Erg mooie fietsronde door met name het Peellandschap. U start in Panningen op het Raadhuisplein. Onderweg is er voldoende horecagelegenheid om even te pauzeren.
Panningen, in de volksmond Kepèl genoemd (naar de in 1643 gebouwde kapel), is het grootste dorp in de gemeente Peel en Maas. Het ligt centraal tussen de steden Roermond, Weert en Venlo in de Nederlandse provincie Limburg. Per 1 januari 2010 maakt Panningen, als kern uit de oud-gemeente Helden, deel uit van de gemeente Peel en Maas.
De oude kapel die het dorp z'n volksnaam gaf, bestaat inmiddels niet meer. Door het toenemende aantal pelgrims werd de kapel uitgebreid met zijbeuken. De zo ontstane kerk, O.L. Vrouwe van Zeven Smarten genaamd, is inmiddels afgebroken en werd in 1929 vervangen door de huidige kerk naar ontwerp van architect H.W. Valk. De kerktoren werd in 1944 opgeblazen maar na de oorlog door dezelfde architect hersteld. Op het Pastoor Huijbenplein staat tegenwoordig een monument dat de oude kapel symboliseert. Vlak bij de huidige kerk zijn tijdens opgravingen in de 90'er jaren nog resten van de oude kerk gevonden.
De winkels in dit dorp vervullen een grote regiofunctie omdat de omliggende steden elk op een afstand van zo'n 20 km liggen. Kenmerkend voor Panningen is het door deze regiofunctie relatief grote winkelcentrum dat tussen 2000 en 2007 vernieuwd is. Het Raadhuisplein bijvoorbeeld, dat in de jaren '60 werd aangelegd met het raadhuis en moderne woningen boven winkels, is opnieuw op de schop genomen. Het raadhuis werd gesloopt, op de bijbehorende kenmerkende toren na, en vervangen door De Pit, een winkelpassage met woningen erboven. Het gemeentehuis verhuisde naar de plek waar ooit de Mariaschool stond. Het gemeenschapshuis (of CC In Kepèl), zoals het cultureel centrum aan het plein in de volksmond heette, maakt plaats voor een multifunctioneel centrum, DOK6 genaamd, met theater- en bioscoopzalen en een trendy café.
Hoeve Willem III is één van de koningshoeven die in 1913 zijn gebouwd door de Maatschappij Helenaveen. De hoeven werden gebouwd om de vrijgekomen grond na de vervening nuttig te maken voor veehouderij en landbouw. De boerderijen in Helenaveen waaronder de Emma, de Oranje, de Juliana, de Hendrik, de Willem de Zwijger, de Nassau en Hoeve Willem III werden gebouwd in Noord Nederlandse stijl. Voor deze stijl werd gekozen om aantrekkingskracht uit te oefenen op melkveeboeren die zeer succesvol waren in Noord Nederland.
Intussen hebben o.a. de Hoeven Wilhelmina en Willem III de status van gemeentelijk monument gekregen omdat ze karakteristiek zijn als gebouw en representatief voor het gedachtegoed dat in die tijd heerste. De familie Krekels is sinds 1992 eigenaar van Hoeve Willem III.
Het verzetsmonument De Zwarte Plak aan de spoorbaan langs de Griendtveenseweg in America (Limburg) is een monument ter ere van het verzet op de Zwarte Plak. De slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in het algemeen en de verzetsbeweging “De Zwarte Plak” in het bijzonder, worden hier jaarlijks op 4 mei bij de herdenkingsmuur geëerd en herdacht. Op de muur is een tweetal plaquettes aangebracht met daarop de namen van de verzetsstrijders die tijdens de oorlog op de Zwarte Plak en de Brabantse Peel het leven lieten.
Verzetsbeweging “De Zwarte Plak” was een van de vele verzetsgroepen in Nederland. Over het verzet op en rond de Zwarte Plak zijn verschillende boeken en krantenartikelen in de publiciteit verschenen.
Galeria trasy
Mapa trasy i profil wysokości
Komentarze
GPS tracks
Trackpoints-
GPX / Garmin Map Source (gpx) download
-
TCX / Garmin Training Center® (tcx) download
-
CRS / Garmin Training Center® (crs) download
-
Google Earth (kml) download
-
G7ToWin (g7t) download
-
TTQV (trk) download
-
Overlay (ovl) download
-
Fugawi (txt) download
-
Kompass (DAV) Track (tk) download
-
Karta trasy (pdf) download
-
Original file of the author (gpx) download