Rondwandeling van Leveroy naar Heythuysen, alwaar pauzegegelegenheid. Voor de pauze wandelt u een groot deel langs de weer meanderend gemaakte Tungelroyse beek. Na de pauze wandelt u een gedeelte langs de rechte Leveroyse beek. Onderweg is van alles te zien, van mooi weids landschap tot fraaie bebouwing in het dorp Heythuysen.
U start op de parkeerplaats nabij de kerk in Leveroy.
Pauzegelegenheid in: Mélange
Dorpstraat 104
6093 ED Heythuysen
Tel.: 0475 – 574089
http://www.melangeheythuysen.nl/
info@melangeheythuysen.nl
facebook.com/melangeheythuysen
Leveroy (Limburgs: Leivere) is een klein dorpje in de gemeente Nederweert (Limburg, Nederland). Het had per 1 januari 2011 1048 inwoners.
Het dorp is ontstaan in de late Middeleeuwen, op de grens van het Land van Weert en het graafschap Horn. Vermoedelijk in de 15e eeuw werd daar een kapel gebouwd, gewijd aan de Heilige Barbara. In 1617 werd deze kapel verheven tot parochiekerk. Als eerste pastoor werd aangesteld Godefridus Guyten.
De huidige Sint-Barbarakerk werd gebouwd in de jaren na de Tweede Wereldoorlog en is een ontwerp van architect Jos Wielders die ook de in 1944 verwoeste voorganger uit 1923 had ontworpen.
Leveroy kent een rijk verenigingsleven. De talloze verenigingen, variërend van, onder andere een beugelclub tot een tennisvereniging en Jong Nederland, zijn erg populair onder de bevolking.
De veruit oudste vereniging van het dorp is de Schutterij St. Barbara. In 1884 werd zij heropgericht als vereniging ter ontspanning, maar haar oorsprong ligt in de vroege 17e eeuw. Volgens overlevering werd zij rond 1627 opgericht door Alex de Ligne, Prins van Chimay, toen ter verdediging van dorp en (pas opgerichte) parochie.
De grootste successen maakte de schutterij mee in de jaren '60 van de vorige eeuw, toen binnen een tijdsbestek van slechts 7 jaar maar liefst 3 maal het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) werd gewonnen.
De Tungelroyse Beek is een waterloop in het midden van de Nederlandse provincie Limburg. Deze beek ontspringt bij Hamont in Belgisch Limburg en mondt bij Neer als Neerbeek uit in de Maas. Jarenlang was de beek rechtgetrokken om zo snel mogelijk water af te voeren naar de Maas.
De beek heeft een lengte van 26 km en een debiet van 2000 l/sec (bij Ell). De oppervlakte van het stroomgebied bedraagt 157 km2. De beek is één van de weinige wat grotere natuurlijke waterlopen in Nederland die van west naar oost stroomt.
De beek vangt aan als Hamonterbeek op het Kempens Plateau in Belgisch Limburg. Spoedig overschrijdt de beek de Nederlandse grens, stroomt door het gebied Loozerheide en het Ringselven, met een duiker onder de Zuid-Willemsvaart doorgaat, door de Kruispeel loopt en verder in zuidoostelijke richting stroomt. Ze loopt ten zuiden van Altweerterheide, en neemt de vanuit het westen stromende Raam op. Verder stroomt de beek naar het oosten, tussen Stramproy en Tungelroy door, om vervolgens af te buigen in noordoostelijke richting.
De waterlopen in de bovenloop van de rivier, zoals de Raam, zijn pas na 1860 gegraven om het daar aanwezige moerasgebied te ontwateren. Gedurende de 20e eeuw zijn ook vele meanders afgesneden, waardoor de beek zo'n 20% korter is geworden.
De Tungelroyse Beek stroomt ten zuiden langs De Krang, waar de Vliet wordt opgenomen, en daarna tussen Swartbroek en Ell door. Vervolgens komt de Leukerbeek uit in de Tungelroyse Beek. De stroom gaat via een duiker onder het Kanaal Wessem-Nederweert door waarna het riviertje ten zuiden van Leveroij en Heythuysen langs stroomt. Daar stroomt de Leemskuilen in de beek.
