Erg mooie en gevarieerde grensoverschrijdende rondwandeling vanuit Sittard (op de grens met de gemeente Selfkant in Duitsland) naar Windraak, Doenrade (pauze) en na de pauze de grens over met Duitsland naar Hillensberg in de gemeente Selfkant.
U start in de draaikom van de straat Johan van Dalendreef in Sittard, waar u aansluitend direct op de route zit.
Pauzegelegenheid bij: gasterie Dobbelsteyn in Doenrade.
http://www.gasteriedobbelsteyn.nl/
contact@gasteriedobbelsteyn.nl
Windraak of Wintraak (Limburgs: De Wèndjraak) is een gehucht in de Nederlandse provincie Limburg, het ligt grotendeels in de gemeente Sittard-Geleen, een aantal woningen behoort tot de gemeente Schinnen.
Windraak ligt in de vorm van lintbebouwing langs de weg van Sittard richting Heerlen, de huidige N276. In Windraak bevindt zich een klooster van de Liefdezusters van het Kostbaar Bloed, waarin het generalaat en noviciaat van deze congregatie gevestigd is. Het bevindt zich in een verbouwde boerderij en heet: Huize Seraphina. Omstreeks 1990 vestigden zij zich hier.
Windraak wordt doorsneden door de drukke N276 die Brunssum en Sittard verbindt. Deze daalt in westelijke richting af naar de vallei van de Geleenbeek.
Windraak ligt aan de rand van het Plateau van Doenrade op een hoogte van ongeveer 100 meter, nabij de top van de Wanenberg. Ten noorden van Windraak ligt de Kollenberg. De lange-afstandswandelingen Pieterpad en Pelgrimspad komen langs Windraak.
Doenrade (Limburgs: Doonder) is een dorp met ongeveer 1100 inwoners dat vanaf 1982 deel is van de gemeente Schinnen. Voor 1982 maakte Doenrade deel uit van de voormalige gemeente Oirsbeek. De naam Doenrade werd vroeger ook wel als Doenraedt geschreven. Het Plateau van Doenrade heeft zijn hoogste punt op 112 meter NAP.
Ten zuiden van Doenrade ligt de buurtschap Klein-Doenrade.
De kern van Doenrade is ontstaan langs de oude handelsweg vanuit Duitsland via het plateau richting Maastricht. De oudst bekende naam van Doenrade luidt Dudenrode, een naam die voorkomt in een akte uit 1170. Het gebied was waarschijnlijk al langer bewoond. Er zijn scherven gevonden die uit de Frankische tijd stammen.
KasteelHet meest opmerkelijke gebouw van Doenrade is kasteel Doenrade dat ten zuiden van het dorp ligt. Dit kasteel stamt uit de 16e eeuw, maar is in de 18e eeuw sterk gewijzigd. Het is tegenwoordig in gebruik als hotel-restaurant. Hiervoor heeft het kasteel van 1959 tot 1969 dienst gedaan als onderkomen voor het Zuid Nederlands Instituut voor Gemeentepolitie-opleiding.
.Selfkant is een gemeente in de Kreis Heinsberg in Noordrijn-Westfalen (Duitsland). Zij grenst, ter hoogte van Sittard, aan drie kanten aan Nederland. De grens met Nederland is 27 kilometer lang, de grens met de rest van Duitsland slechts 6 kilometer. Het gebied vormt aldus bijna een enclave aan de oostgrens van Limburg. Selfkant is een uitgestrekte, hoofdzakelijk agrarische gemeente die uit een aantal dorpjes en kleine woonkernen bestaat. Uitgestrekte bossen bevinden zich alleen in het stroomgebied van de Roode Beek.
Selfkant bevindt zich in het westelijkste puntje van Duitsland, op ongeveer tien kilometer ten westen van de steden Geilenkirchen en Heinsberg. Het grootste deel van de gemeente ligt op een hoogte van 30 tot 60 meter in het stroomgebied van de Roode Beek, waarin vochtige gebieden zijn gelegen zoals het Tüdderner Fenn, de Höngener und Saeffeler Bruch en de Hohbruch. Naar het oosten toe stijgt het landschap naar de hoger gelegen Geilenkirchener Lehmplatte en richting het zuiden naar het Plateau van Doenrade dat onderdeel is van het Zuid-Limburgse Heuvelland. De top van de Schlouner Berg bij het plaatsje Hillensberg is met 101,6 meter het hoogste punt van de gemeente.
