Mooie rondwandeling vanui de kern Grubbenvorst door het buitengebied langs o.a. grote vrije speeltuin van Mart Roeffen naar Lottum, huize Kaldenbroeck (pauze) en achterlangs veiling ZON via het Gebroken Slot weer terug naar de startplaats.
Startplaats: parkeer terrein nabij de RK Kerk, Dorpsstraat te Grubbenvorst.
Pauzegelegenheid bij Huis Kaldenbroek
Lottum, Limburg, NLD
www.kaldenbroeck.nl
info@kaldenbroeck.nl
Tel. 06-53549443 of 077-7600036
Grubbenvorst (Noord-Limburgs: Grubbevors of Grevors) is een kerkdorp in het noorden van de Nederlandse provincie Limburg en hoort bij de gemeente Horst aan de Maas. Het is met 4.859 inwoners (november 2013) het op twee na grootste dorp van die gemeente, na Horst en Sevenum. Het vormde met het dorp Lottum vanaf begin 1800 tot 1 januari 2001 de gemeente Grubbenvorst.
Grubben, ook wel Gribben, was de naam van het kasteel waarvan nu de ruïne van het Gebroken Slot resteert. Grubben wijst meestal op een holle weg. Het tweede gedeelte van de naam "Vorst" was de naam van het dorp. Deze naam wijst op bos, in het bezit van de heer van het gebied. Aanvankelijk was hier veel bos, maar dat is grotendeels verdwenen door het ingrijpen van de mensen, die bossen gingen kappen uit behoefte aan weidegrond. Na het kappen ontstond heidevelden.
Op de hoge Maasoever komen ook sporen voor van vroeg-Germaanse bewoning. Deze hoge Maasoever draagt de naam "Reuvelt", een benaming, die vermoedelijk uit de Karolingische tijd stamt. Aannemelijk is dat in de loop van de 8e eeuw het christendom ook in Noord-Limburg doordringt. Bij opgravingen na de verwoesting in november 1944 van de parochiekerk bleek, dat deze omstreeks 1415 gebouwde kerk zeker zes voorgangers moet hebben gehad. Bij de wederopbouw in 1952 heeft men de herinnering aan deze vroegere kerken willen bewaren in de tegenwoordige crypte. De huidige kerk, de O.L. Vrouw Tenhemelopnemingskerk, werd ontworpen door Alphons Boosten. De heer van Grubben was eerst beleend met de gehele heerlijkheid Vorst. Vermoedelijk uit geldgebrek deed hij in de 14e eeuw de halve heerlijkheid over aan zijn buurman, de heer van Baersdonck. In 1755 kocht de toenmalige heer van Grubben, de markies van Hoensbroeck, de ridderhofstede Baersdonck met de andere helft van Vorst, zodat de heerlijkheid weer in één hand was.
Bij het land van Gelder
Gribben met (half) Vorst was een zeer oude vrije heerlijkheid waartoe aanvankelijk ook Arcen, Lomm, Velden en het dorp Venlo behoorden. In 1311 koopt Reinoud van Gelder de heerlijkheid van de heer van Millen. Het gebied van Grubbenvorst is daarna Gelders gebleven tot de Franse tijd, al was sinds 1543 de Duitse keizer, van 1555 tot 1713 de koning van Spanje en daarna tot 1794 de koning van Pruisen hertog van Gelder. Bij het beleg om Venlo in 1511 wordt het slot Gribben voor de eerste keer verwoest.
De tachtigjarige oorlog
Gedurende de Tachtigjarige Oorlog zijn de Noord-Limburgse Maasdorpen meestal Spaans gebleven. Wel is tussen 1572 en 1646 regelmatig en soms hevig in deze streken gevochten. Voor het herstelde slot Gribben kwam in 1586 de genadeslag, toen Spaanse troepen onder Parma het kasteel bestormenden en tot een "gebroken slot" verwoesten. Grubbenvorst was sinds de veldtocht van Frederik Hendrik in 1632 bezet door Hollandse troepen van de Republiek. Op 3 augustus 1635 werd Grubbenvorst overvallen door een keizerlijk regiment Kroaten. De inwoners waren naar de kerk gevlucht en hadden zich achter de kerkhofmuren verborgen. Voor de ligging hadden zij stro meegebracht. Dit staken de Kroaten in brand. Het aantal slachtoffers is onbekend. De kerk ging gedeeltelijk verloren. Kort daarna brak in de streek de pest uit, die al in Arcen 195 doden eiste.
De Pruisische tijd
Na de Spaanse Successieoorlog kwam Grubbenvorst in mei 1713 bij Pruisen als deel van Pruisisch Opper-Gelre. Deze Pruisische tijd duurde tot de inval van de Fransen in 1794, waarmee de feodale tijd een einde nam. De schepenbank onder leiding van de scholtis (schout) bleef nog tot begin 1798 in functie. De laatste secretaris was G. van Aerts die in 1793 het pand bouwde, nu bekend als café "De Zwaan" en destijds als "Secretairs". Mogelijk kwam daar de schepenbank bijeen. Zijn zoon had er in 1808 in ieder geval een herberg.
