Erg mooie rondwandeling door Neer en het buitengebied hiervan, langs beken en langs de maas. Deze wandeling bestaat uit 2 lussen, waardoor u deze desgewenst kunt opdelen. De pauzeplaats is kortbij de startplaats.
U start op de parkeerplaats nabij de kerk in het centrum van Neer.
Pauzelocatie: CAFE MANESLUST, BIEJ MIEKE
Steeg 46a
Neer
Limburg
6086 EL
geert-ophetbroek@kpnmail.nl
0475-593231
06-51191859
http://www.maneslust.nl
Neer (Limburgs: Naer) is een kerkdorp in het Nederlandse Midden-Limburg. Het maakt deel uit van de gemeente Leudal. Voor de gemeentelijke herindeling van 2007 lag het in gemeente Roggel en Neer. In 2011 won het de titel voor Het leukste dorp van Limburg! [1]
Het dorp ligt aan de Maas midden tussen Roermond en Venlo.
In Neer staat een watermolen genaamd de Friedesse Molen.
Deze molen is gebouwd in het jaar 1717 en is gerenoveerd in het jaar 2002. Men neemt aan dat er in 1343 al een molen heeft gestaan. De molen is van het type onderslagmolen en is bedoeld als korenmolen. De molen ligt aan de Neerbeek, een beek die midden door Neer stroomt. Het bijzondere aan de molen is dat deze na jaren van droogligging, stilstand en verval weer maalvaardig is geworden.
Keizerbosch
Keizerbosch was een voormalig nonnenklooster dat tijdens de Franse tijd werd ontruimd. Het klooster werd afgebroken waarna alleen het huis van de proost bleef staan dat later een landgoed en vervolgens een boerderij werd.
Bierbrouwerij de "Lindeboom"
De belangrijkste industrie van Neer is de bierbrouwerij de ´Lindeboom´, die binnen de bebouwde kom staat. Het is een van de belangrijkste brouwerijen van -Limburg.[bron?]
De kerk
De Sint-Martinuskerk is gebouwd in 1909 en werd in neogotische stijl ontworpen door architect Caspar Franssen. De 15e-eeuwse toren van de voorganger bleef behouden, maar is verhoogd bij de bouw van de huidige kerk. In deze kerk bevindt zich een marianum van omstreeks 1500.
Carnaval
De carnavalsvereniging van Neer is Vastelaovesvereniging de Kwiebusse. Deze carnavalsvereniging opgericht in 1875 heeft in tegenstelling tot de meeste carnavalsverenigingen een vorst in plaats van een prins.
Onderwijs
Er is één basisschool in Neer, de Kwir. De school is een zogenaamde brede school. De brede school heet "de Hoepel" en huisvest: KDV en BSO Tante Pollewop, PSZSjanulke en basisschool de Kwir.
Eerst had Neer twee basisscholen, maar die twee zijn gefuseerd. De twee 'originele' basisscholen heetten het Heilig Hart en het Kwirke. De brede school is geplaatst op de plaats van de laatst genoemde. Het gebouw van de H.Hartschool is omgevormd tot schoolwoningen. De voorkant van het gebouw is onaangetast gebleven.
Sport en verenigingsleven
Neer heeft twee schutterijen, St. Sebastianus (Oude Schutten) en de Bussen Schutten. In 2008 won schutterij St. Sebastianus het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS). Door deze overwinning mocht de schutterij het OLS 2009 in Neer organiseren. Voetbalvereniging RKSVN, opgericht in 1940, komt uit in de vierde klasse D. Neer heeft een buitenzwembad 't Ligteveld. Het bad is open van begin mei tot het eerste weekend in september.
Friedese molen.
Wilt U echt wat leuks zien? Neem dan eens een kijkje in de Friedesse Molen. Een pittoresk plekje aan de Neerbeek in Neer. Daar wordt nog graan gemalen op de ouderwetse wijze; tussen molenstenen. Aangedreven door waterkracht. Benieuwd hoe dat gaat? De molen is elke zondagmiddag van mei tot oktober in bedrijf. Dan wordt tarwe of maïs gemalen. Soms ook boekweit. Molenaars en vrijwilligers zijn tussen 13.00 en 17.00 uur graag bereid U rond te leiden. En in het museumgedeelte van de molen is altijd een interessante expositie. De Friedesse Molen? Daar kom je tot rust.
De Musschenberg
Kessel-Eik
De Musschenberg in Kessel-Eik is van oudsher een natuurlijk gebied op een hoge zandrug, prachtig gelegen aan de Maas. U heeft vanaf hier een weids uitzicht over het Maasdal. De naam Musschenberg verwijst naar een opvallende hoogte langs de Maas met veel bomen en struikgewas dat een paradijs is voor vogels (mussen in het dialect). Hier mist de Maas haar zomer en winterbed, zodat het laagterras direct aan de Maas grenst. Een natuurlijke “berg” vlak langs de Maas.
