Erg mooie rondwandeling door het Meinwegebied, deels over Duits grondgebied. U steekt de voormalige spoorrails over (thans Ijzeren Rijn genoemd) en passeert voor de pauze het grondgebied van de Maharishi en na de pauze wandelt u langs de ydillische Roode Beek.
U start op de parkeerplaats tegenover Restaurant St.Ludwig, Station 22, 6063 NP Vlodrop.
Pauzemogelijkheid bij Boshotel Vlodrop
Boslaan 1
6063, Vlodrop, Limburg, NLD
0475534959
http://www.boshotel.nl/
info@boshotel.nl
Vlodrop-Station is een kleine gemeenschap gelegen in de bosrijke omgeving van het natuurgebied de Meinweg, het ligt ongeveer vijf kilometer ten oosten van Vlodrop in Limburg (Nederland). Het is het gebied rondom het voormalige grensspoorwegemplacement en de weg ernaartoe, de Stationsweg. Beginnende bij de grensovergang Vlodrop-Rothenbach loopt het van het spoor van de IJzeren Rijn tot aan de Roode Beek en het voormalig franciscaner Sint Ludwigscollege in Vlodrop. Dit gehucht bestaat uit enkele huizen en enkele horecabedrijven en grenst aan het Duitse landgoed Dahlheim, ook bekend als de Dahlheimer Mühle. Bij het college bevindt zich in het bos de Sint-Ludwigkapel.
De grens bij Vlodrop-Station
Vlodrop-Station dankt haar naam aan het voormalige station Vlodrop aan de spoorlijn Antwerpen-Mönchengladbach. Het tracé staat bekend onder de naam “IJzeren Rijn”, het verbond vroeger België met het Ruhrgebied. Het station werd geopend in 1879 en voor personenverkeer gesloten in 1944. Het tracé is in gebruik gebleven tot begin jaren ’80. De laatste trein reed er in 1991. Het stationsgebouw werd in 1879 gebouwd, samen met een aantal andere gebouwen. In 1885 werd een locloods gebouwd en in 1905 bouwde Staatsspoorwegen nog enkele woningen. In 1939 werd Vlodrop-Station gebruikt om het lichaam van een verongelukte Duitse piloot naar Duitsland terug te brengen. Hiervan is beeldmateriaal in het Polygoon-journaalarchief. In 1944 raakte het station beschadigd door oorlogshandelingen. Het werd niet meer hersteld, maar in de loop van jaren stapsgewijze afgebroken, het laatste deel in 1973.
In 1984 nam de Maharishi Mahesh Yogibeweging haar intrek in het kloostercomplex. De Stationsweg die leidt naar Vlodrop-Station werd begin jaren negentig omgedoopt tot Boslaan, het laatste gedeelte van deze weg staat nog steeds bekend als Vlodrop-Station. Het voormalige Sint Ludwigscollege, oorspronkelijk een Franciscaans kloostercomplex, was de residentie van Maharishi Mahesh Yogi, de grondlegger van de Transcendente-Meditatie-beweging, tot zijn overlijden op 5 februari 2008. Het gebouw dient ook als wereldhoofdkwartier van deze TM-beweging. Tussen de Maharishi en dorpsbewoners ontstond een conflict nadat de Maharishi het gebouw begon af te breken en te vervangen door een nieuw gebouwencomplex. Dit voortslepende conflict wordt al jaren voor de rechter uitgevochten. In Vlodrop wordt eigen geld geaccepteerd dat uitgegeven wordt door de TM-beweging, in samenwerking met Fortis Bank: de Raam (1 raam = 10 euro).
Bij het college ligt er in het bos ook een begraafplaats met begraafplaatskapel: de Sint-Ludwigkapel.
De Rode Beek ontspringt net over de grens bij Duitsland en vormt de rijksgrens tussen Vlodrop Station en Vlodrop. De beek meandert nog vrij door bos en natuurgebied. De Rode Beek mondt uit in de Roer. Door het gebied loopt een prachtig vlonderpad.
Historie
Aan de Duitse zijde van de Rode Beek is een middeleeuwse landweer aanwezig, een verdedigingswal waarvan ter hoogte van Gitstap nog wallen en sloten herkenbaar zijn. Deze landweer loopt vanaf de bronnen verder naar het noorden over het plateau naar de Swalm. Dit was mogelijk de zuidoostgrens van het grote Meinweggebied.
Flora en Fauna
Het hoogteverschil maakte de Rode Beek aantrekkelijk voor watermolens. De Vlodropper- en Gitstappermolen zijn nu voorzien van vispassages. Hierdoor is de optrek van de zeldzame beekprik en andere vissoorten mogelijk. De beekprik is een kleine, aalvormige vissoort die hoofdzakelijk in de beekbodem leeft.
Galleria itinerari
Mappa itinerario e altimetria
Commenti
Tracce GPS
Punti di traccia-
GPX / Garmin Map Source (gpx) download
-
TCX / Garmin Training Center® (tcx) download
-
CRS / Garmin Training Center® (crs) download
-
Google Earth (kml) download
-
G7ToWin (g7t) download
-
TTQV (trk) download
-
Overlay (ovl) download
-
Fugawi (txt) download
-
Kompass (DAV) Track (tk) download
-
Scheda tecnica (pdf) download
-
File originale dell'autore (gpx) download