Mooie rondwandeling vanuit het pittoreske Kessel naar Beesel (oversteek per veerboot) en Reuver.
U start bij de VVV (Toeristisch Informatiepunt) van Kessel op de Markt.
Onderweg passeert u mooie natuurgebieden en ziet u in Beesel enkele sculpturen van kunstenaar Rik van Rijswick. Via de achterzijde van Landal greenpark Reuver bereikt u het centrum van Reuver om vervolgens via een mooi natuurgebied weer parallel met de Maas terug te wandelen naar het veerpont.
Pauzegelegenheid bij: Brasserie Effe
Raadhuisplein 4
5953 AL, Reuver, Limburg, Nederland
077-4762333
http://www.brasserie-effe.com/
info@brasserie-effe.nl
Kessel is een plaats en voormalige gemeente in Limburg (Nederland), en maakt deel uit van de gemeente Peel en Maas.
Voormalige gemeente
De gemeente telde 4263 inwoners (nov. 2009, bron: CBS) en had een oppervlakte van 22,13 km² (waarvan 0,90 km² water). Kessel grenst aan de Heldense Bossen, een uitgestrekt bosgebied met stuifduinen. De stad Kessel kreeg in 1312 stadsrechten. Kessel maakt deel uit van de gemeente Peel en Maas.
Gemeenteraad
De laatste gemeenteraad bestond uit 11 zetels:
• Reëel Alternatief 5 zetels
• CDA 4 zetels
• Kessels Perspectief 2 zetels
Kernen
Kessel was een van de kleinste gemeenten van de provincie Limburg. De enige officiële kernen binnen de gemeente waren Kessel en het van oudsher bijbehorende Kessel-Eik. Ook de gehuchten Het Broek, Hout, Donk en Oijen behoorden tot de gemeente Kessel.
Geschiedenis
Kessel is een oud Maasdorp dat ontstaan is rond een wachttoren uit de 10e eeuw. De oudste geschriften over Kessel stammen mogelijk uit het eind van de elfde eeuw. De graven van Kessel, wonende in het vroegere kasteel Keverberg (nu een ruïne), zijn ook de stichters van de Duitse stad Grevenbroich bij Düsseldorf (omstreeks 1300).
Gedwongen door geldgebrek verkocht de laatste graaf van Kessel, Hendrik V, in 1279 Kessel (alles op de linkeroever van de Maas en het kasteel) aan Reinoud I, graaf van Gelder. Het kwam dus bij het Overkwartier van Gelder en later bij Spaans Opper-Gelre. Tijdens de Spaanse Successieoorlog werd het door Staatse troepen bezet, waarna het in 1713 werd overgedragen aan de Pruisische bondgenoot. Zo bleef het als deel van Pruisisch Opper-Gelre ongeveer een eeuw lang Duits (tot 1814).
Tijdens gevechten aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werden kasteel, kerk (een ontwerp van P.J.H. Cuypers) en de molens zwaar beschadigd. Van het kasteel resteert alleen nog de ringburcht. De kerk werd na de oorlog met enkele wijzigingen herbouwd. Van de molens ging de molen aan de Molenstraat in vlammen op en werd niet meer herbouwd. De Sint Anthoniusmolen werd meteen na de oorlog hersteld.
Op 1 januari 2010 is de gemeente opgeheven en opgegaan in Peel en Maas.
Het graafschap Kessel was een gebied in het noorden van het huidige Nederlands Limburg en enkele gebieden in Noordrijn-Westfalen. Het graafschap komt voort uit de Maasgouw, die na 900 uiteengevallen is in kleinere gebieden. De graven van Kessel zetelden in de burcht van Kessel aan de Maas, het latere kasteel Keverberg. Zij worden vermeld in het oudst bewaarde archiefstuk van Nederland: een oorkonde van 7 oktober 950, waarin koning Otto I (de latere keizer Otto I) aan zijn leenmanAnsfried het markt- en muntrecht van Cassalum schenkt. Graaf Ansfried mocht er ook tol gaan heffen. Later werd hij heilig verklaard. Zijn bastaardzoon Balderik volgde hem op als graaf van Kessel.
