Erg mooie fietsroute door de Kempen en het Maasland. U start in Elen nabij garage Lemmens, Langstraat 1.
Onderweg dienen zich meerdere pauzeplaatsen aan, maar vergeet zeker niet ook aan te gaan bij het idylich gelegen "'t Salamanderke" in Maasmechelen.
Joseph Smeetslaan 280
3630 Maasmechelen
T 089 76 49 42
F 089 76 09 25
guido.slootmans@proximedia.be
www.campingsalamander.be
Het Fietsroute-netwerk in Limburg kent een groot succes. Het nu zo gewaardeerde concept ontstond tien jaar geleden vanuit het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, waarbij natuur en landschap centraal stonden bij de ontwikkeling.
Het Regionaal Landschap Kempen en Maasland slaagde erin om het 'fietsknooppuntensysteem' te bedenken, te plannen en succesvol uit te bouwen als fietsroute-netwerk in haar regio en kan als voorbeeld van duurzaam verantwoord ondernemen aan gezien worden .
De zorg voor natuur en landschap krijgt hierdoor een heel actieve betekenis. Hoe meer mensen al fietsend hun streek ontdekken, hoe meer hun beleving waardering wordt. En waardering is een sterk signaal om te zorgen dat de kwaliteit van natuur en landschap bewaard wordt en blijft.
Onder impuls van Toerisme Limburg werd het geprezen concept in de andere delen van Limburg uitgewerkt en gecombineerd met een eigentijdse promotiecampagne zorgde Toerisme Limburg ervoor dat Limburg “de” fietsprovincie werd tot ver buiten de landsgrenzen.
Een steeds doorgedreven kwaliteitsinvestering in zowel het omliggende landschap als in het fietscomfort resulteert in jaarlijks meer dan 700.000 fietsers in het Regionaal Landschap Kempen en Maasland en leidt tot aanwijsbare economische effecten. Jaarlijks genereert het fietsroute-netwerk in Kempen en Maasland een economische return van € 16.500.000.
Dilsen-Stokkem is een stad en gemeente in de Belgische provincie Limburg. De stad telt 20.003 inwoners (1 feb. 2012). Dilsen-Stokkem ligt in het oosten van de provincie, tegen de Nederlandse grens, die wordt gevormd door de rivier de Maas. Het stadhuis staat in de centrale kern Dilsen. De gemeente behoort tot het kieskanton en het gerechtelijk kanton Maaseik.
Maasmechelen is een gemeente in de Belgische provincie Limburg. Ontstaan door fusie, in twee fasen (1971 en 1977) van de oude kantonhoofdplaats Mechelen-aan-de-Maas. Met 7 voormalige gemeenten is Maasmechelen nu een grensgemeente en ook een voormalige mijngemeente. Maasmechelen telt 37.418 inwoners (1 jan. 2014) en omvat de woonkernen Mechelen-aan-de-Maas, Vucht, Leut, Meeswijk, Uikhoven, Eisden, Opgrimbie, Boorsem en Kotem. Het is tevens de hoofdplaats van het kieskanton en het gerechtelijk kanton Maasmechelen.
Archeologische vondsten geven weer dat de Maasvallei vanaf circa 8000 jaar geleden bewoond is geweest. Aan de voet van het Kempens Plateau lagen drogere gronden die verblijf mogelijk maakten. Bossen op de terrassen maakten plaats voor akkerbouw.
Romeinse tijd en middeleeuwen
Door de Romeinen werd een heirbaan aangelegd. Deze weg werd een belangrijke verbinding van Parijs via Tongeren en Maastricht naar Nijmegen en verder. Langs deze verbindingsweg werden verscheidene nederzettingen gebouwd. Vanaf de 8e eeuw werden door de Franken verschillende dorpen gesticht in de regio. In de Franse tijd verloor de heirbaan gaandeweg zijn betekenis door de aanleg van de huidige N78, als onderdeel van de wegverbinding tussen Parijs en Hamburg.
