Mooie rondwandeling vanuit Aldeneik via de bedevaartsplaats Heppeneert naar Maaseik, deels via de klinknagelroute.
U start bij de kerk in Aldeneik aan de Leugenbrugweg.
Pauzemogelijkheid: "In de Wingerd, Heppeneert 20, 3680 Maaseik. Tel. 0032-89566752.
Aldeneik is ontstaan met het Klooster van Aldeneik, ongeveer in het jaar 720 gesticht door de Frankische edelman en grootgrondbezitter Adalhard en zijn vrouw Grinuara voor hun dochters Harlindis en Relindis. In 870 kwam het klooster, in het kader van het Verdrag van Meerssen, aan Karel de Kale. Vóór het midden van de 10e eeuw werd dit vrouwenklooster vervangen door een kapittel van twaalf kanunniken. De vrouwelijke religieuzen werden voor het laatst in 936 vermeld. In 952 schonk Otto de Grote het kapittel en de omliggende landgoederen aan de bisschop van Luik Farabert.[1].
De kanunniken bouwden in de 12e en 13e eeuw twee kerken: een munsterkerk en een parochiekerk, welke laatste aan Sint-Pieter werd gewijd. Aldeneik was toen een belangrijke bedevaartplaats. De munsterkerk is als Sint-Annakerk nog aanwezig; de Sint-Pieterskerk bestaat niet meer.
Een aantal omstandigheden maakten dat Aldeneik overvleugeld werd door Maaseik. Deze plaats kreeg in 1244 stadsrechten en lag veiliger, zowel ten aanzien van overstromingen als ten aanzien van vijandelijke troepen. Ook de aansluiting van de Maasgouw bij het Graafschap Loon speelde een rol. Hierdoor kwam het zwaartepunt van de macht elders te liggen. In 1245 splitste de parochie van Maaseik zich van die van Aldeneik af.
Toen in de 16e eeuw allerlei militaire onrust, gepaard gaande met godsdiensttwisten en de beeldenstorm. De kanunniken wensten zich binnen de wallen van Maaseik te vestigen, en in 1570 verhuisde het kapittel, met alle kunstschatten, naar de Sint-Catharinakerk. Daar zijn vele voorwerpen nog als kerkschat te bezichtigen.
Door dit alles waren de kloostergebouwen en één der twee kerken overbodig geworden. Zij werden gesloopt en de vrijgekomen grond ging dienst doen als begraafplaats. De voormalige munsterkerk werd nu een parochiekerk, waarvan de rechten bij de Maaseiker kanunniken behoorden.
Aldeneik verviel tot een kleine, agrarische gemeenschap. Vanaf 1900 kwam een viertal steenfabrieken in Aldeneik. In 1972 sloot de laatste. Daarvoor in de plaats kwam grindwinning in het gebied ten oosten van Aldeneik. De daarbij ontstane plassen werden omgevormd tot recreatiedomein Heerenlaak.Maaseik is een stad en gemeente in de Belgische provincie Limburg. Zowel qua oppervlakte (76,91 km²) als qua inwonertal (24.000 inwoners, waarvan ca. 3.000 niet-Belgen) is
Heppeneert als populair bedevaartsoord vindt zijn oorsprong in het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Rust. Dat beeld werd oorspronkelijk vereerd in de kapel van de Kapellerhof (de uit de middeleeuwen daterende Hof aen die Capelle) te Elen, waar het eeuwen eerder was aangespoeld bij een overstroming van de Maas. In 1706 werd de pachthoeve met de kapel verkocht aan de Kruisheren van Maaseik. Onder hun invloed nam de Mariaverering verder toe. Tijdens de Franse periode verborg pastoor Coopmans van het nabijgelegen Heppeneert het beeld en plaatste het in 1801 in de St.-Gertrudiskerk. Hoewel de bedevaart naar Elen bleef voortbestaan, wist pastoor Froyen in 1883 van de kerk van Heppeneert het centrum van de devotie te maken.
Enkele 16de-eeuwse beelden vormen de belangrijkste kunsthistorische elementen van het neo-romaanse kerkinterieur, waaronder het retabelfragment van Sint-Jan Evangelist en O.L.-Vrouw van Rust, afgebeeld in rustende houding, het hoofd gebogen en de handen gevouwen op haar schoot. Achter Maria staat een man, naar men vermoedt de apostel Johannes.