De beek dringt als Leubeek het natuurgebied Leudal binnen, waar de Leumolen op de beek staat. Hier meandert de beek tussen steile oevers. De Zelsterbeek voegt zich bij de Leubeek en, als het natuurgebied wordt verlaten, ook de Haelense Beek. Nu heet de stroom Neerbeek en als zodanig stroomt zij ten zuiden van Neer bij Hanssum in de Maas.
Herstel en sanering
Bij de loop door de Loozerheide heeft de beek in het verleden veel vervuiling ondergaan van de daar aanwezige Budelse zinkfabriek. In 1999 startte Waterschap Peel en Maasvallei met één van de grootste beekhersteloperaties van Nederland; de sanering en herinrichting van de Tungelroysebeek. Over een totale lengte van 30 kilometer werd in 12 jaar gefaseerd gewerkt aan het terugbrengen van oorspronkelijke meanders, verwijderen van verontreinigde grond, aanpassen van het waterpeil, terugdringen van riooloverstorten, verbetering van de leefbaarheid en recreatieve mogelijkheden, verbeteren van de landbouwstructuur en realisering van de ecologische hoofdstructuur.
Watermolens
Aan de Tungelroyse Beek lagen enkele watermolens. Eén daarvan was de Heythuysermolen, wat een koren- en schorsmolen was. In 1819 werd op de tegenoverliggende oever, die tot Haelen behoorde, een oliemolen gebouwd.
Heythuysen (Limburgs: Heitse) is een kerkdorp in de Nederlandse provincie Limburg, gemeente Leudal met ruim 6420 inwoners. De naam Heythuysen is afkomstig van 'heidehuizen', welke naam voor zichzelf spreekt. De lokale bevolking gebruikt als bijnaam voor Heythuysen de flatteuze term 'Klein Paries' (Klein Parijs).
Veel van de dorpse bebouwing in het centrum van Heythuysen is in de loop van de jaren vervangen door meer stedelijke nieuwbouw. Het oude gemeentehuis in het centrum is vervangen door een nieuw pand aan de rand van het dorp.
De kerk van Heythuysen is gebouwd in 1504. In 2002 was het 75 jaar geleden dat de kerk voor het laatst is verbouwd. In 1927 werd hij verbouwd door architect Caspar Franssen uit Roermond. De kerk werd langer gemaakt. Naast de kerk staat de Missiekapel. Die werd gebouwd van 1850 tot 1851 door Mathias Verkoelen.
Naast de kerk telt het dorp nog negen rijksmonumenten, waaronder de in 1861 gebouwde korenmolen Sint-Antonius. Op 13 november 2003 onthulde de ambassadeur van Nieuw-Zeeland het Lancastermonument ter herinnering aan het neerstorten van de Lancaster van de Nieuw-Zeelandse luchtmacht op 21 juli 1944. Bron: www.oorlogsmonumenten.nl.
De Leveroyse Beek is een watergang in de omgeving van Leveroy in de Nederlandse provincie Limburg. De grotendeels gegraven beek heeft een lengte van circa vijf kilometer.
De Leveroyse Beek ontstaat vlak ten westen van de kern Leveroy uit verschillende afwateringskanaaltjes en loopt in oostelijke richting, noordelijk langs het dorp, langs de Leveroyse Bergen en door een aantal moerasgebiedjes. Ter hoogte van de buurtschap Aan het Broek (gemeente Leudal) vloeide ze oorspronkelijk samen met de Bevelandse Beek. In de 20e eeuw is de beek via een gegraven aftakking noordelijk omgelegd om de afwatering van het gebied te verbeteren en de Bevelandse Beek te ontlasten. Door deze omlegging mondt ze nu uit in de Roggelse Beek bij Strubben, ten noorden van Roggel.
galéria trás
Mapa trasy a výškový profil
komentáre
GPS trasy
Trackpoints-
GPX / Garmin Map Source (gpx) download
-
TCX / Garmin Training Center® (tcx) download
-
CRS / Garmin Training Center® (crs) download
-
Google Earth (kml) download
-
G7ToWin (g7t) download
-
TTQV (trk) download
-
Overlay (ovl) download
-
Fugawi (txt) download
-
Kompass (DAV) Track (tk) download
-
list trasy (pdf) download
-
Original file of the author (gpx) download