Het grootste deel van Maasmechelen ligt in de Maasvallei, op de linkeroever van de Grensmaas. De westelijke rand van de gemeente, aan de grens met Zutendaal en As, ligt op het Kempens Plateau. Tussen de Maas en het Kempens Plateau ligt een trapvormig rivierterras en een steilrand van gemiddeld 45 meter. In Maasmechelen ligt deze steilrand bijna volledig in bos- en heidegebied.
Het Nationaal Park Hoge Kempen, in de Belgische provincie Limburg, is een uniek natuurgebied waar meer dan 5700 ha bos en heide beheerd en beschermd worden. Het gebied strekt zich uit over de gemeenten Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, Zutendaal, Lanaken, Genk en As.
Het is het natuurlijke ‘hoogtepunt’ van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, gekend van zijn unieke Fietsroute-netwerk.
Op 23 maart 2006 is het Nationaal Park Hoge Kempen officieel geopend. Ondertussen heeft het Nationaal Park 6 Toegangspoorten die als startplek dienen voor je bezoekje aan dit gebied.
In en rondom dit natuurgebied wil de vzw Regionaal Landschap Kempen en Maasland duurzaam, natuurgericht toerisme ontwikkelen. Het zoeken naar een evenwicht tussen NATUUR – MENSEN – TOERISME vormt hierbij een belangrijk doel.
De Mechelse Heide is het wandelgebied bij uitstek in Nationaal Park Hoge Kempen. Terwijl de wandelingen ten noorden van de weg van As naar Maasmechelen (Jozef Smeetslaan) echte boswandelingen zijn, brengen de wandelingen ten zuiden van deze weg de bezoeker naar de hoogste punten van de Hoge Kempen met vergezichten tot ver in Duitsland. Af en toe moet er flink geklommen worden en bezoek je de mooiste heidegebieden van de Hoge Kempen (Mechelse Heide en Kikbeekborn). Alle wandelingen liggen volledig binnen het Nationaal Park.
Restaurant-taverne-fietscafé ‘t Salamanderke in Maasmechelen - Het rustigste terras van Maasmechelen met zicht op het zwembad, gelegen aan het Nationaal Park Hoge Kempen en de Wandelpoort bij uitstek ‘de Mechelse Heide’. Bij ons vind je nog de gezellige en vlotte bediening met een variatie van dranken en snacks tot volledige maaltijden. Specialiteit: ontvangst van groepen eventueel in combinatie met door een ranger begeleide wandelingen. Voor organisaties: goede afspraken maken een geslaagd evenement.
Stokkem is een in Belgisch Limburg gelegen stad en voormalige gemeente die sinds 1970 deel uitmaakt van de fusiegemeente Dilsen, waarvan de naam in 1987 werd gewijzigd in Dilsen-Stokkem. Enkele eeuwen na de Romeinse tijd werd Stokkem gesticht door Franken aan de toenmalige Maas onder de naam Stockheim, dat 'woning bij het hout' betekent. Deze naam wordt voor het eerst vermeld in de bul van 19 november 1181 waarin paus Lucius III aan de abdij van Siegburg haar voorrechten en bezittingen bevestigde. Graaf Arnold IV van Loon bemerkte de strategische ligging van de stad en gaf haar in 1244 stadsrechten waardoor de inwoners een perron mochten oprichten. Daarna hadden ze een eigen bestuur, rechtspraak en verdediging. Daarbij bouwden de graven van Loon er een kasteel om zich te verdedigen tegen onder meer Gelre. In januari 1361 overleed de Loonse graaf Diederik van Heinsberg in deze burcht.
Toen het graafschap Loon was geannexeerd door de prins-bisschop van Luik, werd Stokkem één van de Goede Steden van het prinsbisdom Luik. De onrust na 1550 sloeg ook hier toe, ook al werd het kasteel in het begin van die eeuw versterkt door prins-bisschop Eberhard von Marck-Sedan. Op de nacht van 5 op 6 oktober 1568 stak Willem van Oranje met zijn leger (14.000 voetknechten en 7000 ruiters) vanuit Duitsland via Obbicht bij Stokkem de Maas over om in Maastricht op de Dousberg de strijd aan te binden met de Spaanse troepen van hertog Alva. De overtocht getuigde van militaire bekwaamheid, maar de veldtocht mislukte; de prins durfde de slag niet aan.
