Erg mooiee en rijk gevarieerde rondwandeling in en rondom het rozendorp Lottum, waarbij u o.a. wandelt door het Zwanenheike en Houthuizerheide. Daarna bereikt u de pauzeplaats Huys Kaldenbroeck. U wandelt verder richting Maas en vervolgt de maaslijn richting Lottum terug. Bij de oversteek per veerpont van Lottum naar Lomm buigt u weer linksaf om vervolgens langs kasteel De Borggraaf weer terug te komen op de startplaats.
U start op het marktplein bij de kerk in Lottum.
Pauzeplaats is:
Huys Kaldenbroeck, Kaldenbroek 1c, 5973RJ Lottum (Limburg)
t: +31 (077) 760 0036 / 06.53549443
e: info@kaldenbroeck.nl
http://kaldenbroeck.nl/nl/9-2/
Lottum is een dorp in de Limburgse gemeente Horst aan de Maas. Het heeft ongeveer 2.000 inwoners en een oppervlakte van 2226 ha. Het dorp ligt ongeveer 10 kilometer ten noorden van Venlo, aan de rivier de Maas. Tot 2001 behoorde het dorp tot de gemeente Grubbenvorst, maar deze is in 2001 opgegaan in de gemeente Horst aan de Maas.
Lottum heeft pas na 1610 een eigen schepenbank gekregen, nadat het in 1608 tot een vrije baronie werd verheven door Aartshertog Albrecht. De eerste akte met het wapen is uit 1651 en vertoont de Heilige Quirinus als ridder met in de rechterhand een lans. Links van hem staat de kerkpatrones de Helige Gertrudis van Nijvel die in haar linkerhand een kromstaf houdt, waarlangs een muis ophoog klimt. Voor hem staat een wapenschild beladen met negen koeken, zijnde de attributen van hem. Dit wapen wijst op het bezit van het Quirinuskapittel van Neuss te Lottum.
Lottum is vooral bekend om zijn rozenteelt. Ruim 70 procent van de rozenteelt in Nederland is afkomstig uit Lottum; dit komt neer op 20 miljoen rozen. Hierdoor wordt Lottum ook wel het "Rozendorp van Nederland" genoemd. Om de twee jaar, in de even jaren, vindt in Lottum, rond de tweede zondag van augustus, het Rozenfestival plaats. Tijdens dit festival zijn tuinen, mozaïeken en objecten, verspreid over heel Lottum, versierd met ontelbare rozenknopjes. Er komen ongeveer 50.000 bezoekers per keer naar dit festival. In Lottum bevindt zich ook De Rozenhof, een rozentuin en rozenkenniscentrum, met alle 65 rozensoorten die ooit het predicaat "Toproos" kregen. Sinds 2008 heeft de tuin ook een collectie van rozen met het Duitse predicaat "ADR-rose". In Lottum is tevens een rozenfietsroute uitgezet.
De Borggraaf is een mooi en klein kasteel in Lottum. Het heeft vier vleugels en enkele bijgebouwen, waaronder een mooi poortgebouw en voorburcht. De bouwwerken zijn rondom een binnenplaats gebouwd.
Het kasteeltje is ongeveer rond 1550 gebouwd. De vierkante toren op de noordoosthoek werd pas bij de grondige restauratie in 1926 toegevoegd.
Het edelmanshuis werd mogelijk gebouwd door de Heer van Lottum, al is het niet onomstotelijk bewezen dat die inderdaad bestaan heeft. In de tweede wereldoorlog is het historisch archief van het kasteeltje volledig verloren gegaan. Om die reden is er veel onduidelijkheid over het wanneer en waarom rondom het ontstaan van De Borggraaf.
Tegenwoordig is De Borggraaf privé-eigendom van de familie Van De Voordt. Tijdens het Rozenfestival maken de prachtige oprijlaan, de kasteeltuin en de binnenplaats van De Borggraaf onderdeel uit van het festival.
Rosarium Lottum is hét adres voor kwaliteitsrozen.
De zeer ruim opgezette combinatie van rozenverkoopcentrum en showtuinen, landschappelijk aangelegd tussen bos en maasvallei, maakt het Rosarium uniek in Nederland qua grootte en ligging. In het verkoopcentrum treft u tienduizenden rozen aan in ruim 750 verschillende variëteiten, in pot opgekweekt voor directe aanplant. Het Rosarium is een bron van inspiratie bij aanleg van uw eigen rozentuin. Vakkundig en vrijblijvend advies geldt als vanzelfsprekend. Zeven dagen per week geopend, gratis toegang!
Galleria itinerari
Mappa itinerario e altimetria
Commenti
Tracce GPS
Punti di traccia-
GPX / Garmin Map Source (gpx) download
-
TCX / Garmin Training Center® (tcx) download
-
CRS / Garmin Training Center® (crs) download
-
Google Earth (kml) download
-
G7ToWin (g7t) download
-
TTQV (trk) download
-
Overlay (ovl) download
-
Fugawi (txt) download
-
Kompass (DAV) Track (tk) download
-
Scheda tecnica (pdf) download
-
File originale dell'autore (gpx) download