Fietsronde vanuit Boxmeer aan de westzijde van de Maas en via oversteek per veerboot in Cuijk naar de oostzijde van de Maas naar Plasmolen en vervolgens Gennep in de kop van Noord-Limburg, weer terug naar Boxmeer via een oversteek van de Maas per veer . Onderweg zijn er meerdere horecagelegenheden.
Start en finish op het Raadhuisplein nr. 4 te Boxmeer.
De Vilt, tussen Oeffelt en Beugen, is een bijzonder natuurgebied waar we in Noord-Brabant trots op mogen zijn. Deze meer dan 10.000 jaar oude Maasarm is eigendom van Brabants Landschap. In 2009 heeft de provincie Noord-Brabant De Vilt tot een aardkundig monument uitgeroepen. De Vilt is een zogenoemde natte natuurparel; een natuurgebied met waterafhankelijke natuur.
In de loop van de jaren is het ooit zo mooie natuurgebied in verval geraakt. De plassen groeiden voor een groot deel dicht met wilgen en op sommige plaatsen lag een modderlaag van meer dan een meter dik. De waterkwaliteit was slecht, ieder jaar kwamen er weer blauwalgen voor en met name in de zomer stonk het water. De Vilt verloor zijn aantrekkingskracht voor zeldzame dieren, voor bijzondere plantensoorten en voor natuurliefhebbers en recreanten.
In opdracht van de provincie hebben Brabants Landschap, de gemeente Boxmeer en waterschap Aa en Maas de handen ineen geslagen voor een grote opknapbeurt. Het herstellen van de oude Maasmeander De Vilt maakt onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel de reconstructie genoemd.
Samen met de partners heeft het waterschap verschillende maatregelen genomen om de waterhuishouding weer op orde te krijgen. Bovendien is het gebied toegankelijker gemaakt voor fauna:
• Het wilgenstruweel rond de plassen is verwijderd. Daardoor ontstaat er op de oevers
meer ruimte voor riet en oeverplanten.
• Een groot aantal populieren rond de plassen is gekapt. De bladeren van de populieren
waren er mede de oorzaak van dat de plassen Grote Vilt Oost en West zijn
dichtgeslibd, daar waar eerder populieren stonden zijn essen geplant.
• De voedselrijke toplaag op enkele percelen ten zuiden van de Kleine Vilt is afgeplagd,
waardoor vochtig schraalgrasland kan ontwikkelen. Door het afplaggen krijgen
bijzondere planten als blonde zegge en spaanse ruiter weer een kans.
• Het Ambtenarengat en de Grote Vilt zijn uitgebaggerd, noodzakelijk om de
waterkwaliteit te verbeteren en in de toekomst ongewenste groei van blauwalgen
tegen te gaan.
• Enkele regelbare stuwen voor peilbeheer zijn geplaatst.
• Een kleine windmolen om de afwatering van enkele graslanden te verbeteren is
geplaatst.
• De leefomstandigheden van dieren en planten is verbeterd door de aanleg van een
ecoduiker / amfibieënbegeleiding bij Laag Werveld. Via deze faunavoorzieningen
kunnen zoogdieren en amfibieën gemakkelijk en veilig oversteken.
Het natuurgebied is door deze maatregelen aantrekkelijker geworden voor recreanten. En een unieke natte natuurparel. In het gebied van De Vilt is een gemarkeerde wandelroute aangelegd. Bij het startpunt staat een informatiebord. Om te voorkomen dat auto’s en motoren voor overlast zorgen, zijn enkele wegen met slagbomen afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De woningen in het gebied blijven wel met de auto bereikbaar.
De komende jaren zullen de betrokken partijen een vinger aan de pols houden. Gaat het goed met het gebied? Wat is het meest optimale watersysteem? Ontwikkelt de natuur zich in de gewenste richting? Komen de planten en dieren terug?Beschrijving Kazemat van het s-type, onderdeel uitmakend van de Maas-IJssellinie.
Inleiding In 1939-1940 gebouwde KAZEMAT van het S-type, onderdeel uitmakend van de Maas-IJssellinie. Deze linie werd direct na de Anschluss van Oostenrijk bij Duitsland gepland als onderdeel van de Strategische Beveiliging van Nederland. Doel van de linie was het voorkomen, althans vertragen van een vijandelijke oversteek van de grote rivieren. Hierdoor kon in de Vesting Holland meer tijd worden verkregen voor het stellen van de inundaties. Ook in de westelijk gelegen Peel-Raamstelling was zo meer tijd voor het voorbereiden van de verdediging. Van de vele honderden lichte kazematten van de Maaslinie resteert er slechts een handvol. Naast de verwoestingen uit de meidagen van 1940 is dit het gevolg van na-oorlogse sloop. Een samenhangend geheel van lichte S- en B-kazematten bevindt zich langs de Maas te Cuijk. De S-kazemat te Oeffelt is van belang in samenhang met de beide brugkazematten en de spoorbrug. De kazemat werd ontworpen door de genisten van het Veldleger. Het te Gennep uitgevoerde, verbeterde ontwerp is van het Centraal Inundatie en Technisch Bureau van het Wapen der Genie. De kazemat heeft op 10 mei 1940 een bijzonder aandeel gehad in de krijgsverrichtingen. Ter plaatse kon door het niet tijdig stellen van de versperringen een Duitse pantsertrein over de brug rijden en zowel de Maaslinie als de Peel-Raamstelling doorbreken. Deze actie was grotendeels bepalend voor het verdere verloop van de vijfdaagse oorlog. Na het alsnog sluiten van de versperringen is ter plaatse een verbeten strijd gevoerd, waaraan ook deze S-kazemat heeft deelgenomen. De kazemat, met een enkele gevechtsruimte voor drie man, kon frontaal en flankerend vuur geven op het riviervak. Deze S-kazemat had, in aanvulling op de brugkazematten, een bijzondere taak: de beveiliging van het terrein direct ten zuiden van de voormalige spoorbrug. De schietgaten en de aan de keelzijde zich bevindende ingangsluik zijn na de oorlog dichtgemetseld. De S-kazemat is van algemeen belang en bezit militair-historische betekenis. Het object heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een politieke en militaire ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een bouwtechnische en typologische ontwikkeling. Het heeft ensemblewaarden wegens de samenhang met de andere militaire werken op de locatie. Het is van belang wegens de architectonische gaafheid van ex- en interieur.
Галерея маршрутов
Карта маршрута и высотный профиль
Комментарии
GPS-Tracks
Trackpoints-
GPX / Garmin Map Source (gpx) download
-
TCX / Garmin Training Center® (tcx) download
-
CRS / Garmin Training Center® (crs) download
-
Google Earth (kml) download
-
G7ToWin (g7t) download
-
TTQV (trk) download
-
Overlay (ovl) download
-
Fugawi (txt) download
-
Kompass (DAV) Track (tk) download
-
Формуляр маршрута (pdf) download
-
Original file of the author (gpx) download