Erg mooie rondwandeling over de Mechelse heide.
U start op de parkeerplaats nabij camping "De Salamander", Joseph Smeetslaan 280, 3630 Maasmechelen. Hier kunt u ook pauzeren bij café-taverne 't Salamanderke,
Joseph Smeetslaan 280
3630 Maasmechelen
T 089 76 49 42
F 089 76 09 25
guido.slootmans@proximedia.be
www.campingsalamander.be
Desgewenst kan de route worden ingekort, omdat deze halverwege de afstand een pauze maakt bij voornoemde horecagelegenheid, gelegen bij de startplaats.
Maasmechelen is een gemeente in de Belgische provincie Limburg. Ontstaan door fusie, in twee fasen (1971 en 1977) van de oude kantonhoofdplaats Mechelen-aan-de-Maas. Met 7 voormalige gemeenten is Maasmechelen nu een grensgemeente en ook een voormalige mijngemeente. Maasmechelen telt 37.418 inwoners (1 jan. 2014) en omvat de woonkernen Mechelen-aan-de-Maas, Vucht, Leut, Meeswijk, Uikhoven, Eisden, Opgrimbie, Boorsem en Kotem. Het is tevens de hoofdplaats van het kieskanton en het gerechtelijk kanton Maasmechelen.
Archeologische vondsten geven weer dat de Maasvallei vanaf circa 8000 jaar geleden bewoond is geweest. Aan de voet van het Kempens Plateau lagen drogere gronden die verblijf mogelijk maakten. Bossen op de terrassen maakten plaats voor akkerbouw.
Romeinse tijd en middeleeuwen
Door de Romeinen werd een heirbaan aangelegd. Deze weg werd een belangrijke verbinding van Parijs via Tongeren en Maastricht naar Nijmegen en verder. Langs deze verbindingsweg werden verscheidene nederzettingen gebouwd. Vanaf de 8e eeuw werden door de Franken verschillende dorpen gesticht in de regio. In de Franse tijd verloor de heirbaan gaandeweg zijn betekenis door de aanleg van de huidige N78, als onderdeel van de wegverbinding tussen Parijs en Hamburg.
Het grootste deel van Maasmechelen ligt in de Maasvallei, op de linkeroever van de Grensmaas. De westelijke rand van de gemeente, aan de grens met Zutendaal en As, ligt op het Kempens Plateau. Tussen de Maas en het Kempens Plateau ligt een trapvormig rivierterras en een steilrand van gemiddeld 45 meter. In Maasmechelen ligt deze steilrand bijna volledig in bos- en heidegebied.
Het Nationaal Park Hoge Kempen, in de Belgische provincie Limburg, is een uniek natuurgebied waar meer dan 5700 ha bos en heide beheerd en beschermd worden. Het gebied strekt zich uit over de gemeenten Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, Zutendaal, Lanaken, Genk en As.
Het is het natuurlijke ‘hoogtepunt’ van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, gekend van zijn unieke Fietsroute-netwerk.
Op 23 maart 2006 is het Nationaal Park Hoge Kempen officieel geopend. Ondertussen heeft het Nationaal Park 6 Toegangspoorten die als startplek dienen voor je bezoekje aan dit gebied.
In en rondom dit natuurgebied wil de vzw Regionaal Landschap Kempen en Maasland duurzaam, natuurgericht toerisme ontwikkelen. Het zoeken naar een evenwicht tussen NATUUR – MENSEN – TOERISME vormt hierbij een belangrijk doel.
De Mechelse Heide is het wandelgebied bij uitstek in Nationaal Park Hoge Kempen. Terwijl de wandelingen ten noorden van de weg van As naar Maasmechelen (Jozef Smeetslaan) echte boswandelingen zijn, brengen de wandelingen ten zuiden van deze weg de bezoeker naar de hoogste punten van de Hoge Kempen met vergezichten tot ver in Duitsland. Af en toe moet er flink geklommen worden en bezoek je de mooiste heidegebieden van de Hoge Kempen (Mechelse Heide en Kikbeekborn). Alle wandelingen liggen volledig binnen het Nationaal Park.
Restaurant-taverne-fietscafé ‘t Salamanderke in Maasmechelen - Het rustigste terras van Maasmechelen met zicht op het zwembad, gelegen aan het Nationaal Park Hoge Kempen en de Wandelpoort bij uitstek ‘de Mechelse Heide’. Bij ons vind je nog de gezellige en vlotte bediening met een variatie van dranken en snacks tot volledige maaltijden. Specialiteit: ontvangst van groepen eventueel in combinatie met door een ranger begeleide wandelingen. Voor organisaties: goede afspraken maken een geslaagd evenement.
.
Galeria trasy
Mapa trasy i profil wysokości
Komentarze
GPS tracks
Trackpoints-
GPX / Garmin Map Source (gpx) download
-
TCX / Garmin Training Center® (tcx) download
-
CRS / Garmin Training Center® (crs) download
-
Google Earth (kml) download
-
G7ToWin (g7t) download
-
TTQV (trk) download
-
Overlay (ovl) download
-
Fugawi (txt) download
-
Kompass (DAV) Track (tk) download
-
Karta trasy (pdf) download
-
Original file of the author (gpx) download