Op 5 november 1605 woedde een grote brand in Stokkem. 350 huizen brandden af, zeventig bleven gespaard. Ook de kerk brandde af. Daarom is de patroonheilige van de parochie Stokkem sinds 1632 Sint-Elisabeth, terwijl dat oorspronkelijk Sint Lambertus was. Van 18 januari tot 5 augustus 1682 werd de Hasseltse graaf Jan Renier de Geloes opgesloten in het Stokkems kasteel omwille van een dispuut over de inbezitneming van het kasteel van Mombeek.
Toen in het begin van de 18e eeuw de Zuidelijke Nederlanden het strijdtoneel vormden van de Spaanse, werd Maastricht opnieuw belegerd, deze keer door de Engels-Hollandse troepen onder leiding van John Churchill, de eerste hertog van Marlborough. Die maakten het in het Maasland zo bont, dat het traditionele 'Malbroek verbranden' net zoals in Kessenich nog steeds in stand is gehouden in Stokkem. Niettemin werd het kasteel van Stokkem in 1702 vernietigd. Op het einde van de 18e eeuw werd Jan Matthijs Clercx drossaard van het ambt Stokkem, bekend van de vervolging van de Bokkenrijders.
Naast de oorlogsellende had Stokkem ook vaak te lijden van de overstromingen van de Maas. Die zorgden ervoor dat de Maas haar loop meermaals verlegde in oostelijke richting, waardoor er grenscorrecties nodig waren. Zo werd in 1814 het grondgebied van het gehucht Boyen, voorheen van Grevenbicht (NL), bij Stokkem gevoegd. In 1839 legde een brand opnieuw 120 huizen in de as. In de 19e en 20e eeuw was Stokkem bekend om zijn mandenvlechterij (de korverij), een nijverheid die veel aan huis werd beoefend. Het had ook een school voor mandenvlechters.
De Wissen in Stokkem, een bezoekerscentrum over de Maas en de mandenvlechterij. Van hier uit starten tevens diverse wandelroutes.
Stokkem lag oorspronkelijk aan de Maas. Tijdens overstromingen vanaf de 13e eeuw verplaatste de Maas zich ongeveer 1,5 km in oostelijke richting. Daarbij verdween het dorp Obbicht tegenover Stokkem in 1649, en een nieuw Obbicht moest worden gebouwd oostelijk van het oude dorp. De oude Maasarm, die in de loop van de 19e eeuw geheel van de Maas werd afgesneden, is nog aanwezig. In de 2e helft van de 20e eeuw werd de uiterwaard tussen de oude en de nieuwe Maasloop voor een deel vergraven ten behoeve van grindwinning. De aldus ontstane plassen werden uiteindelijk ontwikkeld tot het natuurgebied Negenoord. Hier vindt men ook het bezoekerscentrum De Wissen.
Aan de oever van de Oude Maas ligt Maascentrum De Wissen. Start het bezoek aan Maasland in dit bezoekerscentrum. In De Wissen wordt het verhaal verteld van de regio aan de hand van een boeiende tentoonstelling. Bezoekers vinden hier ook het Vlechtmuseum, waarin ontdekt wordt wat de relatie van Stokkum is met het ambacht vlechten.
Maascentrum De Wissen in Dilsen-Stokkem leent zich ook goed voor een familiedag, schoolreisje en weekendje weg. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.
www.dewissen.be »
Галерея маршрутов
Карта маршрута и высотный профиль
Комментарии
GPS-Tracks
Trackpoints-
GPX / Garmin Map Source (gpx) download
-
TCX / Garmin Training Center® (tcx) download
-
CRS / Garmin Training Center® (crs) download
-
Google Earth (kml) download
-
G7ToWin (g7t) download
-
TTQV (trk) download
-
Overlay (ovl) download
-
Fugawi (txt) download
-
Kompass (DAV) Track (tk) download
-
Формуляр маршрута (pdf) download
-
Original file of the author (gpx) download