Hier mondt het Afwateringskanaal uit in de Maas, dat de grens vormt tussen de gemeente Peel en Maas en de gemeente Leudal. Vroeger heette het kanaal Gekkengraaf, omdat deze grens een onnatuurlijke kaarsrechte lijn vormde op de scheiding van het prinsbisdom Luik met het hertogdom Gelre. Toen was het een droge sloot, midden door moerassig gebied en heidevelden. Op het eind van de 19de eeuw had men behoefte aan een afwateringskanaal naar de Maas voor de Noordervaart en werd de Gekkengraaf uitgediept.
De Musschenberg ligt tussen fietsknooppunt 5 in Neer en fietsknoopppunt 53 in Kessel. Wandelknooppunt 35 is op De Musschenberg. Er staan bankjes om even uit te rusten en van het uitzicht te genieten. Kinderen kunnen heerlijk ravotten op de zandrug.
Kapel O.L. Vrouw in het Sand
Omgeven door eeuwenoude lindebomen staat te Neer aan de rand van het Leudal de kapel van O.L.Vrouw in het Sant, ook wel O.L.Vrouw in het ven geheten.
Zoals van zoveel kapellen en wegkruisen is de precieze reden tot oprichting onbekend. Toch hebben er oude documenten over deze kapel bestaan.
Pastoor Stiels van Neer tekent op 6 sept. 1805 op, dat hij een aantal papieren, waaronder De Stichtingsakte van de kapel van O.L.Vrouw in het Sant in bewaring heeft gegeven aan de kerkmeesters van Neer. dit was dus in de franse tijd.
Helaas zijn juist deze stukken spoorloos. Het enige houvast wat we omtrent de stichting hebben is de gevelsteen met het jaartal 1711. In 1710 waren er duizenden duitse soldaten in Neer gelegerd. De mensen van Neer moesten deze soldaten onderhouden. Het dorp telde toen 250 huizen en ongeveer 1500 inwoners.
Het is niet onmogelijk dat juist "De witte Kapel" aan deze verwarde tijden haar ontstaan te danken heeft.
Heeft de Neerse bevolking samen met de Norbertinessen van Keijsersbosch misschien een gelofte gedaan om van deze rampspoed bevrijd te worden ?
Het ligt voor de hand dat door de inkwartiering verarmde bevolking van Neer deze Kapel niet alleen had kunnen bouwen.
Of is de Kapel een stichting van Keijsersbosch alleen ?
Mogelijk heeft ter plaatse eerder een kleiner veld-of boomkapelletje gestaan. Zowel het oude beeldje in het gevelnisje, dat zich thans in de sacristie van de parochiekerk bevindt en voor het originele genade-beeldje doorgaat, evenals het Mariabeeld op het altaar zijn ouder dan de kapel.
het beeldje dat nu in het nisje staat, is een copie van het oude.
Het Mariabeeld op het altaar in de kapel is uit de 16de eeuw evenals het grote kruis tegen de buitenmuur van de kapel.
Het Mariabeeldje uit het nisje wordt door deskundigen ouder dan 400 jaar geschat.
Gezien de houding van dit beeldje moet het deel uit gemaakt hebben van een Calvarie-groepje. De toenmalige bisschop van Luik bevorderde vooral de Mariadevotie, welke door het Jansenisme verworpen werd. Keijsersbosch stimuleerde de Mariadevotie ook krachtig.
Deze twee feiten kunnen een rol hebben gespeeld bij de totstandkoming van de "Witte Kapel" Uit een aantekening van pastoor van der Wielen in 1838 in het kerkarchief van Neer, Blijkt dat de kapel van O.L.Vrouw in het ven in genoemd jaar schilderijen bezit, afkomstig van Keijsersbosch.
Ulteriori informazioni sotto
http://www.friedessemolen.nl/Galleria itinerari
Mappa itinerario e altimetria
Commenti
Tracce GPS
Punti di traccia-
GPX / Garmin Map Source (gpx) download
-
TCX / Garmin Training Center® (tcx) download
-
CRS / Garmin Training Center® (crs) download
-
Google Earth (kml) download
-
G7ToWin (g7t) download
-
TTQV (trk) download
-
Overlay (ovl) download
-
Fugawi (txt) download
-
Kompass (DAV) Track (tk) download
-
Scheda tecnica (pdf) download
-
File originale dell'autore (gpx) download