Na de twintigjarige inlijving bij Frankrijk begint in 1815 de Nederlandse tijd, weliswaar in 1830 onderbroken door een Belgische periode toen Limburg de Belgische opstand volgde. Een belangrijke gebeurtenis in de 19e eeuw was de overname van het Maricollenklooster in 1860 door de zusters Ursulinen uit Venray. In Grubbenvorst werd overgegaan tot de oprichting van een meisjespensionaat, dat zich vooral in de zeventiger jaren door het uitbreken van de ‘Kulturkampf’ in Duitsland enorm ontwikkelde. In de tweede helft van de 19e eeuw begint in Grubbenvorst de ontginning van de heidevelden. Deze ontginning komt vooral in 1900 goed op gang als de kunstmest op de markt komt. In de 20e eeuw zijn voor Grubbenvorst twee agrarische aspecten van groot belang, namelijk de opkomst van aspergeteelt en de vestiging van de Coöperatieve Venlose Veiling (nu Veiling Zuidoost-Nederland, kortweg ZON) aan de Horsterweg en voorts de ontwikkeling van Grubbenvorst als forensendorp na 1960.
Heierhoeven
Van 15e-eeuwse ontginningsenclave naar kerkgemeenschap. In de 15e eeuw kwamen twee boerderijen bij de al bestaande twee in de heide. In de 19e en 20e eeuw groeide Heierhoeven verder uit. Door de gemeentelijke herindeling van 1 januari 2004 werd buurtgemeenschap Heierhoeven bij de gemeente Venlo ingedeeld welke langzamerhand alle bewoning van het gebied uitkocht om hier het toekomstige Floriadeterrein, Trade-port Noord en een Golfterrein aan te leggen. De kapel zou in 2008 worden overgeplaatst naar Museum 'de Locht' te Melderslo, maar dit ging later niet door. Huidige bewoners van het buurtgenootschap verkeren nog in het ongewisse of ze in de toekomst hier nog kunnen blijven wonen.
De Bisweide
In Grubbenvorst ligt ook Klooster de Bisweide, een Ursulinenpensionaat. De vanaf 1708 in de Bisweide wonende zusters van de Associatie van de Bisweide traden in 1860 bij de zusters Ursulinen in.
Huis De Steegh
Het oorspronkelijke huis dateert uit de 16e eeuw. Het huidige huis werd rond 1750 door een lid van de familie Rhoe van Obsinnich gebouwd op de plaats van het oudere huis. De bijgebouwen zijn rond 1800 opgetrokken.
Archeologisch monument Sint Jan
In een bos op de hoek van de St. Jansweg en de weg naar de Zaar ligt de devotiekapel van St. Jan uit 1959. Hier vlak achter is in 1989 de plek teruggevonden waar de St. Janskapel uit de 15e eeuw (75m² groot) lag. In de aangelegde bestrating is de omtrek van deze oude kapel aangegeven. Een groot kruis en het gemeentewapen voltooien het geheel.
Tegenwoordig maakt Grubbenvorst deel uit van de gemeente Horst aan de Maas.
In alle jaren is de (oude) gemeente Grubbenvorst enkele hectaren grond verloren aan de omringende gemeenten.
De naam Sint Jan wordt ook gebruikt voor de plaatselijke schutterij die in 2009 het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) won en daardoor in 2010 het OLS mocht organiseren.
Kaldenbroeck is een unieke historische plek (ca. 1394) en dit voel en proef je overal. Gelegen midden in de stilte van een beschermd natuurgebied (Stichting het Limburgs Landschap) staat de boom centraal en kom je hem overal tegen.
Groot en sterk als hij is, symboliseert hij kracht en leven. Met de wortels diep verankerd in de grond en tegelijk beschermend en reikend naar het hogere.. Een baken van rust en inspiratie ! Huys Kaldenbroeck ligt vlakbij rozendorp Lottum, in Noord-Limburg. Het monumentale kasteeltje, veelal in authentieke staat, is nu een sfeervol gastenhuys met 5 mooie kamers.
In de oude schaapskooi is o.a. een Ayurvedisch centrum gevestigd, waar naast verschillende therapieën, massages, huidverzorging en yoga, tal van andere activiteiten mogelijk zijn (seminars, exposities, muziek, creatieve brainstorm-sessies, meetings, trainingen of events. De sfeervolle schaapskooi is een multifunctionele ruimte met stoere balken en hoog plafond. De lichte ruimte is inspirerend en straalt rust en bezinning uit. Aan de achterkant van de schaapskooi, direct aan de wei, ligt een ‘gezond’ theeterras met grote biologische moes- en kruidentuin. Het terras is geopend voor alle gasten van Huys Kaldenbroeck en daarnaast voor elke wandelaar of fietser die open staat voor fijne ontmoetingen of gewoon even wil genieten van deze unieke plek….
Lottum is een dorp in de Limburgse gemeente Horst aan de Maas. Het heeft ongeveer 2.000 inwoners en een oppervlakte van 2226 ha. Het dorp ligt ongeveer 10 kilometer ten noorden van Venlo, aan de rivier de Maas. Tot 2001 behoorde het dorp tot de gemeente Grubbenvorst, maar deze is in 2001 opgegaan in de gemeente Horst aan de Maas.
