Mooie rondwandeling in de gemeente Roerdalen. U start weliswaar in Melick, doch de wandeling gaat hoofdzakelijk langs het dorp naar de pauzeplaats Sint Odiliënberg. Bij teurgkeer hiervan passeert u via een mooie nieuwe fietsbrg de Roer, welke in Roermond in de Maas uitmondt.
Startplaats is de parkeerplaats van de Melicker molen, Waterschei 73 in Melick.
Pauzegelegenheid bij café Le Carrefour, Hoofdstraat 23, 6077, Sint Odiliënberg,
Tel. 0475532510, www.cafelecarrefour.nl/, INFO@CAFELECARREFOUR.NL
Melick is een kerkdorp in Limburg (Nederland) op de rechteroever van de Roer, ten zuiden van de stad Roermond. Melick behoort tot de gemeente Roerdalen en telt circa 3640 inwoners.
Tot 1991 vormde Melick samen met Herkenbosch de gemeente Melick en Herkenbosch. De fusie met Vlodrop leverde Roerdalen op.
Te Melick zijn sporen van Romeinse bewoning aangetroffen. De Romeinse naam van Melick was Mederiacum. In een schenkingsakte uit 943 staat het dorp aangeduid als Malialicol. Door Melick liep de Heirbaan van Xanten naar Heerlen.
Melick was tot 1494 Brabants, waarna het met de rest van het Land van Wassenberg in het bezit kwam van het hertogdom Gulik. Tot 1794, toen de Franse tijd aanbrak, bleef Melick Guliks. In 1815 ging het voor een jaar over naar Pruisen en op 16 oktober 1816 (Traktaat van Aken) naar Nederland, waarin het voortaan de geografische lotgevallen van Nederlands-Limburg deelde.
In het zuidwesten van het dorp ligt de straat Kerkberg met een kerkheuvel waar vroeger de Sint-Andreaskerk stond.
Sint Odiliënberg is een dorp in de provincie Limburg, gemeente Roerdalen. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1990. In 1991 over naar gemeente Ambt Montfort, in 2007 over naar gemeente Roerdalen. Het is de hoofdplaats van de gemeente. Onder het dorp Sint Odiliënberg vallen ook de buurtschappen Lerop, Paarlo, Reutje, Roskam en 't Sittert.
Naam
858 Bergh, 943 Berch. Later sprak men van Berche en in 1222 was het Montis Beatae Odiliae - of ook zonder Beatae, want volgens sommigen heeft de naam niets met de heilige Odilia te maken; Mons Dodiliae zou een verbastering zijn van Udelenberg. De huidige naam wordt gebruikt sinds 1297. De naam van het dorp is volgens een legende afkomstig van een blindgeboren dochter van Peppin van Herstal, die hier het gezicht teruggekregen zou hebben.
Ligging
Sint Odiliënberg ligt Z van Roermond, aan de rivier de Roer.
Statistische gegevens
In 1840 heeft de gemeente Sint Odiliënberg 148 huizen met 821 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 77/387 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Lerop 23/149, Paarlo 12/101 en Reutje 36/184. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.300 huizen met ca. 3.300 inwoners.
Geschiedenis
Sint Odiliënberg komt als Bergh door schenking op 2 januari 858 aan het sticht Utrecht en in 1222 als Montis Beatae Odiliae door ruiling aan de Graven van Gelder. Daardoor behoort het tot 1795 tot het Geldersch Overkwartier. De heilige Wiro, aan wie de kerk is toegewijd, heeft hier met zijn reismakkers Plechelmus en Odgerus reeds eind 7e eeuw of begin 8e eeuw het evangelie verkondigd. Sint Odiliënberg heette toen nog Sint Petrusberg. Wiro en de zijnen stichten hier het Sepulchrijnenklooster, dat in 1361 naar Roermond wordt verplaatst.
Enkele jaren geleden is bij Sint Odiliënberg een boerderij uit ca. 4300 v.Chr. ontdekt, de oudst bekende boerennederzetting op de Nederlandse zandgronden. De landbouw is er al enkele eeuwen eerder (vanaf ca. 5300 v.Chr.) op de lössgronden in Zuid-Limburg, komende uit Midden-Europa.
Bezienswaardigheden
- Sint Odiliënberg heeft 17 rijksmonumenten.
- De kerk is één van de mooiste romaanse kerken van Limburg: basiliek, 11e eeuw, met dwarsschip uit de 12e eeuw en twee imposante torens die ‘heersen’ over het Roerdal.
- Aan de randen van Sint Odiliënberg liggen 3 kastelen: Frymersum (vroeger ook Frymerson) in het O (19e eeuw, met 14e-eeuwse toren), Huis Overen in het NW en Huis Hoosden in het W (18e eeuw).
- De Molen van Verbeek is een beltmolen uit 1883.
- Hagelkruis.
- In het Roerstreekmuseum vind je o.a. de vaste collecties: de Roerstreek in de 'Oertijd' / bijzonder Romeins graf uit Linne / collectie archeologie / collectie geologie / collectie opgezette dieren / de kapper in vroeger jaren / klok van Gerardus Jansen uit 1800 / muntenverzameling / plantenkleurstoffen / reconstructie van een mammoet / schilderij van de kerk van Sint Odiliënberg uit 1859 / strooppers uit Posterholt / vakwerkwand / rijwielbelastingplaatjes en fietsverlichting. Het Roerstreekmuseum is tevens de thuisbasis van Heemkundevereniging Roerstreek (HVR).
Further information at
https://www.roerdalen.nl/bezoek-roerdalen/melick_41755/Galeria trasy
Mapa trasy i profil wysokości
Komentarze
GPS tracks
Trackpoints-
GPX / Garmin Map Source (gpx) download
-
TCX / Garmin Training Center® (tcx) download
-
CRS / Garmin Training Center® (crs) download
-
Google Earth (kml) download
-
G7ToWin (g7t) download
-
TTQV (trk) download
-
Overlay (ovl) download
-
Fugawi (txt) download
-
Kompass (DAV) Track (tk) download
-
Karta trasy (pdf) download
-
Original file of the author (gpx) download