Mooie rondwandeling vanuit het centrum van Roggel door het Leudal naar de kern van het lieflijke dorpje Nunhem. In het leudal met zijn kronkelende beekjes is het gehele jaar door een mooie wandeling te maken. In Nunhem komt u voorbij aan de St. Jobkapel.
Startadres: P-Plaats op de Markt bij de kerk.
Pauzegelegenheid bij: Café Lot
Kerkstraat 1
6083 AD, Nunhem, Limburg, Nederland
Tel. 0475-510804
kaatjelot@ziggo.nl
Roggel is een kerkdorp in Midden-Limburg in Nederland met circa 4100 inwoners. Het behoort sinds 2007 bij de gemeente Leudal. Daarvoor maakte het na de gemeentelijke herindeling van 1991 deel uit van de gemeente Roggel en Neer. Voordien was het een zelfstandige gemeente.
In Roggel ligt Recreatiepark de Leistert. Het park heeft een 5-sterrencamping die door de Duitse ADAC tot Superplatz is benoemd. Sinds 2011 is ook Buitenhof de Leistert geopend, een bungalowpark met 225 luxe vakantieboerderijen. Wanneer het Recreatiepark vol zit, verblijven ruim 5500 toeristen in Roggel. Er zijn plannen in ontwikkeling voor nog eens 75 vakantieboerderijen en nieuwe voorzieningen.
Het Leudal is een natuurgebied in de Nederlandse provincie Limburg. Het is gelegen tussen de dorpskernen Haelen, Roggel, Neer, Nunhem en Heythuysen in de gemeente Leudal.
Het natuurgebied omvat zo'n 900 ha, waarvan een groot deel (500 ha) als reservaat beheerd wordt door Staatsbosbeheer. Het gebied is met name bekend vanwege zijn beekdalen. Een gebied van 315 ha is aangewezen als Natura 2000-gebied.
Door het gebied stromen de Tungelroyse Beek (ter plekke ook Leubeek genoemd) en de Zelsterbeek. Tussen Nunhem en Neer vloeien die samen tot de Neerbeek. Slechts enkele honderden meters verderop voegt zich ook de Haelense Beek daarbij, die kilometerslang net zuidelijk en oostelijk van het reservaat loopt. De Leubeek is in het verleden grotendeels gekanaliseerd. Maar aan het begin van 21e eeuw is een belangrijk stuk van de oude beekloop met zijn meanders weer hersteld. Bovenstrooms van het Leudal zijn of worden verschillende beektrajecten hersteld, met name delen van de Tungelroyse Beek en de Roggelse Beek.
Midden in het gebied ligt de Sint-Ursulamolen of Leumolen uit 1773 (vernoemd naar Sint-Ursula). Het is een watermolen, gebruikt voor graan en olie.
Het Leudal is een betrekkelijk hooggelegen dekzandgebied aan de westoever van de Maas, met afzettingen uit de laatste ijstijd. Je vindt er beekdalen, landduinen en bosvennen. Door de ligging in een landschap met Maasterrassen en vrij grote hoogteverschillen stromen de beken snel en zijn de beekdalen opvallend diep in het zand ingesneden.
De hoogste natuurwaarden van het Leudal vindt men in de beekdalen. De vegetatie is er zeer gevarieerd. Bijzonder zijn de diepst ingesneden dalen vanwege de daar optredende kwel en de daarbij behorende vegetatie. De natte bossen in de diepe beekdalen behoren tot bijzondere bostypen (elzenbroek, Vogelkers-Essenbos, Haagbeukenbos, berkenbroek). Daarin treft men vooral soorten aan die op diepe kwel wijzen, zoals grote hoeveelheden goudveil, dotterbloem en waterviolier. In poelen en moerasjes groeien verder slangenwortel, elzenzegge, stijve zegge, gagelstruwelen en adderwortel.
Op betrekkelijk voedselarme plekken in het beekdal bloeien in het voorjaar de slanke sleutelbloem, bosanemoon, dalkruid en lelietjes-van-dalen. Ten oosten van het Elizabethklooster liggen schrale graslanden met o.a. gevlekte orchis. (Het kloostercomplex ligt in de natuur langs de weg Haelen-Roggel, bij de afslag Heythuysen. Vlakbij ligt de parkeerplaats voor het natuurgebied Leudal. Het complex is omgeven door een grote parkachtige tuin).
Ook de hogere gronden vormen een gevarieerd natuurgebied met bos (bestaande uit loofbomen en naaldbomen), kleine heideveldjes en droge graslanden. Ook zijn er akkers en weiden te vinden.
Ook de fauna is zeer gevarieerd. Naast vos en ree komen er dassen voor en andere marterachtigen; in de omgeving zwerft een groep wilde zwijnen rond. In 2002 zijn er bevers uitgezet die het goed lijken te doen.
Bijzondere vogelsoorten zijn zwarte specht, groene specht, middelste bonte specht, goudvink, grote gele kwikstaart, sperwer en boomvalk. Bovendien zijn er ijsvogels te vinden, die aan het gebied met steile zandoevers en visrijke beken een ideale habitat hebben. Verder verdient de phegeavlinder een vermelding.
Het hermeanderen van de beken in het Leudal is nog lang niet afgerond. Aan het herstel van een natuurlijke waterhuishouding in het Leudal en omgeving zitten nog meer problemen vast. Zo staan er verschillende watermolens in de omgeving: de Sint-Elisabethsmolen (ruïne), de Leumolen of Sint-Ursulamolen (gerestaureerd) en in Neer, direct benedenstrooms van het natuurgebied, de Friedesse Molen (gerestaureerd). Bij deze molens zijn vispassages nodig, die enkele jaren geleden zijn aangelegd.