Lottum heeft pas na 1610 een eigen schepenbank gekregen, nadat het in 1608 tot een vrije baronie werd verheven door Aartshertog Albrecht. De eerste akte met het wapen is uit 1651 en vertoont de Heilige Quirinus als ridder met in de rechterhand een lans. Links van hem staat de kerkpatrones de Helige Gertrudis van Nijvel die in haar linkerhand een kromstaf houdt, waarlangs een muis ophoog klimt. Voor hem staat een wapenschild beladen met negen koeken, zijnde de attributen van hem. Dit wapen wijst op het bezit van het Quirinuskapittel van Neuss te Lottum.
Lottum is vooral bekend om zijn rozenteelt. Ruim 70 procent van de rozenteelt in Nederland is afkomstig uit Lottum; dit komt neer op 20 miljoen rozen. Hierdoor wordt Lottum ook wel het "Rozendorp van Nederland" genoemd. Om de twee jaar, in de even jaren, vindt in Lottum, rond de tweede zondag van augustus, het Rozenfestival plaats. Tijdens dit festival zijn tuinen, mozaïeken en objecten, verspreid over heel Lottum, versierd met ontelbare rozenknopjes. Er komen ongeveer 50.000 bezoekers per keer naar dit festival. In Lottum bevindt zich ook De Rozenhof, een rozentuin en rozenkenniscentrum, met alle 65 rozensoorten die ooit het predicaat "Toproos" kregen. Sinds 2008 heeft de tuin ook een collectie van rozen met het Duitse predicaat "ADR-rose". In Lottum is tevens een rozenfietsroute uitgezet.
Het Gebroken Slot is de naam van kasteel Grubbenvorst, ook bekend als burcht Grebben. De naam verwijst al eeuwenlang naar de verwoeste staat van het kasteel.
Het mottekasteel dateert uit circa 1300 en is gelegen aan de weg van Blerick naar Grubbenvorst. Het Gebroken Slot is niet toegankelijk voor publiek.
De eerste vermelding is in het leenaktenboek, waarin Willem van Millen zijn huys Gribben als open huis opdraagt aan de graaf van Gelre in 1311. Hij had in 1308 de tol hier en in Venlo. Zijn vader heette Willem en was reeds voor 1272 overleden. Het vererfde via zijn dochter Elisabeth aan de graven van den Bergh die het in 1386 verkochten aan Frederik van Wevelinghoven. Naderhand kwam het in 1645 aan Dirk Schenck van Nijdeggen; via vererving kwam het in de familie van Hoensbroeck. Deze verkochten het in 1848 aan A.L. Receveur en via zijn dochter aan A.H.M. Willemse, waarbij in 1991 de heer C.J.M. Willemse via een erfdeling het eigendom verkreeg. In 2013 is familie van den Hombergh eigenaar geworden van landgoed het gebroken slot. [bron?]
Het kasteel werd twee maal verwoest. De eerste keer in 1511 door de Schotse troepen van Maximiliaan van Oostenrijk. De tweede keer in 1586 door de troepen van de hertog van Parma. Sindsdien is het nooit meer herbouwd. De restanten van het kasteel werden in 1944 nog verder verwoest door de Duitsers, toen ze bij hun vertrek de stellingen opbliezen die ze in de burchtheuvel hadden gemaakt. Er staan nu alleen nog enkele brokstukken op de motteheuvel.
Van de ruïne was tot 1944 een behoorlijk restant bewaard gebleven, zodat bekend is hoe het er uitgezien moet hebben. Het was een vierkante bakstenen burcht op een kunstmatige verhoging langs de rivier de Maas en de Everlose beek, waardoor het met een natuurlijke gracht omringd was. Het complex had aan de voorzijde twee torens. Rechts een zware ronde toren met kantelen en links een kleinere ronde toren. Aan de achterzijde had het een schuin geplaatste vierkante toren op de rechterhoek. De helft van het binnenterrein was woonhuis. Het geheel kende een ringmuur met enkele torentjes en een voorburcht.
In 1426 is het kasteel verbouwd blijkens een rekening. Uit 1623 is een bouwtekening bekend met een restauratieplan, dat gedeeltelijk uitgevoerd is (Archiv Schloss Haag). Hierbij is op de voorburcht in 1648 een boerderij gebouwd.
Más información en
http://kaldenbroeck.nl/Galería de rutas
Mapa de la ruta y perfil de altitud
Comentarios
Tracks GPS
Puntos del track-
GPX / Garmin Map Source (gpx) download
-
TCX / Garmin Training Center® (tcx) download
-
CRS / Garmin Training Center® (crs) download
-
Google Earth (kml) download
-
G7ToWin (g7t) download
-
TTQV (trk) download
-
Overlay (ovl) download
-
Fugawi (txt) download
-
Kompass (DAV) Track (tk) download
-
Hoja de ruta (pdf) download
-
Original file of the author (gpx) download