Mooie gevarieerde rondwandeling vanuit Merselo, Kerk langs de Loobeek naar het Sint Odapark met vele kunstwerken en langs het Viecuri ziekenhuis dependance Venray en een gedeelte van een wandelroute van Schaapscompagnie weer terug naar het startpunt.
Startplaats is het parkeerterrein bij de RK Kerk H. Johannes de Doper, Kleindorp 2 te Merselo.
Pauzegelegenheid bij Theehuis Odapark
Venray, Limburg, NLD
Telefoon +31 (0)478 513 690
E-mail algemeen / office: info@odapark.nl
facilitair@odapark.nl
http://www.odapark.nl/
Merselo (Limburgs: Maersele) is een dorp in de gemeente Venray, provincie Limburg (Nederland). Op 1 januari 2005 bedroeg het inwoneraantal 1067 personen.
Het dorp is gelegen aan de rand van natuurgebied de Peel en op ongeveer 10 kilometer van de Maas. Kenmerkend voor Merselo is dat het een esdorp betreft dat tevens het hoogste punt van Noord-Limburg herbergt: de Weverslose Berg (38,6 meter), een voormalig stuifduin enkele honderden meter ten zuidwesten van de buurtschap Weverslo.
Merselo ontwikkelde zich als nederzetting bij een bos, een moeras of een moerasbos. Het eerste deel van de naam "Merse-" duidt op water. Net zoals Mersch, Maris of Mare. Het tweede deel "lo" staat voor bos, of ook wel voor een open plek in het bos. Deze toevoeging, "lo"of "loo" komt in de omgeving vaker terug. Bijvoorbeeld in Oirlo, Weverslo, Melderslo, Venlo, Meerlo, Oploo, enz.
Voor de eerste vermelding van Merselo in de geschiedschrijving moet worden teruggegaan naar de tijd tussen 923 en 926. Dan wordt in een akte melding gemaakt van de schenking van een boerderij van ene Wilhelm aan de dochter van zijn broer. De boerderij is gelegen 'in villa Meresloe' ,dat zoveel betekent als 'de nederzetting Merselo'.
Nabij de buurtschap Dalland staat de ballonzuil. Deze werd onthuld omstreeks 1896 ter gelegenheid van het feit dat 25 jaar eerder aldaar een luchtballon landde met daarin drie Fransen. De luchtballon was opgestegen uit het toen door Duitsers belegerde Parijs. Onder de drie was de heer Wawailhon, lid van de raad van Parijs. De zuil werd in 2009 gerestaureerd. De ballonzuil is te vinden in de Ballonzuilbossen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog onderscheidde molenaarszoon Frans Michels zich als een belangrijke verzetsstrijder. Kort nadat Merselo was bevrijd stierf Frans Michels in het veld tussen de nabijgelegen dorpen Leunen en Oirlo. Hij voerde daar een verkenningstocht uit in het toen nog door de Duitsers bezette gebiedsdeel.
Bezienswaardigheden
Sint-Johannes de Doperkerk, uit 1891
Ronde stenen beltmolen Nooit Gedacht, uit 1867
Sint-Janskapel, oorspronkelijk 17e-eeuws.
Natuur en landschap
Merselo ligt ten oosten van de Peel. Ten westen van Merselo liggen de Vliegveldbossen en te zuiden stroomt de Loobeek. Hier vindt men ook het natuurgebied Loobeekdal. In het noorden liggen de Ballonzuilbossen en in het oosten vindt men het stadsbos Zwartwater dat tegen de kom van Venray aan ligt.
Verenigingsleven
Merselo kent een bloeiend verenigingsleven waarin muziek en sport een centrale plaats innemen. Op muziekgebied blazen Fanfare St. Oda en de Rosentaler op hoog niveau haar partij mee. Beide komen uit in de hoogste amateurklassen. Ditzelfde geldt voor de drumband St. Oda. Alle drie de muziekgezelschappen hebben vele (inter)nationale prijzen in de wacht weten te slepen.
Op sportgebied manifesteert Merselo zich onder andere via de Landelijke Rijvereniging en Ponyclub St. Jan, voetbal en korfbalvereniging SV Merselo, Handboogschietvereniging St. Hubertus, wandelsportvereniging De Natuurvrienden en biljartvereniging O.P.M.