Graaf Hendrik V van Kessel, de laatste graaf die in Kessel resideerde, verkocht zijn bezittingen westelijk van de Maas in het latere Land van Kessel in 1279 aan graafReinald I van Gelre. De residentie van de "Graaf van Kessel" werd verplaatst naar Brüggen aan de andere zijde van de Maas, waar een nieuwe burcht werd gebouwd. De laatste graaf van Kessel, Walram van Kessel, stierf op 20 Oktober 1304 en ligt begraven in Grevenbroich.
De Kesselse gebieden ten oosten van de Maas (Steyl en Tegelen, Grevenbroich, Boisheim, Gladbach en Brüggen), vielen na het uitsterven van de Kesselse dynastie door erfenis en aankoop tussen 1304 en 1307 aan de graven van Gulik.
Het voormalige Land van Kessel komt ongeveer overeen met het ten westen van de Maas liggende deel van het huidige Noord-Limburg. Het omvatte in de 17e eeuw twintig dorpen die gezamenlijk hun belasting afdroegen aan het landsbestuur in Roermond (van noord naar zuid; schrijfwijze 21e eeuw): Geijsteren, Wanssum, Oostrum, Venray, Oirlo,Meerlo, Blitterswijck, Ooijen, Broekhuizenvorst, Swolgen, Tienray, Horst, Lottum, Grubbenvorst, Sevenum, Blerick, Maasbree, Baarlo, Helden en Kessel.
Graafschap Kessel
In de 13e eeuw was het latere Land van Kessel bestuurlijk gezien nog een lappendeken. Het merendeel van de dorpen behoorde tot 1279 tot het graafschap Kessel, maar Venray en Geijsteren hoorden bij het graafschap Gelre (Venray in ieder geval vanaf 1220 en Geijsteren vanaf 1236) en langs de Maas lagen hier en daar bezittingen van de heren van Cuijk (waaronder Ooijen), de heren van Millen (Grubbenvorst) en de heren van Broeckhuysen (onder andere Broekhuizen).
Beesel is een plaats en gemeente in Limburg (Nederland). Officieus ligt de gemeente in Midden-Limburg, maar bestuurlijk gezien in Noord-Limburg. De gemeente Beesel ligt tussen Swalmen (gemeente Roermond), Belfeld (gemeente Venlo), Kessel (gemeente Peel en Maas), en Brüggen (Duitsland). De gemeente telt 13.593 inwoners (1 januari 2014, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 29,20 km² (waarvan 2,50 km² water).
De gemeente bestaat uit drie officiële kernen:
Beesel (2517 inwoners)
Reuver (6377 inwoners)
Offenbeek (4950 inwoners)
Inwoners op 31 december 2010.
Het gemeentehuis bevindt zich te Reuver.
De kern Offenbeek is het gedeelte dat ligt aan de oost-kant van de spoorlijn Venlo - Roermond. Dwars door Offenbeek loopt de Keulseweg, welke doorloopt tot aan de grens met Duitsland. De laatste jaren is er veel nieuwbouw gepleegd in Offenbeek, o.a. de wijk: De Offenbeker Bemden.
Beesel bestaat daarnaast uit diverse buurtschappen, onder andere Rijkel, Bussereind, Witteberg, Meuleberg Markt en Mortel. Beesel wordt voor het eerst vermeld in 1275 en vormde samen met Belfeld eeuwenlang één schepenbank. Lange tijd hoorden beide plaatsen bij het Overkwartier of Spaans Opper-Gelre. In 1713 kwam het samen met enkele ander gemeenten als Staats-Opper-Gelre aan de Verenigde Provinciën. Een van de oudst bewaarde gebouwen is kasteel Nieuwenbroek.
De galg van Beesel stond vroeger ter plaatse van Grietjens Gericht.
Bij het dorp staat de beltmolen De Grauwe Beer, die nog regelmatig in bedrijf is. Daarnaast is in Beesel de Witte Steen te vinden.
In de gemeente zijn er een aantal rijksmonumenten en een oorlogsmonument.
Draaksteken
Beesel is vooral bekend door het Draaksteken, een openlucht schouwspel over de legende van Sint Joris en de Draak. Eens in de zeven jaar staat heel Beesel in het teken van deze oeroude strijd tussen goed en kwaad. In 2012 is het Draaksteken officieel als traditie toegevoegd aan de Nationale Inventaris van het Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Een bijzondere erkenning voor dit openluchtspektakel, dat hiermee tevens als eerste Limburgse traditie is opgenomen op de erfgoedlijst.
