Mooie rondwandeling vanuit St. Joost naar Montfort en terug. Onderweg passert u Hoeve Heerenhof.
U start op de parkeerplaats nabij de Kerk aan de Caulitenstraat.
Pauzemogelijkheid bij: 't Kefee ane Kèrk
Aan de kerk 2
6065AS Montfort
0475-541574
06-54346403
info@kefeeanekerk.nl
http://www.kefeeanekerk.nl/
Sint Joost (Limburgs: Sint-Joeas) is een kerkdorp in Midden-Limburg (Nederland) met ongeveer 1600 inwoners. Tot 1989 verdeeld tussen de gemeente Maasbracht en de gemeente Echt. Daarna viel het in zijn geheel aan de gemeente Echt. Het is één van de kerkdorpen rondom Echt en behoort nu tot de gemeente Echt-Susteren.
Sinds 1970 is natuurbeschermer Stichting het Limburgs Landschap eigenaar van Landgoed Rozendaal en enkele oude hoeves die zich in het natuurgebied bevinden, waaronder het juweeltje ´Hoeve Heerenhof.´
In 2008 heeft de Stichting het Limburgs Landschap de oude `Hoeve Heerenhof´, die volgens atlassen dateert uit ca. 1650, volledig gerestaureerd en omgebouwd tot twee vakantiewoningen.
Het rechter gedeelte (het oude woonhuis) behoudt als vakantiewoning de naam `de Heerenhof 't Voorhuys´en het linker gedeelte (het oude schuurgedeelte) heet vakantiewoning `Heerenhof 't Achterhuys´.
Landgoed Rozendaal
De vakantiewoning is gelegen aan de rand van het bos, aan het eind van een onverharde weg op het natuurgebied Rozendaal. Wandelaars kunnen hier hun hart ophalen want het natuurgebied is circa 280 ha groot! Het natuurgebied kent een afwisselend landschap van loof en naaldbos, akkers en graslanden, vele onverharde wegen en lanen vol oude bomen.
Verder staat Landgoed Rozendaal bekend om zijn kleurrijke akkers vol knalrode klaprozen, korenbloemen en kamille. Vlakbij de vakantiewoning de Heerenhof 't Voorhuys ligt de ruïne van kasteel Montfort, waar het natuurgebied vroeger bij hoorde. Een van de torens is recent gerestaureerd.
Welkom bij 't Kefee ane Kèrk
Een erfenis uit het “Rijke Roomsche leven”: bij elke kerk een café. Als ontmoetingsplaats voor de mensen in de omgeving, waar zij na gedane (zware) arbeid even het leven van alledag konden vergeten. Maar ook een plek waar de dorstigen werden gelaafd. Zo heeft ook ‘t Kefee ane Kerk zijn oorsprong gekregen.
Nu bijna 100 jaar na het begin van het Kefee kan er genoten worden van een heerlijk kopje koffie met iets lekkers erbij of van een heerlijk biertje.
Het Kefee is opnieuw ingericht, met een sfeervolle uitstraling en voldoet weer aan de eisen die men aan een Kefee mag stellen.
Historie van 't Kefee ane Kèrk
Voor dit huis is op 19 juni 1913 de eerste drank- en horecavergunning verleend.
Servatius (in het dialekt: Faasj) Wilhelmus Nissen was de eerste uitbater.
Hij woonde hier met ‘Betje’. Dit was niet zijn vrouw maar waarschijnlijk een ongetrouwde zus of nicht. Het huisadres was toen ‘Aan de Kerk’ 126. Het huisnummer veranderde in 1921 in 142 en nog later in 151. Pas op 7 november 1940 veranderde het in Achter de Kerk 2 en in 1967 weer in ‘Aan de Kerk’ 2.
Als de mensen uit de kerk kwamen, waar zij een H.Mis hadden bezocht, kon men vanaf de trappen rechtdoor het café in lopen. Dit werd door velen gedaan, ook als er geen H.Mis was. Faasj had last van een ‘open’ been en als hij er veel last van had, zagen de voorbijgangers hem wel eens in het raam zitten met het zere been op een kussen. Zijn hondje ‘Rita’ was dan altijd bij hem en likte de wond schoon. In 1949 is Faasj gestorven en erfde Servatius Nissen (Faos vanne Nies) het café, Servatius was in de voorbije oorlog al zijn familieleden kwijtgeraakt bij een bombardement. Faasj was zijn enige nog levende oom. Maar Fäös wilde dit café niet, zijn vrouw ‘Jet van Sjeëpers’ had al het café van haar zus Truuke op naam staan en ze vond één café wel genoeg. Dus werd deze verkocht aan Hannes Maessen, die er ging wonen met zijn vrouw Betje en de kinderen Alda en Jan. Alda (nu getrouwd met Herman Scheepers) heeft nog de officiële koopakte in haar bezit. Toen Hannes in november 1954 plotseling stierf bleef Betje met vier kinderen achter en ging zij verder met het café. In de volksmond was het toen ’Bie Betje’. Later heeft Jan (de oudste zoon) het café overgenomen, tot 31 december 2008. Pjaer vanne Ruit en zien vrouw Mia van Teun van Driekus hebben op 1 januari 2009 het café overgenomen van Jan en hebben de naam veranderd in ‘ ‘t Kefee ane Kèrk ’.
Galeria trasy
Mapa trasy i profil wysokości
Komentarze
GPS tracks
Trackpoints-
GPX / Garmin Map Source (gpx) download
-
TCX / Garmin Training Center® (tcx) download
-
CRS / Garmin Training Center® (crs) download
-
Google Earth (kml) download
-
G7ToWin (g7t) download
-
TTQV (trk) download
-
Overlay (ovl) download
-
Fugawi (txt) download
-
Kompass (DAV) Track (tk) download
-
Karta trasy (pdf) download
-
Original file of the author (gpx) download