Odapark is een ambitieus en eigenzinnig centrum voor nationale en internationale vernieuwende hedendaagse kunst, gelegen in een 19 hectare groot bosrijk stiltegebied tussen verstedelijkte gebieden in het noorden van de provincie Limburg. Figuurlijk bevindt Odapark zich in de periferie van de steden Eindhoven, Nijmegen/Arnhem en Düsseldorf. Gevoelsmatig trekken we de lijn door tot in Maastricht, dit in navolging van Oda, de naamgeefster van Odapark.
In het hart van het bospark, tussen oude bomen en lanen, ligt het Odapaviljoen, waarin wisselende tentoonstellingen worden georganiseerd waarin hedendaagse kunst centraal staat. In het Odapaviljoen bevindt zich het oorspronkelijke Theehuis, waar naast tentoonstellingen, ook lezingen en concerten worden georganiseerd om plaats te bieden aan andere kunstuitingen als literatuur en muziek. Aan het Theehuis grenst een Foyer, die als basis dienst voor het Oda-Cafe en in Odapark georganiseerde evenementen, en een lager gelegen Projectruimte. Deze ruimte wordt onder andere ingezet voor installaties, de vorm van hedendaagse beeldende kunst die zich niet op één object richt, maar op de relatie tussen diverse elementen en hun context, telkens per project door een kunstenaar ter plekke gemaakt. Tot slot is de derde vorm van hedendaagse kunst in Odapark te vinden in het rijk geschakeerde Beeldenbos waarin de natuur ruimte biedt aan kunst in beelden, sculpturen, van internationale hedendaagse kunstenaars.
In beeldende kunst draagt Odapark een eigen en eigenwijze visie uit. Die zou je wel kunnen omschrijven als eentje die blindheid tegengaat. En in elk geval wars is van blinde vlekken. Het willen inzien en begrijpen in de brede context van de werkelijkheid is daarin de leidraad te beschouwen. Een belangrijk aansluitingspunt is dan ook te vinden in de wereldse actualiteit. Daarin wordt niet alleen het mooie opgezocht. De conceptmatige aanpak van beeldende kunst staat bovenaan, het is een idee ergens achter dat in Odapark telt, en humor kan daarin als relativering van groot belang zijn. Een lichte toon immers kan iets zwaars in het wezen raken en niets mag daarin uit het oog verloren worden. Alleen aan blind geloof doet Odapark niet; het onderzoekt en vraagt, zolang en vaak, dat geen deur ongeopend hoeft te blijven.
Naast een regulier tentoonstellingsprogramma organiseert Odapark met regelmaat multidisciplinaire kunstmanifestaties met een leidend en hedendaags thema. Deze thema’s zijn in de meeste gevallen gerelateerd aan de locaties waar de manifestaties plaatsvinden of leggen een verbinding met de vaak beladen betekenis van de betreffende locaties zoals die door functie, gebruik en cultuur in het verleden voor de dag van vandaag is ontstaan. Odapark ziet het als een manier om met hedendaagse kunst de wereld om ons heen te kunnen verbeelden. Binnen de programmering van deze manifestaties is er altijd plaats voor dwarsverbanden met andere kunstvormen, bovendien omvatten ze altijd samenwerking met meerdere culturele organisaties uit de Euregio. Deze vinden plaats in Odapark Venray of onder de noemer Oda Elders.
Odapark draagt de idee uit dat kunst ‘voor en van iedereen’ moet kunnen zijn en is in die lijn gratis toegankelijk.
Further information at
http://www.odapark.nl/Galeria trasy
Mapa trasy i profil wysokości
Komentarze
GPS tracks
Trackpoints-
GPX / Garmin Map Source (gpx) download
-
TCX / Garmin Training Center® (tcx) download
-
CRS / Garmin Training Center® (crs) download
-
Google Earth (kml) download
-
G7ToWin (g7t) download
-
TTQV (trk) download
-
Overlay (ovl) download
-
Fugawi (txt) download
-
Kompass (DAV) Track (tk) download
-
Karta trasy (pdf) download
-
Original file of the author (gpx) download