Ook nu nog komen jaarlijks tienduizenden bedevaarders naar Heppeneert om te bidden voor geestelijke en lichamelijke gezondheid, om bevrijd te worden van angsten en kwellingen, om inzicht te verkrijgen in moeilijk te nemen beslissingen, of gewoon om tot rust te komen.
Maaseik de achtste gemeente van Limburg. De inwoners van Maaseik worden Maaseikenaars genoemd.[1] Sint-Catharina is de patroonheilige van Maaseik. De stad is de hoofdplaats van het kieskanton en het gerechtelijk kanton Maaseik. Maaseik is internationaal vooral bekend als de vermoedelijke geboorteplaats van de gebroeders Jan en Hubert van Eyck.
De bronzen klinknagelroute, een stroom van cultuur in Aldeneik en Maaseik
Het is uit Aldeneik dat Maaseik gegroeid is. Archeologische vondsten hebben aangetoond, dat er in de prehistorie al bewoning was in Aldeneik.
Maar er was pas sprake van het dorp Eycke, nadat de zussen Harlindes en Relindes er een kloosterorde stichtten, nu Aldeneik, het oude Eycke
Omstreeks 720 bouwde de Frankische grootgrondbezitter Adelhard een houten kerkje en een klooster voor zijn twee dochters, Harlindes en Relindes.
In 870 werd het houten kerkje vervangen door een stenen gebouw. Bij de inwijding werden de stoffelijke resten van Harlindes en Relindes tot relieken verheven.
Onderstaande nummering komt overeen met de waypoints opgenomen in de GPX-track.
1. de Sint Annakerk
Op de plaats waar het oorspronkelijke houten kerkje stond verscheen in de 12de-13de eeuw de munsterkerk, ze verving het vrouwenklooster. De huidige Sint Annakerk is een pijler basiliek, en is van romaans-gotische architectuur. De romaanse middenbeuk dateert uit de 12e eeuw. De muurschilderingen zijn van de 14e eeuw.
In de binnenmuur van de kerk bevindt zich de kleefsteen, als getuige van een oude legende.
Op paasdag 1596 werd een vrouw omdat ze blijkbaar een heks was( haar vingers kon ze niet losmaken van de steen) naar de brandstapel in Maaseik gebracht.
2. Aldeneikerhof
Op 30 april 1838 werd Lotje Linssen geboren in een arm boerengezin uit Aldeneik met zeven jongens en 3 meisjes. Ze ging naar Luik voor een beter leven en kon nadien het Hof bouwen. Een villa met 9 slaapkamers en een lusttuin. Momenteel is dit herenhuis een hotel.
3. Harlindes En Relindeskapel en Willibrordusput.
Talrijke heidenen werden door Willibrordus gedoopt met water uit de Wodenbron. De kapel dateert uit de 18de eeuw.
4. t’Geudje
Op het Geudje woonden vroeger leden van de familie Magnee uit Luik, waarschijnlijk heeft dit domeingoed een rol gespeeld in de Middeleeuwen.
5. Het leugenbruggetje
Het Rozenwonder
Toen Harlindes en Relindes besloten bij hun klooster met een kerkje te bouwen, gingen ze keien halen aan de Maas. Toen ze hun vader bij het bruggetje tegenkwamen, en hij vroeg wat ze in hun voorschoot droegen, vertelden ze hem een leugen: ze zeiden rozen. Toen ze de voorschoot moesten openen, bleek deze inderdaad gevuld met prachtige witte rozen…
Maaseik, het nieuwe- Eycke
Het huidige Maaseik groeide als een nieuwe nederzetting ten zuid-westen van het bestaande dorp Eycke, dat we nu kennen als Aldeneik.
Deze nova villa werd in 1244 een parochie.
De hoofdkerk werd aan de heilige Catharina gewijd, de patrones van de stad. Daarnaast kwamen zich, in de 15e eeuw, talloze kloosterorden vestigen binnen de stadsmuren.
De Franse revolutie betekende voor Maaseik een radicale omkeer, de kloosters werden opgeheven en de ambachten gingen roemloos ten onder. En tijdens de beginjaren van het Koninkrijk België dommelde Maaseik nog verder in….