Keramische industrie.
Beesel is (inter)nationaal bekend vanwege zijn keramiek. In 1923 startte St. Joris keramische industrie, een onderneming die nog steeds bestaat en nu met name voor de bouw werkt (glazuurstenen). In de jaren '30 tot '60 van de twintigste eeuw had St. Joris kunstateliers waar naast werk voor kerken en de openbare ruimte ook gebruiksgoed en vazen werden vervaardigd onder de naam Terraco. Kunstenaars als Piet Schoenmakers, Mathieu Boessen en Frans Lommen werkten er. Ook Handwerk Loré (1955-1981) en Ciro Keramiek (1971-?) waren actief in Beesel. De Stichting Beesels Keramisch Erfgoed, opgericht in 2006, zet zich in voor het behoud van dit unieke materiaal.
De Kerk
De St. Gertrudiskerk stamt uit 1842 en werd gebouwd naar een ontwerp van architect Jean Dumoulin. In 1926 werd het noordelijke gedeelte in neogotische stijl uitgebreid en 2 jaar later werd de hele kerk in deze stijl verbouwd. Architect was toen Caspar Franssen.
Historische Groentenhof
Op het Landgoed Rijkel bevindt zich de Historische Groentenhof, een organisatie die zich richt op de teelt en de promotie van vergeten, zeldzame en bijzondere groenten. Vanaf half juli tot eind september is de Historische Groentenhof voor het publiek geopend.
Reuver (Limburgs:De Ruiver, in Reuver = Oppe Ruiver) is een Midden-Limburgs dorp dat onderdeel uitmaakt van de gemeente Beesel. Het heeft ongeveer 6.400 inwoners, met een bevolkingsdichtheid van 765 inw./km².
Reuver ligt tussen de Maas en de grens met Duitsland. Reuver wordt verder ontsloten door de A73 en de N271.
Reuver is toegewijd aan de H. Lambertus. De parochiekerk de gelijknamige Sint-Lambertuskerk van Reuver werd in 1878-1880 gebouwd naar ontwerp van architect Johannes Kayser. De huidige toren is onderdeel van die kerk. In 1907 werd de kerk in dezelfde stijl uitgebreid met wat nu de hoge middenbeuk is. In 1923 werd de kerk nogmaals met een westelijke zijbeuk uitgebreid door architect Jules Kayser. Hierdoor ontstond de huidige symmetrische driebeukige vorm.
In de nadagen van de oorlog werd de spits van de toren afgeschoten, en raakte de kerk beschadigd. In 1946-1947 werd de kerk hersteld, de toren werd voorzien van een korte noodspits met een kruis van houten balken. Pas in 1957 werd een nieuwe spits op de toren gezet, ongeveer gelijk aan de oorspronkelijke.
In en rond Reuver vindt men een typisch terrassenlandschap. Dit landschap trekt jaarlijks veel toeristen, die verblijven op nabij gelegen boerderijcampings of op het bungalowpark 'De Lommerbergen'. Jaarlijks is er in het eerste weekeinde van september de traditionele Reuverse kermis, waar het hele dorp op af komt. De brandweerkazerne aan de Kapellerweg is gebouwd in 1966. De brandweer van Reuver telt circa 23 spuitgasten. De bibliotheek in Reuver is onderdeel van de Groeibibliotheken Maas en Peel.
De omgeving van Ronkenstein is een beschermd dorpsgezicht.
Further information at
http://www.brasserie-effe.com/Galerie du tour
Carte du tour et altitude
Commentaires
Tracks GPS
Trackpoints-
GPX / Garmin Map Source (gpx) download
-
TCX / Garmin Training Center® (tcx) download
-
CRS / Garmin Training Center® (crs) download
-
Google Earth (kml) download
-
G7ToWin (g7t) download
-
TTQV (trk) download
-
Overlay (ovl) download
-
Fugawi (txt) download
-
Kompass (DAV) Track (tk) download
-
Feuille de tours (pdf) download
-
Original file of the author (gpx) download