Fietsronde vanaf het Roompot Vakantiepark Noordzee Residence Cadzand-Bad naar Nieuwvliet-Bad en via Nieuwvliet, Zuidzande, Retranchement weer terug naar Cadzand-Bad.
Cadzand geeft zijn geheimen niet zomaar prijs. Cadzand moet worden ervaren. Op warme zomeravonden als de zon in vele kleuren rood langzaam in de kabbelende Noordzee verdwijnt of in de herfst, als boven de groengrijze zee de eerste najaarsstorm wordt geschapen. Elk seizoen heeft aan de Zeeuws-Vlaamse kust zijn charmes. Zoals de winter met zijn kille dagen, waarop aan het 17 kilometer lange strand van Cadzand-Bad de zilte zee de weinige sneeuwvlokken van het zand likt.
En dan komt de lente weer, met het ontluikend groen, groeistuipen in het polderland en van verre de vele vogels, die neerstrijken in natuurreservaat Het Zwin net buiten Cadzand op de grens van Nederland en België.
Cadzand geeft zijn geheimen prijs aan hen die Cadzand willen ervaren. Vaak bij toeval. Dan waaien de buien over het duin de polders in zonder regen te verliezen, dan vinden kinderen prehistorische haaientanden in het natte zand, dan landt een zomerse gezelligheid op het brede strand. Of plots is er het besef dat mosselen in Cadzand toch wel erg lekker zijn, dat fietsen een weldaad kan zijn en dat God echt niet alleen in Frankrijk leeft.
Cadzand bestaat uit drie kernen: Cadzand-Dorp, dat op ongeveer 2 kilometer van de zee ligt, Cadzand-Bad, dat gelegen is aan een mooi breed zandstrand en het charmante vestingsplaatsje Retranchement, gelegen nabij natuurgebied Het Zwin.
In het meest zuidwestelijke puntje van Nederland, pal achter de Zeeuws-Vlaamse kust, ligt Noordzee Résidence Cadzand-Bad. Een schitterend kustpark gelegen in een mooi duinlandschap, met de allure en sfeer van de West-Vlaamse badplaatsen.
Vanaf de statige entree bereikt u het uitgestrekte Noordzeestrand na een korte wandeling door het dorp, op slechts 350 meter. De stranden hebben een Blauwe Vlag, een Europees keurmerk voor schone en veilige jachthavens en stranden. In en rond Cadzand-Bad kunt u eindeloos snuffelen in schattige winkeltjes en culinair genieten in toprestaurants. Een dagtochtje naar Knokke, Brugge of Sluis maakt uw luxe vakantie op Noordzee Résidence Cadzand-Bad compleet.
Retranchement is een plaats in de gemeente Sluis in het westen van Zeeuws-Vlaanderen die ligt aan de grens met België tussen het Belgische Knokke-Heist en het Nederlandse Cadzand. Het dorp telt 405 inwoners (2010).
Retranchement is het Franse woord voor verschansing in de vorm van een aarden wal zonder vaste vorm.
Het omwalde dorp Retranchement is een overblijfsel van een veel groter geheel van versterkingen dat bedoeld was om de Staatse oever van het Zwin te beschermen.
In 1604 werd er door Prins Maurits een bescheiden versterking aangelegd waar slechts enkele soldaten met hun gezinnen woonden.
Dit geheel bestond uit het Retranchement Cadsandria met Fort Oranje in het noorden en Fort Nassau in het zuiden, die op 1 km afstand van elkaar waren gelegen en omstreeks 1621 werden gebouwd. Tussen 1630 en 1640 werd de omwalling met drie bastions aangelegd die het dorp Retranchement ook tegenwoordig nog omsluit en zich tussen beide forten in bevindt. Vroeger waren er aan de landzijde twee poorten: de Zandpoort en de Slijkpoort. Deze zijn volledig verdwenen.
In 1643 kwam daar nog de redoute Berchem bij, die op de westelijke punt van de Bewesten Terhofstedepolder werd gebouwd, ongeveer 1 km ten zuiden van het huidige dorp. Deze redoute werd maar enkele tientallen jaren benut, maar in 1784 werd deze weer voor korte tijd in gebruik genomen.
Bij de stormvloed van 1682 zakte een deel van het Fort Oranje weg in het Zwin en men heeft daarop een dam aangelegd om de verdedigingswerken tussen beide forten tegen de zee te beschermen. Uit deze Boerendam, de huidige Molenstraat, ontwikkelde zich het huidige dorp.
Tot 1970 was Retranchement een zelfstandige gemeente. In dat jaar werd het bij de gemeente Sluis gevoegd. Van 1995-2003 behoorde het bij Sluis-Aardenburg, daarna bij Sluis.
Vroegere tram/buurtspoorwegen
Deze plaats was een grensovergang en overstapplaats tussen de metersporige Belgische buurtspoorwegen en het tramnet van de stoomtram-Maatschappij Breskens - Maldeghem, SBM. De elektrische tramverbinding met Knokke werd op 4 juli 1929 geopend en op 30 augustus 1939 opgeheven[1]. Na de Tweede Wereldoorlog is deze tramlijn opgebroken. Deze internationale tramlijn kende vooral toeristisch vervoer, maar had geen reguliere dienstregeling. Wel werden doorgaande tramdienst van Breskens naar de Belgische kusttram ingelegd. Retranchement lag aan de tramlijn Breskens - Sluis die in 1948 opgeheven werd.
De Wallen van Retranchement, aangelegd volgens het Oudnederlands vestingstelsel vormen een natuurgebied dat veel landschapselementen met elkaar verbindt, zoals dijken, weiden, hagen en bomen. Restanten van de forten "Oranje" en "Nassau" zijn er nog te vinden. Over deze wallen ligt een wandelroute van ca. vier-en-een-halve kilometer.
In het dorp bevindt zich een eenvoudig Hervormd zaalkerkje uit 1630. Uit die tijd dateert ook de preekstoel. Het ondervond oorlogsschade ten gevolge van de Tweede Wereldoorlog maar werd in 1948 gerestaureerd waarna in 1955 ook het interieur werd hersteld.
De Retranchementse molen is een houten standerdmolen uit 1643
De Drieling van Retranchement, een drietal grenspalen met alle hetzelfde nummer 364.
galéria trás
Mapa trasy a výškový profil
komentáre
GPS trasy
Trackpoints-
GPX / Garmin Map Source (gpx) download
-
TCX / Garmin Training Center® (tcx) download
-
CRS / Garmin Training Center® (crs) download
-
Google Earth (kml) download
-
G7ToWin (g7t) download
-
TTQV (trk) download
-
Overlay (ovl) download
-
Fugawi (txt) download
-
Kompass (DAV) Track (tk) download
-
list trasy (pdf) download
-
Original file of the author (gpx) download