6. De vlooienkoning
De Maaseiker carnavalsvereniging Het heilig Wammes dankt haar naam aan een mooi verhaal. Op een zomerdag legde een vermoeide landloper zich te rusten in de schaduw van de stadsmuur. Na zijn middagdutje vergat hij zijn wambuis- dit is een soort gewatteerd vest en werd in de volksmond wammes genoemd- dat hij door de hitte had uitgetrokken. Kinderen zagen plots het kledingsstuk bewegen en haalden er mijnheer pastoor bij. Overtuigd dat hier bovennatuurlijke krachten aan het werk waren ging de pastoor het duivelse jasje te lijf met veel wijwater, En ja, even later bewoog het niet meer. Een minder goedgelovige burger bracht de moed op om het Heilig Wammes op te rapen. Meteen vielen er ontelbare verdronken vlooien op de grond.
7. Minderbroederkerk
De minderbroeders kwamen in 1626 naar Maaseik.
Tot in het begin van de 20ste eeuw was het een school met internationale faam,met leerlingen uit Hongarije, Zwitserland. Engeland enz.
Tegenwoordig kun je er een culturele reis door de tijd maken.
8. De kruisherenkerk
De huidige dateert uit 1767 is een kerk met een rococo- interieur.
Er is ook een muurschildering van de vroegere St. Jacobskapel rond 1520.
9. Bosstraat 19 en 21
Den Swerten Adelaer heeft een gevel met fraaie en zeldzame colonnadeversiering en renaisance motieven.
In steen staat er een Latijnse bezweringsformule gebeiteld. Ik waak voor de deur, satan blijf buiten, vandaar de engeltjes met de speer. Het chronogram betekent voorspoed aan dit huis uit 1667.
10. t’Moelevelt
Deze woning heeft een zijgevel in vakwerk.
11. De verkeerde wereld
Let op het ossenoog boven de ingang met als versiering het kruis onder de wereldbol.
Het chronogram boven de deur betekent: Het kruis is het licht van de wereld, het bouwjaar is 1686.
12. de 4 stadspompen, op iedere hoek van de markt.
Vanaf de 17e eeuw werden op de stadsputten pompen geplaatst. Ze bleven in gebruik tot de 20ste eeuw.
13. Musea Maaseik
De apotheek zou al sinds 1695 bestaan en het oorspronkelijke interieur is bewaard, twee musea onder een dak.
In de binnentuin staat het beeld van het knapkoekmeisje.
14. Stadhuis
Het stadhuis op de markt is een neoclassicistisch breedhuis uit de 19e eeuw.
15. Jan en Hubert van Eyck
Twee beroemde Vlaamse primitieven, geboren in Maaseik.
16. De Leliën
De lelie boven de deur is het wapen van de familie de Pergens.
Het chronogram betekent:De leliën schenken mij glans en geeft het bouwjaar 1715 aan.
17. het Vosken
Hendrik Houben geboren in Maaseik in 1735, de bendeleider van de bokkenrijders, woonde hier tot zijn doodsvonnis. Hij werd twee dagen na zijn dood, s’ nachts, in een kruiwagen naar het kerkhof gevoerd en naakt in een graf gegooid, maar met de benen nog buiten het graf.
18. Den Soeten Naam Jesus
Boven de ingang van dit voormalig Kanunnikenhuis luidt het chronogram: dit huis werd gebouwd in de naam Jezus het bouwjaar is 1710(zie zijgevel)
19. Den Lombaert
In dit huis woonde een lombard, een geldschieter, afkomstig uit Lombardije in Noord- Italië.
20 Vakwerkhuis met putbeeld
Aan de gevel van dit huis stond oorspronkelijk een waterput, het kapelletje met het Maria beeld beschermde de put.
21. De Gapers
Het huis de gapers dateert van omstreeks 1600. Apothekers en drogisten gebruikten deze versiering op hun gevels, De gevel is in Maasstijl d.w.z. gebruik baksteen, mergel en kalksteen.
22. Parochiekerk Sint Catharina
De huidige kerk werd in het midden van de 19e eeuw gebouwd op de plaats van de kerk uit de 13e eeuw. In de kerk kun je De codex Eyckensis bewonderen, een evangeliarium uit de 8e eeuw.
Galeria trasy
Mapa trasy i profil wysokości
Komentarze
GPS tracks
Trackpoints-
GPX / Garmin Map Source (gpx) download
-
TCX / Garmin Training Center® (tcx) download
-
CRS / Garmin Training Center® (crs) download
-
Google Earth (kml) download
-
G7ToWin (g7t) download
-
TTQV (trk) download
-
Overlay (ovl) download
-
Fugawi (txt) download
-
Kompass (DAV) Track (tk) download
-
Karta trasy (pdf) download
-
Original file of the author (gpx) download