Selfkant telt 9.988 inwoners op 4.208 hectare. Met 236 inwoners per vierkante kilometer geldt Selfkant als een landelijke gemeente. Vanwege de bevolkingsdruk rond het aangrenzende Sittard en de hogere huizen- en grondprijzen in Nederlands Zuid-Limburg vestigen veel Limburgers zich over de grens. De gemeente is vooral in trek bij jonge gezinnen.
In 1999 woonden er in Selfkant zo'n 1500 Limburgers (een zesde van het totaal). In de gemeenteraad zaten toen twee Nederlanders.In 2003 was het aantal Nederlanders ongeveer 2000, zo'n 20% van de totale bevolking. Dat jaar stelde een Nederlander zich kandidaat voor het ambt van burgemeester. In de jaren 2008-2013 bezat een kwart van de bevolking de Nederlandse nationaliteit. Bij de toevoeging aan Nederland in 1949 omvatte het drostambt in totaal 4.171 hectare met 5.665 inwoners. Bij de teruggave aan Duitsland in 1963 telde Selfkant 6.291 inwoners. Na decennia van groei was er recent een lichte daling: eind december 2011 waren er 10.208 inwoners, eind juni 2012 waren dat er 9.956 en aan het eind van dat jaar 9.988.Deze daling is wel duidelijk minder dan die tussen 2005 en 2012 in het naburige Zuid-Limburg. Per 30 juni 2013 lag het inwonertal met 10.317 weer iets boven het niveau van 2011.
Hillensberg is een dorp in de gemeente Selfkant in de Kreis Heinsberg.
Hillensberg werd voor het eerst vermeld in 1170 als Hilleneseick. Het behoorde tot het Ambt Born van het Hertogdom Gulik. Via Pruisen (1815) kwam het bij Duitsland om tijdelijk, gedurende de periode 1949-1963 tot Nederland te behoren. Op 1 juli 1969 werd het dorp aan de gemeente Selfkant toegevoegd.
Een katholieke gemeenschap bestond reeds tijdens het eerste millennium, maar pas in de 16e eeuw zijn er schriftelijke bronnen waarin sprake was van een zelfstandige parochie.
Bezienswaardigheden- De Sint-Michaëlkerk, 11e-eeuwse zaalkerk in Maaskeien en mergelsteen. In 1667 werd de westgevel met baksteen bekleed, in 1713 werd het koor afgebroken en de kerk met twee traveeën uitgebreid, in 1840 kwam het houten tongewelf tot stand. In 1996 werd een 18e-eeuws fresco van de Heilige Michaël blootgelegd.
- Vierkantshoeve aan Bergstrasse 1, van 1708.'
- Enkele wegkruisen.
Het dorp ligt op een hoogte van ongeveer 82 meter. De hoofdstraat (Bergstrasse) loopt via een steilrand omhoog naar het Plateau van Doenrade. De weg stijgt daarbij van 62 naar 98 meter. Met 101,6 meter is de Schlouner Berg het hoogste punt van de gemeente Selfkant, waar Hillensberg deel van uitmaakt.
Hillensberg ligt in een landbouwgebied (löss) en ten westen van de kom ligt een klein hellingbos. In het westen, oosten en zuiden bevindt zich de Duits-Nederlandse grens
galéria trás
Mapa trasy a výškový profil
komentáre
GPS trasy
Trackpoints-
GPX / Garmin Map Source (gpx) download
-
TCX / Garmin Training Center® (tcx) download
-
CRS / Garmin Training Center® (crs) download
-
Google Earth (kml) download
-
G7ToWin (g7t) download
-
TTQV (trk) download
-
Overlay (ovl) download
-
Fugawi (txt) download
-
Kompass (DAV) Track (tk) download
-
list trasy (pdf) download
-
Original file of the author (gpx) download