Rondwandeling vanuit het buitengebied van Neer naar het buitengebied van Kesseleik.
Startpunt: Parkeerplaats Roggelsedijk, tussen Roggel en Helden (500m vanaf de rotonde) - (N562).Bij Boerderijweg.
Pauzemogelijkheid: De Lanterdhoeve
Lanterdweg 25,
5995 SC Kessel
Tel. 077-3744599/ 06-22110405
www.delanterdhoeve.nl
info@delanterdhoeve.nl
Neer (Limburgs: Naer) is een kerkdorp in het Nederlandse Midden-Limburg. Het maakt deel uit van de gemeente Leudal. Voor de gemeentelijke herindeling van 2007 lag het in gemeente Roggel en Neer. In 2011 won het de titel voor Het leukste dorp van Limburg! [1]
Het dorp ligt aan de Maas midden tussen Roermond en Venlo.
In Neer staat een watermolen genaamd de Friedesse Molen.
Deze molen is gebouwd in het jaar 1717 en is gerenoveerd in het jaar 2002. Men neemt aan dat er in 1343 al een molen heeft gestaan. De molen is van het type onderslagmolen en is bedoeld als korenmolen. De molen ligt aan de Neerbeek, een beek die midden door Neer stroomt. Het bijzondere aan de molen is dat deze na jaren van droogligging, stilstand en verval weer maalvaardig is geworden.
Keizerbosch
Keizerbosch was een voormalig nonnenklooster dat tijdens de Franse tijd werd ontruimd. Het klooster werd afgebroken waarna alleen het huis van de proost bleef staan dat later een landgoed en vervolgens een boerderij werd.
Bierbrouwerij de "Lindeboom"
De belangrijkste industrie van Neer is de bierbrouwerij de ´Lindeboom´, die binnen de bebouwde kom staat. Het is een van de belangrijkste brouwerijen van -Limburg.[bron?]
De kerk
De Sint-Martinuskerk is gebouwd in 1909 en werd in neogotische stijl ontworpen door architect Caspar Franssen. De 15e-eeuwse toren van de voorganger bleef behouden, maar is verhoogd bij de bouw van de huidige kerk. In deze kerk bevindt zich een marianum van omstreeks 1500.
Kapellen
Neer heeft 4 kapellen, waarvan de Mariakapel (witte kapel) aan de Leudalweg de grootste is. De andere 3 kapellen zijn de Heilige Antonius van Padua op het "eiland", St. Isidorus op Gendijk, de Heilige Maria Magdalena op Brumholt.
Carnaval
De carnavalsvereniging van Neer is Vastelaovesvereniging de Kwiebusse. Deze carnavalsvereniging opgericht in 1875 heeft in tegenstelling tot de meeste carnavalsverenigingen een vorst in plaats van een prins.
Onderwijs
Er is één basisschool in Neer, de Kwir. De school is een zogenaamde brede school. De brede school heet "de Hoepel" en huisvest: KDV en BSO Tante Pollewop, PSZSjanulke en basisschool de Kwir.
Eerst had Neer twee basisscholen, maar die twee zijn gefuseerd. De twee 'originele' basisscholen heetten het Heilig Hart en het Kwirke. De brede school is geplaatst op de plaats van de laatst genoemde. Het gebouw van de H.Hartschool is omgevormd tot schoolwoningen. De voorkant van het gebouw is onaangetast gebleven.
Sport en verenigingsleven
Neer heeft twee schutterijen, St. Sebastianus (Oude Schutten) en de Bussen Schutten. In 2008 won schutterij St. Sebastianus het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS). Door deze overwinning mocht de schutterij het OLS 2009 in Neer organiseren. Voetbalvereniging RKSVN, opgericht in 1940, komt uit in de vierde klasse D. Neer heeft een buitenzwembad 't Ligteveld. Het bad is open van begin mei tot het eerste weekend in september.
Kessel-Eik is een kerkdorp in het middelste gedeelte van de Nederlandse provincie Limburg en behoort tot de gemeente Peel en Maas.
Eik was een gehucht onder Kessel totdat het in 1950 een zelfstandige kerk kreeg. De O.L. Vrouw-kerk is een uit baksteen opgetrokken kruiskerk zonder kerktoren.
De kern ligt precies op de grens van wat wordt gezien als Midden- en Noord-Limburg.
Bij Kessel-Eik liggen twee natuurgebiedjes: Eikelenpeel en de Musschenberg.
Zemljevid in višinski profil izleta
Komentarji
Poti GPS
Trackpoints-
GPX / Garmin Map Source (gpx) download
-
TCX / Garmin Training Center® (tcx) download
-
CRS / Garmin Training Center® (crs) download
-
Google Earth (kml) download
-
G7ToWin (g7t) download
-
TTQV (trk) download
-
Overlay (ovl) download
-
Fugawi (txt) download
-
Kompass (DAV) Track (tk) download
-
List z izleti (pdf) download
-
Original file of the author (gpx) download