Mooie rondwandleing vanuit Ittervoort naar Neeritter, vlak aan de grens met België.
U start op de parkeerplaats aan de Dahliastraat te Ittervoort.
Pauzemogelijkheid bij de visvijver Heioord, Rutjensstraat 6, 6015 RE Neeritter. Tel. 0475-566609.
http://www.heioord.com/
info@heioord.com
Ittervoort is een kerkdorp in Midden-Limburg. Sinds 1 januari 2007 maakt het deel uit van de gemeente Leudal.
De naam "Ittervoort" verwijst naar de Itterbeek en naar een voorde waar de heirbaan Maastricht-Nijmegen de intussen drooggevallen Santforter Beek kruiste. Tijdens het ancien régime was Ittervoort een gehucht in het abdijvorstendom Thorn. Daarna werd het samen met de buurtschappen Santfort (gedeeltelijk) en Schillersheide een zelfstandige gemeente. De exclaves Groot-Beersel en Opwinkel werden in 1843 Belgisch. Op 1 juli 1942 werd Ittervoort bij de voormalige gemeente Hunsel gevoegd.
Wanneer men vanaf de Napoleonsweg het dorp binnenrijdt, passeert men de St.-Margarethakerk. De huidige eenbeukige kerk is in 1935 gebouwd naar een ontwerp van architect Joseph Franssen. De vorige kerk was een waterstaatskerk uit 1846 die op dezelfde plaats stond. In 1894 werd hier een toren aan gebouwd die deels behouden werd voor de huidige kerk.
Ittervoort ligt vlak bij de A2 tussen Weert en Echt. Tussen deze autosnelweg en het dorp ligt een bedrijventerrein van ca. 70 hectare.
Tijdens carnaval wordt Ittervoort omgedoopt tot Puinesjöddersland.
Neeritter (Limburgs: Itter) is een kerkdorp in Midden-Limburg (Nederland) en behoort tot de gemeente Leudal. Ten westen van het dorp ligt de buurtschap Heioord. Neeritter ligt 13 km ten zuidoosten van de stad Weert en grenst aan het Belgische Kessenich.
Neeritter werd voor het eerst genoemd in 1143, als Itera oftewel "Itteren". Het voorvoegsel "neer" werd later toegevoegd om het onderscheid te maken met Itera nova (Opitter). De naam is afkomstig van de Itterbeek, die vlak langs het dorp stroomt. Tijdens het ancien régime was Neeritter een Luiks vrijdorp en één van de Drie Eyghen. Met uitzondering van het dorpscentrum en Heioord werd de gemeente in 1842 afgestaan aan België (zie Herindeling van de Drie Eyghen). Op 1 juli 1942 werd ze bij de gemeente Hunsel gevoegd, die op haar beurt met andere gemeentes verenigd werd op 1 januari 2007.
Neeritter telt 24 rijksmonumenten, in de vorm van monumentale boerderijen en huizen, een gasthuis uit de 15e eeuw, de Armenmolen uit 1686 en de St.-Lambertuskerk. Het oudste deel van deze driebeukige kerk is de romaanse toren (13e eeuw, verhoogd in de 14e eeuw). Het huidige gotische middenschip werd gebouwd in de 14e eeuw en uitgebreid met een koor en zijbeuken in de 15e eeuw. In 1842 is de toren een tweede maal verhoogd.
Tijdens de Tachtigjarige Oorlog had Neeritter veel te lijden van plunderaars. Ter bescherming groeven de bewoners in 1584 een gracht en wierpen ze een aarden wal op rond het dorp. In de loop der tijd heeft deze wal zijn functie verloren. Rond 1960 werd riolering aangelegd en werd de gracht gedempt. Nu er problemen zijn met de waterhuishouding zijn plannen gemaakt om de gracht opnieuw een functie te geven.
Heioord, visparadijs in een prachtige natuur, biedt ontspanning aan iedereen
In een mooi en rustgevend gebied in Zuid-Nederland, nabij het dorp Neeritter, ligt Heioord. Een stukje natuur in al zijn schoonheid, waarbij de visser en de natuurliefhebber aan hun trekken zullen komen.
Naast het vissen biedt Heioord immers nog tal van andere mogelijkheden voor jong en oud.
Zo kunt u de wandelroutes of fietsroutes volgen die door de VVV in deze omgeving zijn voorbereid.
Fietsers en wandelaars kunnen tijdens hun inspanningen op adem komen op het gezellige terras, met een schitterend uitzicht op de vijvers.
Forellenvijver “Heioord”: dicht bij huis, met vriendelijk en deskundig personeel, een garantie voor actie, ontspanning en rust.
Reden genoeg om Forellenvijver Heioord binnenkort eens een bezoek te brengen !
Galerie du tour
Carte du tour et altitude
Commentaires
Tracks GPS
Trackpoints-
GPX / Garmin Map Source (gpx) download
-
TCX / Garmin Training Center® (tcx) download
-
CRS / Garmin Training Center® (crs) download
-
Google Earth (kml) download
-
G7ToWin (g7t) download
-
TTQV (trk) download
-
Overlay (ovl) download
-
Fugawi (txt) download
-
Kompass (DAV) Track (tk) download
-
Feuille de tours (pdf) download
-
Original file of the author (gpx) download