Staatsbosbeheer laat een deel van de droge graslanden in het gebied begrazen door paarden.
Het Leudal is een zeer populair wandelgebied en wordt onder andere aangedaan door het Peellandpad, maar er zijn ook veel kortere wandelroutes te vinden, waarvan een aantal gemarkeerd is met gekleurde paaltjes. Deze beginnen vlak bij het Leudalmuseum, gevestigd in de Sint Elisabethshof. Dit museum geeft informatie over de flora en fauna, de archeologie, heemkunde en wat geschiedenis (met name de Tweede Wereldoorlog) van het gebied. Verder lopen er ruiterpaden door het gebied en fietspaden als onderdeel van het fietsroutenetwerk.
In het door Staatsbosbeheer beheerde gedeelte zijn weinig overnachtingsmogelijkheden (wel wat van Staatsbosbeheer zelf), maar in de directe omgeving zijn er onder meer campings.
Nunhem (uitgesproken als Nunem) is een kerkdorp in de Nederlandse provincie Limburg en valt onder de gemeente Leudal. Voor 2007 behoorde het bij de gemeente Haelen, nadat het tot 1942 een zelfstandige gemeente was geweest.
De parochiekerk van de H. Servatius van Maastricht in het dorp dateert van 1893, hoewel de toren uit de 12e eeuw stamt. Elk jaar wordt in Nunhem een processie ter ere van St. Servaas (Servatius) gehouden. Buiten het dorp ligt een aparte kapel ter ere van deze heilige. Verder vindt men in het dorp aan voorzieningen cafés en een enkele winkel, alsmede een camping.
De plaats komt in 1224 voor als Numen. De naam zou teruggaan op de samenstelling van Nieuw en Heem, wat "nieuwe woonplaats" betekent. De parochie Nunhem wordt eveneens vermeld in 1224. Op die datum wordt het patronaat en het personaat van Nunhem door Dirk van Altena en zijn vrouw Ymaina overgedragen aan de abdij van Averbode. De Parochie Nunhem was verbonden met de kloosters van Keizerbos (Neer) en Sint-Elisabethsdal (Nunhem).
Nunhem maakte van 1450 tot 1568 deel uit van het toen bestaande Graafschap Horn (soms ook als Horne of Hoorne gespeld). Dit was een zelfstandig ministaatje vlakbij Roermond met als centrum het kasteel van Horn. Het gebied van het graafschap omvatte naast het dorp Horn ook de dorpen Heythuysen, Roggel, Neer, Nunhem, Buggenum, Beegden en Haelen, daarnaast ook de dorpen Geistingen en Ophoven. Later kwamen bij het graafschap nog Kortessem (nu in Belgisch-Limburg), Weert en Wessem, en tijdelijk ook de heerlijkheid Nederweert.
De St. Jobkapel is een vrijstaande kapel op een rechthoekige plattegrond opgericht ter ere van Sint Job. De kapel is langs een weg gesitueerd net voorbij een kleine waterloop en dateert uit 1886. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch met elementen Neogotiek.
Symmetrische indeling voorgevel. Rechthoekige toegang afgesloten met een smeedijzeren hekje. Aan de bovenzijde van de toegang een natuurstenen latei. In het spitsboogvormige vulstuk een gestucte plaat met de tekst: A. D. 1886 In Hon. St. Job Aedificavit Me IF. Toegang in een spitsboogvormige metselwerk omlijsting. Voorgevel loopt uit in een topgevel bekroond met een stenen kruis. In deze topgevel aan de bovenzijde van het vulstuk een klein stenen kruisje. Voorgevel geflankeerd door twee steunberen bekroond met natuurstenen pinakels. In beide zijgevels twee spitsboogvormige vensters met glas in lood en met hardstenen dorpelstenen. Gesloten achtergevel met speklagen in gele baksteen. Topgevel achtergevel met kleine natuurstenen aanzetstenen.
INTERIEUR met vloertje in gele, rode en zwarte tegels. Altaar rust op drie gemetselde spitsbogen. Op dit altaartje een natuurstenen console met hierop een beeld van Sint Job en op de console de tekst "De Heer heeft gegeven, de Heer heeft genomen, 's-Heren Naam zij gezegend".
De Sint Jobkapel is van bovenregionale cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een culturele en geestelijke ontwikkeling in de architectuur van devotiekapellen in het laatste kwart van de 19de eeuw. Architectuurhistorische waarden ontleent de kapel aan de toegepaste bouwstijl; het toegepaste bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. De kapel is tenslotte van algemeen belang wegens de gaafheid van in- en exterieur en de typologische en functionele zeldzaamheid. (Datum: 10-10-2000).
De kapel is ook beschreven in: Heyligen Huyskens: Kapellen langs velden in (Noord- en Midden-)Limburg / Katja Boertjes & en Arjen Eissens. Eindhoven Airport - Kempen, 1999
Más información en
http://www.kerkgebouwen-in-limburg.nl/kerken/nunhem/jobkapel-nunhemGalería de rutas
Mapa de la ruta y perfil de altitud
Comentarios
Tracks GPS
Puntos del track-
GPX / Garmin Map Source (gpx) download
-
TCX / Garmin Training Center® (tcx) download
-
CRS / Garmin Training Center® (crs) download
-
Google Earth (kml) download
-
G7ToWin (g7t) download
-
TTQV (trk) download
-
Overlay (ovl) download
-
Fugawi (txt) download
-
Kompass (DAV) Track (tk) download
-
Hoja de ruta (pdf) download
-
Original file of the author (gpx) download