openbare ruimte ook gebruiksgoed en vazen werden vervaardigd onder de naam Terraco. Kunstenaars als Piet Schoenmakers, Mathieu Boessen en Frans Lommen werkten er. Ook Handwerk Loré (1955-1981) en Ciro Keramiek (1971-?) waren actief in Beesel. De Stichting Beesels Keramisch Erfgoed, opgericht in 2006, zet zich in voor het behoud van dit unieke materiaal.
De Kerk
De St. Gertrudiskerk stamt uit 1842 en werd gebouwd naar een ontwerp van architect Jean Dumoulin. In 1926 werd het noordelijke gedeelte in neogotische stijl uitgebreid en 2 jaar later werd de hele kerk in deze stijl verbouwd. Architect was toen Caspar Franssen.
Historische Groentenhof
Op het Landgoed Rijkel bevindt zich de Historische Groentenhof, een organisatie die zich richt op de teelt en de promotie van vergeten, zeldzame en bijzondere groenten. Vanaf half juli tot eind september is de Historische Groentenhof voor het publiek geopend.
Galleria itinerari
Mappa itinerario e altimetria
Commenti
Tracce GPS
Punti di traccia-
GPX / Garmin Map Source (gpx) download
-
TCX / Garmin Training Center® (tcx) download
-
CRS / Garmin Training Center® (crs) download
-
Google Earth (kml) download
-
G7ToWin (g7t) download
-
TTQV (trk) download
-
Overlay (ovl) download
-
Fugawi (txt) download
-
Kompass (DAV) Track (tk) download
-
Scheda tecnica (pdf) download
-
File originale dell'autore (gpx) download